Чермула е типично арабско/израелска марината, често използвана за месо и за риба. Много е лесна и можете да ползвате идеята за различни ястия. Трябват й на маринатата минимум 1-2 часа, за да може да попие добре в месото.
Иначе рибата се получи много вкусна, не омирисва апартамента и е полезна, така че действайте.
По принцип тази рецепта е по подходяща за един голям лаврак - около 1.5-2 кг, но аз не намерих и направих с два малки по около 500 гр и пак се получи добре.
Време за приготвяне - 30 мин
Време за мариноване - 1-4 часа
Време за готвене - 45-55 мин
Съставки:
Чермула
- 50 мл зехтин
- Сок от 2 лимона
- 3 с.л. пресен или сух кориандър
- 1 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. чили на прах
- 1 ч.л. сол
- Черен пипер
Всичко останало
- 1 лаврак 1.5-2 кг или 2 лаврака по максимум 700 гр
- 100 гр обезкостени маслини - черни и зелени микс
- 400-500 гр картофи
- 2 средно големи домати
- Сол и черен пипер
- Зехтин
Начин на приготвяне
Вземете всички съставки за чермулата и ги смесете много добре. Даже може да ги пасирате.
Направете няколко разреза от двете страни на рибата и втрийте добре чермулата. Приберете в хладилника за минимум 1 и максимум 4 часа.
Като наближи време за печене, включете фурната да се загрява на 200 градуса. Смесете консервирания лимон и маслините. Нарежете картофите на кръгли резенчета по около 2-3 мм и ги оставете във вряща вода за 7-8 минути да омекнат. Междувременно нарежете и домата на кръгчета. Намазнете тавичката за печене и подредете доматите и картофите на дъното като ъгълчетата им се припокриват леко. Посолете ги с 1.5 ч.л. сол и ги поръсете с прясно смлян черен пипер. Сложете рибата заедно с останалата марината върху доматите и картофите и напълнете рибата с маслинено-лимонената плънка. Печете в загрялата фурна около 40-50 минути според размера на рибата. Ако са ви по-малки рибките, почнете да ги проверявате още на 30-тата минута :)
Бон апети :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар