понеделник, 21 януари 2013 г.

Цитрусов пудинг

С тази рецепта едва ли ще изненадам редовно четящите списание Good Food, но в събота "милото ми" като видя този десерт в списанието не ме остави на мира, докато не му обещах да го направя и ето че сега я представям на вас.

Единствено ще добавя от мен, някои практични съвети при приготвянето на пудинг :)

Време за приготвяне - 30 мин
Време за готвене - 45 мин
Съставки:
  • 3 яйца - жълтъци и белтъци разделени
  • Настъргана кората на 2 лимона, 1 портокал и 1 грейпфрут
  • 100 мл прясно изцеден сок от лимон, грейпфрут или микс от двете
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 гр захар
  • 40 гр бяло брашно
  • 50 гр масло
Начин на приготвяне
Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Намазнете стените на овален огнеупорен стъклен съд за печене - около 25 см дължина или диаметър 20 см.

В голяма купа смесете настърганите кори, маслото и захарта и разбийте добре с миксер, около 2-3 минути. Добавете сока, след това жълтъците, след това млякото и накрая брашното като през цялото време разбивате продуктите до получаване на гладка, хомогенна смес.  В отделен съд разбийте белтъците на пяна, но внимавайте да не се втвърдят много. Добавете ги бавно към сместа, най-добре е на три пъти и бъркайте докато не се инкорпорира напълно в нея.

Изспите сместа в подготвената за целта тавичка и печете на водна баня в нагрялата фурна около 45-50 минути. След 40-тата минута поглеждайте дали не се е получила приятна зачервена коричка на сладкиша. Ако да, веднага го вадете, за да сте сигурни, че долната част на десерта ще остане кремообразна и пухкава.

Свежият ви десерт е готов, нападайте :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар