Едно хубаво напомняне на топлите летни вечери с хапване на въздух в приятна компания :) Ако си налеете и чаша бяло вино, може съвсем да забравите какво е времето навън :)
По-практично е да кажа, че като си купувате калмари поискаите да ви го изчистят в рибния магазин добре, защото в къщи борбата е сериозна... Едни твърди неща, едни слузести. А в повечето рибни магазини предлагат да го свършат вместо вас и аз твърдо винаги се съгласявам на предложението им.
Време за приготвяне - 25 мин
Време за готвене - 30-35 мин
Съставки (за 2 туби калмар):
За калмарите
- 2 цели калмара - туби и пипала
- 1/3 ч.ч. ситно нарязан магданоз
- 1/3 ч.ч. ситно нарязан пресен босилек
- 1/3 ч.ч. галета
- 1/3 ч.ч. едро настърган пармезан
- 1 яйце
- 2 с.л. зехтин
- 2/3 ч.л. сол
- Черен пипер
За соса
- 400 гр консерва нарязани на кубчета домати
- 3/4 ч.ч. бяло вино (сухо за предпочитане)
- 2 с.л. ситно нарязан магданоз
- 1/2 ч.л. захар
- 2/3 ч.л. сол
- Черен пипер
Начин на приготвяне
След като се приберете с изчистените калмари, измийте ги още 1 път с топла вода. Нарежете на ситно пипалата и ги смесете с всички останали съставки за пълнежа в средно голяма купа. Разбъркайте ги добре, яйцето трябва да се обърка хубаво. Напълнете тубите на калмарите добре със сместа. Зашийте отворената страна с игла и конец.
Сервирайте топлички калмарите заляти със соса и с гарнитура зеленчук на скара - броколи или аспержи върви страхотно. Също така една филийка черно хлебче е страхотно за отопяване на вкусния сос.
И нека бъде лятооооо :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар