Много хубав, богат на вкус десерт, който дава карт бланш за много експерименти.
Моята рецепта се получи с течна среда и определено видът не беше впечатляващ. Може би, ако човек иска да запази идеята за шоколадова среда, трябва да направи сладкиша във формичка за мъфин и да пече 25 минути вместо 40. Ако пък държите да има форма, трябва да се сложат 2 яйца по-малко и 50 гр шоколад по-малко :)
Ето какво спретнах аз... :) Не беше красиво, но пък беше вкусно :)
Време за готвене - 45 мин
Съставки:
- 220 гр черен шоколад
- 1/2 ч.ч. непосладено какао
- 3/4 ч.ч. вряща вода
- 125 гр масло
- 1 ванилия
- 1.5 ч.ч. захар
- 5 яйца
- 1.25 ч.ч. брашно
- 2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. бакпулвер
- Щипка сол
Начин на приготвяне
Включете фурната да се загрява на 180 гр и каната за вода да загрее вода.
Натрошете 170 гр от шоколада на блокчета. Сложете го в тавичка заедно с маслото и ванилията и ги сложете във фурната да се стопят продуктите. Междувременно сложете в малко канче врящата вода и какаото и разбъркайте добре. Оставете водата да заври пак и оставете да къкри 2-3 минути. Шоколадът би трябвало да е готов за 3-4 минути. След като го извадите, залейте го с какаовата смес и оставете да изстине леко.
Междувременно намажете с масло стените на съда, в който ще печете. В голяма купа сложете яйцата и захарта, а в отделен съд смесете останалите сухи съставки.
Разбивайте яйцата и захарта с миксера 4-5 минути. Трябва да се получи пухкава, светло жълта, еднородна смес. Добавете шоколадовата смес на 3 пъти като продължавате да бъркате с миксера. След като се разбие добре, добавете и сухата смес и бъркайте още 2 минути. Трябва брашното да се е инкорпорирало добре.
Изсипете половината смес в тавичката. Натрошете много на дребно останалия шоколад и поръсете равномерно върху сместа. Изсипете останалата смес.
Пухайте да се пече и печете около 45 минути. Ако сте избрали да гоните визия и сте сложили по-малко яйца и шоколад, печете 30 минути. След като го извадите го оставете 30 минути преди да го обърнете, но много внимавайте, защото може и да не се е стегнал по средата. Според мен, най-добре направото режете парчета от тавата :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар