петък, 11 януари 2013 г.

Пикантни, екзотични бъркани яйца с консервиран лимон

Даже не знам какво представяне да направя на тази рецепта. На Отоленги е, много е интересна, подходяща е за вечеря, обяд или късна закуска... Но най-интересното е консервираният лимон. В случая, аз съм си го правила, защото толкова рецепти срещам с него, че прецених, че трябва да имам в къщи. Като за първо ястие с него, мога да кажа, че не съжалявам грам за усилията да си го направя. В най-скоро време ще ви напиша рецептата за тях :)

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки:
  • 1 малка глава лук нарязана на дребно
  •  150 гр испански колбас (пикантен)
  • 200 гр картоф нарязан на тънки шайби (0.2-3мм)
  • 1 голяма или 2 малки смлени скилидки чесън
  • 1 ч.л. семена кимион
  • 0.5 ч.л. куркума
  • 2 с.л. паприкаш (най-гъстият възможен)
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 6 яйца
  • 50 мл готварска сметана
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
  • 250 мл вода
  • 15 гр консервиран лимон или нормален, ако нямате консервиран (http://nenasfoody.blogspot.com/2013/01/blog-post_9303.html)
Начин на приготвяне

Загрейте зехтина и запържете лука за 4-5 минути. Добавете картофите, наденицата, чесъна, паприкаша, доматното пюре, кимиона и куркумата. Разбъркайте добре и запържете за 4- 5 минути. Добавете водата и я оставете да изври за около 15 мин. Опитайте дали картофите са се сварили и ако не са, добавете още вода докато се сготвят.


В отделна купичка разбийте яйцата, сметаната, сол и черен пипер. След като са готови картофите, добавете яйчената смес и бъркайте докато яйцата са "точно" сготвени, а не препържени (около 2 минути). След като вдигнете от котлона сложете нарязания много на ситно лимон и разбъркайте добре.
Ефектът е страхотен от лимона, защото дава така необходимата на ястието свежест. Препоръчвам горещо да си направите консервиран лимон - може да стои 2 години в бъркана в хладилника, а придава такава свежест на редица ястия, че е направо незаменим :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар