понеделник, 14 януари 2013 г.

Двойно шоколадов кекс

Много хубав, богат на вкус десерт, който дава карт бланш за много експерименти.

Моята рецепта се получи с течна среда и определено видът не беше впечатляващ. Може би, ако човек иска да запази идеята за шоколадова среда, трябва да направи сладкиша във формичка за мъфин и да пече 25 минути вместо 40. Ако пък държите да има форма, трябва да се сложат 2 яйца по-малко и 50 гр шоколад по-малко :)

Ето какво спретнах аз... :) Не беше красиво, но пък беше вкусно :)


Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 45 мин

Съставки:
  • 220 гр черен шоколад
  • 1/2 ч.ч. непосладено какао
  • 3/4 ч.ч. вряща вода
  • 125 гр масло
  • 1 ванилия
  • 1.5 ч.ч. захар
  • 5 яйца
  • 1.25 ч.ч. брашно
  • 2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • Щипка сол
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 180 гр и каната за вода да загрее вода.

Натрошете 170 гр от шоколада на блокчета. Сложете го в тавичка заедно с маслото и ванилията и ги сложете във фурната да се стопят продуктите. Междувременно сложете в малко канче врящата вода и какаото и разбъркайте добре. Оставете водата да заври пак и оставете  да къкри 2-3 минути. Шоколадът би трябвало да е готов за 3-4 минути. След като го извадите, залейте го с какаовата смес и оставете да изстине леко.

Междувременно намажете с масло стените на съда, в който ще печете. В голяма купа сложете яйцата и захарта, а в отделен съд смесете останалите сухи съставки.

Разбивайте яйцата и захарта с миксера 4-5 минути. Трябва да се получи пухкава, светло жълта, еднородна смес. Добавете шоколадовата смес на 3 пъти като продължавате да бъркате с миксера. След като се разбие добре, добавете и сухата смес и бъркайте още 2 минути. Трябва брашното да се е инкорпорирало добре.

Изсипете половината смес в тавичката. Натрошете много на дребно останалия шоколад и поръсете равномерно върху сместа. Изсипете останалата смес.

Пухайте да се пече и печете около 45 минути. Ако сте избрали да гоните визия и сте сложили по-малко яйца и шоколад, печете 30 минути. След като го извадите го оставете 30 минути преди да го обърнете, но много внимавайте, защото може и да не се е стегнал по средата. Според мен, най-добре направото режете парчета от тавата :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар