Едно хубаво напомняне на топлите летни вечери с хапване на въздух в приятна компания :) Ако си налеете и чаша бяло вино, може съвсем да забравите какво е времето навън :)
По-практично е да кажа, че като си купувате калмари поискаите да ви го изчистят в рибния магазин добре, защото в къщи борбата е сериозна... Едни твърди неща, едни слузести. А в повечето рибни магазини предлагат да го свършат вместо вас и аз твърдо винаги се съгласявам на предложението им.
Време за приготвяне - 25 мин
Време за готвене - 30-35 мин
Съставки (за 2 туби калмар):
За калмарите
- 2 цели калмара - туби и пипала
- 1/3 ч.ч. ситно нарязан магданоз
- 1/3 ч.ч. ситно нарязан пресен босилек
- 1/3 ч.ч. галета
- 1/3 ч.ч. едро настърган пармезан
- 1 яйце
- 2 с.л. зехтин
- 2/3 ч.л. сол
- Черен пипер
За соса
- 400 гр консерва нарязани на кубчета домати
- 3/4 ч.ч. бяло вино (сухо за предпочитане)
- 2 с.л. ситно нарязан магданоз
- 1/2 ч.л. захар
- 2/3 ч.л. сол
- Черен пипер
Начин на приготвяне
След като се приберете с изчистените калмари, измийте ги още 1 път с топла вода. Нарежете на ситно пипалата и ги смесете с всички останали съставки за пълнежа в средно голяма купа. Разбъркайте ги добре, яйцето трябва да се обърка хубаво. Напълнете тубите на калмарите добре със сместа. Зашийте отворената страна с игла и конец.
В друг съд смесете всички съставки за соса, включително запазения чесън. След като запържите калмарите, изсипете соса равномерно около тях. Оставете да къкри без капак на силен огън 30 минути. След като минат 30 минути, извадете калмарите и ако ви се вижда много, че сосът е много, оставете го да изври още няколко минути.
Сервирайте топлички калмарите заляти със соса и с гарнитура зеленчук на скара - броколи или аспержи върви страхотно. Също така една филийка черно хлебче е страхотно за отопяване на вкусния сос.
И нека бъде лятооооо :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар