петък, 28 декември 2012 г.

Сочни солени мъфини

Тази рецепта са супер сочни и вкусни солени мъфини е адаптация от 101cookbooks.com.

Страхотно вкусни са, не са сухи както повечето мъфини, а и имат много приложения и може много да се играе с идеи за добавки, които да обогатят вкуса. Аз лично ги направих за из път и сложих от почти всичко по малко. Но ако не обичате месо, може да пропуснете шунката. Или ако просто не обичате шунка, може да сложите пуешко или пилешко филе. За многото хора, които не обичат, може да пропуснете и пресния лук. Но не може да пропуснете cottage cheese и чедъра, те правят магията.


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 25-30 мин

Съставки:
  • 1/3 ч.ч. бяло или пълнозърнесто брашно
  • 1 ч.ч. брашно от бадеми (от био магазините) или много фино смлени бадеми (на чопър)
  • 1.5 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.ч. cottage cheese (има го във всеки по-голям магазин при крема сиренето и на опаковката обикновено си пише cottage cheese)
  • 1 ч.ч. едро настърган чедър
  • 1 ч.ч. нарязана на кубчета шунка
  • 3 с.л. ситно нарязан пресен лук
  • 1/2 ч.ч. ситно нарязани сушени домати (от буркан)
  • 5 яйца (леко разбити)
  • 1/3 ч.ч. вода
  • 1.5 ч.л. сол
Начин на приготвяне

Смесете брашната и содата бикарбонат в купа и ги разбъркайте добре.

Включете фурната да се загрява на 200 градуса. 

В голяма купа смесете всички други съставки и разбъркайте добре. Добавете брашното и бъркайте до получаване на хомогенна смес.

Ако ползвате еднократни формички, просто ги напълнете със сместа на 3/4 от ръба на формичката и подредете формичките в голяма тава. Ако ползвате тава за мъфини, намазнете добре формичките и пак напълнете до 3/4 от ръба.

Печете в предварително загрялата фурна 25-30 минути докато придобият вкусен златист цвят. Къщата ви ще ухае разкошно!

Добро утро или лек път, хапвайте ги, когато изберете :)

четвъртък, 27 декември 2012 г.

Екзотичен сладък картоф с два вида сос

Сладкият картоф е нещо като морков, тиква и картоф в едно. Аз лично съм му огромен фен... И със сигурност честичко ще ви давам идеи какво да правите с него.

Днес за първи път споделям изпробвана рецепта. Страхотна е според мен, защото е оригинална (особено за гости), полезна е и със сигурност е много вкусна!

Тъй че, нека започваме...

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 25-30 мин

Съставки:
За картофите
  • 2 големи сладки картофа
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. сол
  • 1.5 с.л. кимион (млян)
  • Черен пипер
  • 2 с.л. сладък или лют червен пипер според вкуса (аз предпочитам лют)
За сос 1 (сладко-пикантен)
  • 1/2 малка кофичка квасена сметана
  • 4 с.л. сладко-лют сос (http://nenasfoody.blogspot.com/2012/12/blog-post_13.html)
  • 1 малка скилидка смлян чесън
  • Сок от половин лайм
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. сух кориандър
  • Сол и черен пипер на вкус
За сос 2 (млечен)
  •  1/2 малка кофичка квасена сметана
  • 1/3 кофичка кисело мляко
  • 2 малки скилидки смлян чесън
  • Сок от половин лайм
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сух кориандър
  • Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180-200 градуса. Обелете картофите и ги нарежете на ленти като за пържени картофи. Добавете всички подправки и разбъркайте добре всичко с ръце. Постелете голяма тавичка с хартия за печене и сложете подправените сладки картофи. Хубаво е да са на един ред. Пъхайте да се пекат. Печете 15 минути и ги обърнете един път. Печете още 10-15 минути.  

Докато се пекат забъркайте сосовете. И за двата соса, просто смесете всички подправки и бъркайте здраво до получаване на хомогенна смес.

Voila, вашето предястие или парти начало са готови :)

Кухненски коледни подаръци

Ето и всички кухненски коледни изненади, които получих тази година :)

Коледни джинджифилови сладки

С малко закъснение следколедно, но трябваше да ги изпробвам преди да ги споделя :)
Все пак остават като идея за другата година или за Нова Година, или за когато си поискате.

Аз направих твърде много... и ви давам рецептата за твърде много. Вие си менете количеството както прецените, но задължително запазете пропорциите.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за втасване - 12 часа
Време за печене - 12 мин на тава (зависи от количеството, зависи броя тави)
Съставки (за 70-80 сладки):
  • 1 кг бяло брашно
  •  4 с.л. сода бикарбонат
  • 4 с.л. пресно настърган джинджифил
  • 3 ч.л. канела
  • 300 гр масло на стайна температура, нарязано на кубчета
  • 400 гр маскобадо захар (има я в Био Магазините и в Карфур)
  • 300 гр сироп от агаве
  • 4 яйца
Начин на приготвяне
Смесете захарта и маслото и разбъркайте добре с миксер. Добавете сиропа от агаве и яйцата 1 по 1. Бъркайте внимателно до получаване на хомогенна смес. Добавете брашното, содата и подправките и месете с ръце. Разделете полученото тесто на 2 топчета, увийте в прозрачно фолио и приберете в хладилника за 12 часа. Ако правите по-малки количество, не е нужно да разделяте на 2 топчета.
След 12 часа извадете едно по едно топчетата тесто и започнете да го разточвате на набрашнен плот. Трябва да са около 5мм дебели сладките като ги слагате да се пекат. Печете върху хартия за печене, за да си спестите търкането на тавата после :)

Печете в предварително загрята на 150 градуса фурна по около 12 минути.


Рибни кюфтета с доматен сос

Близо 2 седмици не съм писала нищо от Ottolenghi... Време е :)

Идеалната рецепта за хора, които не обичат много много риба, защото от подправките и соса почти не се усеща, че реално ядете риба. Мен лично тази рецепта ми е много любима, защото съчетава вкуса на Близкия Изток с вкуса на средиземноморието... Препоръчвам на всеки да я пробва.

Относно рибата - пробвала съм и с пангасиус, и с лаврак и няма особена разлика във вкуса, тъй че препоръчвам да ползвате риба на достъпна цена. 

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 40 мин

Съставки:
За кюфтетата
  • 600 гр бяла риба филе, почистено
  • Средичката на 3 филии хляб (бял или черен)
  • 4 стръка магданоз
  • 2-3 скилидки смлян чесън
  • 1 яйце
  • 1 средно голяма глава лук
  • 1.5 ч.л. кориандър (сух)
  • 2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сол
  • Черен пипер
  • Зехтин
За соса
  • 2 средно големи глави лук
  • 450-500 гр домати от консерва (нарязани на кубчета)
  • 1 с.л. захар
  • 2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. кориандър (сух)
  • 1 скилидка смлян чесън
  • 1 ч.л. сол
  • Черен пипер
  • Зехтин
  • 1 ситно нарязана люта чушка (по желание)
Начин на приготвяне

Започнете със соса. Загрейте в дълбок тиган или тенджерка 3 с.л. зехтин. Нарежете лука на ситно и запържете в загрятия  5-10 минути докато омекне напълно като разбърквате от време на време, за да не загори само от едната страна. Добавете чесъна и запържете още 1 минута. Добавете доматите и подправките и разбъркайте всичко добре. Оставете да къкри на бавен огън 15-20 минути докато намалее на половина.
 
Докато се готви соса, можете да почнете с кюфтета. Махнете коричката на хляба и наронете средичката на трохи почти - или с ръце, или с блендер. Добавете всички останали съставки без зехтина и разбъркайте добре. Направете 8-9 кюфтета от тази смес. Ако ви се виждат много рехави, може да добавите още хлебни трохи или да ги приберете за 30 минути в хладилника. За сега не ми се е налагало на мен и ако се спазват пропорциите от рецептата, не мисля, че и на вас ще се наложи.
Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган и започнете да пържите кюфтетата по няколко едновременно. Пържете по 2-3 минути от всяка страна (докато не се запържат добре). Ако се налага, добавяйте зехтин. След като всички кюфтета са готови, ги сложете в доматения сос, леко прихлупени ако се налага.  Залейте с вода, колкото да покрие кюфтетата.

Оставете на умерен огън да къкрят (без капак) около 15-20 минути. Изчакайте 10 минути преди да сервирате да попият поправките в соса и кюфтетата. Готови сте с поредната вкусотия :)

неделя, 23 декември 2012 г.

Непалски ресторант Гурка (Gurkha) - София

Непалска кухня = 99% индийска кухня
 
 
За мен лично това е най-добрият индийски ресторант в София. Малко е захлупен и на затънтено място, но кухнята му е страхотна. Готвачът и част от персонала са се преместили в България да избягат от трудния живот там и приготвят храната относително автентично.
 
Та ресторантът е малък, 30-40 места. Петък и събота е хубаво да си запазите места, другите вечери е по-спокойно. Обстановката със сигурност е непретенциозна, но уютна. Има си камина, която винаги придава уют.
 
Храната е това, което трябва да ви тегли към този ресторант. Имат страхотна салата (7 лв), леко пикантна, а пелмените Момо са трепач (6 лв). От основните мога с 2 ръце да препоръчам Пиле Тика Масал (9 лв) от скарата и тофу със зеленчуци (8 лв) и Батър пиле (10 лв) от къритата. Определено нямаха грешка. А хлябът Нан, само с масло си е класика и е адски вкусен, както и трябва да бъде. Освен това със сядането поднасят 4 соса - сладък, много лют, ментов и млечен. Всичките са готини и интересни. Десертите не са хубави, но след другите вкусотии човек определено няма място за десерт така или иначе.
 
Селекцията от вина е скромна, но достатъчна... Както и обслужването.

Мъфини с брашно от киноа, царевица и чедър

Ето една идея за здравословна закуска, или за интересно предястие, или пък нещо различно, което да занесете, когато ходите на гости. 
 
Няма да се впускам в описания колко е полезно киноато. Можете да се запознаете с полезните качества на този продукт тук - http://www.zemianazaem.com/archives/67.
 
 
Време за приготвяне - 15-20 мин
Време за готвене - 15 мин
 
Съставки (12 мъфина):
  • 1 ч.ч. брашно от киноа (има го в Био магазините и в някои големи магазини)
  • 1 ч.ч. царевично брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. царевица от консерва
  • 70 гр едро настърган чедър
  • 2 стръка пресен лук (накълцан на ситно)
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 100 гр разтопено масло
 
Начин на приготвяне
 
Започнете с царевицата. Загрейте тиган и сложете царевицата в него за около 5 минути. Трябва да се запече леко царевицата (да стане кафява тук таме).
 
Включете фурната да се загрява на 180 градуса.
 
В купа смесете всички съставки и разбъркайте с шпатула. Намаслете леко формичките за мъфин, за да не залепнат мъфините. Напълнете ги с лъжица точно до ръба на формичката. Сложете хартия за печене в голяма тава и наредете формичките в нея. Печете между 13 и 15 минути. Готови сте да се заредите с вкусни полезни емоции.

петък, 21 декември 2012 г.

Пица, Пица, Пица

Толкова много обичам пица. Ако не се пълнееше от нея, бих яла всеки ден. Но не...

Тази версия на пица (пица руло, като калцоне, ама не съвсем) не е чак толкова вкусна според мен и за това си я правя по-често, че да не изяждам по много :)

Иначе е много подходяща за парти и за гости, защото става и на малки филийки много бройки като за парти.


Време за приготвяне - 20 мин
Време за втасване - 60 мин
Време за готвене - 20-25 мин

Съставки:
За тестото:
  • 1/2 ч.ч. хладка към топла вода
  • 2 ч.ч. бяло брашно (най-фино смляното произвежда най-добър резултат)
  • 2 ч.л. суха мая
  • 1 ч.л. сол
  • Подправки - сух босилек/чубрица/черен пипер
  • 3 с.л. зехтин
За плънката:
  • 1 малко бурканче (150-200 мл) сушени домати в зехтин
  • 3 ч.ч. едро настъргана моцарела или кашкавал
  • 1 ч.ч. едро настърган пармезан
  • 300 гр салам (ако намерите италиански, най-добре, ако не луканков би свършил работа) на тънки филийки
  • Пресен босилек и/или пресен магданоз по желание
Начин на приготвяне

Сложете маята и топлата вода в купа и оставете 5 минути да постой, за да подейства маята.
В голяма купа смесете всички сухи съставки и зехтина. Добавете водата с маята и бъркайте с приставката за тесто на миксера, докато не получите меко тесто. На набрашнен плот, сложете тестото и месете 1-2 минути с ръце. Сложете тестото обратно в купа и покрийте да втасва около час или докато си удвои обема, което зависи от температурата в стаята.

Сложете сушените домати в купа и пасирайте докато стане хомогенна смес. Добавете саламът и продължете да пасирате. Ако слагате босилек или магданоз, добавете ги сега към сместа. Добавете моцарелата/кашкавала в купата и разбъркайте добре.

Пуснете фурната да се загрява на 200 градуса.

На набрашнен плот разточете тестото като за пица (около 1 см). Сложете доматената смес отгоре и навийте като руло (мен ми се получиха 2 рула по около 20-25 см. Сложете олио на дъното на тавичката и отгоре сложете рулата.

Печете в загрялата фурна около 20 минути или докато рулата придобият приятен златен загар. Намажете с малко зехтин след като извадите от фурната. Изчакайте 10 минути преди да разрежете.

Ухае невероятно!

Екзотични пилешки шишчета с марината от кисело мляко

Киселото мляко е основна съставка на много ястия, които аз приготвям, защото дава мекота и пълнота на вкуса. Ако се маринова пилешко в кисело мляко и подправки за поне 2 часа, месото става крехко и богат на аромати. А за дните , които нямате много време, може просто да залеете пилето с млечния сос и да печете. Пак става божествено.

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 25-30 мин

Съставки:
  • 3-4 пилешки гърди или пържоли от бутче (според предпочитанията)
  • 1 малка или 1/2 голяма глава бял или червен лук
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 2 смляни скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • Щипка канела
  • 2 с.л. сок от лимон
  • Настъргана кора от 1/2 лимон
  • 1.5 ч.л. сол
  • Черен пипер
Начин на приготвяне 

Пуснете фурната да се загрява на 200 градус.

Нарежете пилешкото и лука на кубчета като за шишче. Нанижете шишчетата.

В купичка смесете всички останали съставки.

Постелете тавичка с хартия за печене. Сложете шишчетата и ги залейте с млечния сос. Печете 20-25 минути или максимум 30, ако ги харесвате по-загорели. Поглеждайте от време на време дали няма нужда да се обърнат (това зависи от фурната, при мен нямаше нужда).

Пак казвам, ако имате време, оставете месото залято със соса в хладилника за 8-12 часа.


Върви страхорно с гарнитура леко подправен ориз или затоплена арабска питка със зелена салата.

четвъртък, 20 декември 2012 г.

Нахутена салата

Нахут, нахут, нахут.... Толкова използван в любимата ми кухня от Близкия изток, е със сигурност присъства на масата поне 2-3 пъти месечно. А пък и е полезен. Така че не се чудете, а започнете и вие да го включвате редовно.

Освен това, ако си купите 2-3 консерви нахут и ги приберете в шкафа, винаги ще имате опция за бърза, вкусна вечеря.

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 0 мин

Съставки:
  • 1 консерва нахут (300 гр)
  • 1/4 ч.ч. наситно нарязан босилек
  • 1/4 ч.ч. наситно нарязан магданоз
  • Сокът от 1.5 лимона
  • 1 с.л. настъргана кора от лимон
  • 2 скилидки смлян чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 1/2 ч.ч. настърган пармезан
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Разбъркайте всичко в една средно голяма купа. Опитайте и овкусете допълнително, ако има нужда.

Готови сте :) Сервирайте с препечен арабски хляб.