сряда, 9 януари 2013 г.

Домашни арабски питки със сирена и пресен лук

За всички, които обичат хляб като мен, арабският хляб (плоските питки) е върховно удоволствие. За това смятам, че е наложително да знаем как да си ги правим сами!

Не е много сложно, не е и просто, но обещавам, че няма да съжалявате!


Време за приготвяне - 20 мин
Време за втасване - 90 мин
Време за готвене - 18 мин

Съставки:
  • 500 гр брашно + за плота
  • 280 гр хладка вода
  • 1.5 ч.л. суха мая
  • 70 мл олио
  • 1 ч.л. сол
  • 0.5 ч.л. захар
  • 1 яйце
  • 2 стръка ситно нарязан пресен лук
  • 200 гр едро настърган кашкавал
  • 200 гр cottage cheese или висококачествена извара
  • 150 гр натрошено краве сирене
  • 3 с.л. ситно нарязана прасна мащерка (може и сушена 2 с.л.)
  • 3 с.л. зехтин
  • Za'atar или сусам и суха мента
Начин на приготвяне

Замесете тесто от първите 6 продукта. Най-лесно е да замесите с приставка за тесто на миксера и после да извадите тестото на набрашнен плот и да домесите с ръце. Набрашнете добре тестото, върнете го в купата, завийте с кърпа и оставете да втасва на топло за 1 час. За това време тестото трябва да се е удвоило.
Междувременно смесете всички останали продукти освен зехтина и za'atar. Разбъркайте ги добре, за да се получи хубава еднородна смес.
След като втаса тестото, го извадете на набрашнен плот и го намесете за 1 минута. Разделете го на 4 топки. Разточете всяка топка на много тънко - 2/3 мм и около 20-25 см диаметър. Разпределете сместа със сиренето във всяка питка по равно и затворете питките като джобчета. След това разточете пълните вече питки до възможно най-тънко. Около 6-7 мм. Поставете готовите питки по 2 върху хартия за печене и покрийте с памучна кърпа. Оставете да втасват на топло още 30 минути.
Междувременно включете фурната да се загрява на 220 градуса. Сложете тавата, която си е към фурната да се загрява вътре. Когато дойде време за печене, намажете питките със зехтин и поръсете със za'atar или еквивалент. Сложете ги да се пекат върху горещата тава. Печете 9 минути на 220 градуса и после намалете още 9 минути на 200 градуса. Освен ако нямате огромна фурна, ще се наложи да ги изпечете на 2 пъти по 2 питки :)
Резултатът наистина си заслужава всяко дребно усилие!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар