понеделник, 21 януари 2013 г.

Маслени бисквити с шам фъстък

Който, каквото иска да ми обяснява, маслените бисквити са едно от най-трудните неща да нагодиш идеално. Да не са ронливи, да са сочни, да имат вкус, но да не са и твърде сладки. Но пък като ги направи човек добре, удовлетворението от ефекта е огромно :) Така че си заслужава няколко неуспешни опита.

Тази, които сега ще ви представя са вкусни, защото хем не са много сладки, хем имат вкусен, придаден от днешната интересна съставка - кардамона.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за охлаждане - 90 мин
Време за печене - 15-20 мин

Съставки:
  • 200 гр разтопено масло
  • 8 шушулки кардамон
  • 35 гр пудра захар
  • 35 гр брашно от ориз
  • 250 гр бяло брашно
  • 1 яйце
  • 60 гр обелен шам фъстък
  • 2 ч.л. ванилова захар
Начин на приготвяне

Извадете семената от кардамонените шушулки. Ако нямате брашно от ориз под ръка, направете си. Сложете семената от кардамон и ориза в кафемелачка и за 2 минути имате брашно :)

В голяма купа смесете брашната, пудрата захар и маслото. Разбъркайте добре с ръце. Оставете да се стегне за 5 минути. Оформете тестото като салам, около 5 см диаметър и го увийте в прозрачно фолио. Приберете го в хладилника за минимум 1 час, може и 5 часа.
Докато стой в хладилника, начукайте шам фъстъка, но не на твърде дребно, да има останали и по-едри парченца.

След като измине единият час, разбийте леко 1 яйце. Намажете с него тестото и поръсете шам фъстъка равномерно върху салама от тесто. Увийте пак в прозрачно фолио и приберете в хладилника за още поне 30 минути. 

Включете фурната да се загрее на 150 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене. Нарежете тестото на 5 мм кръгчета и ги наредете върху тавата на 2 см едно от друго. Може да се наложи на 2 пъти да печете. Приберете втората партида масленки обратно в хладилника. Поръсете ги с ваниловата захар. Печете в загрялата фурна 15-20 минути като поглеждате да не загорят. След като ги извадите, изчакайте 5 минути преди да ги вдигнете от тавата.

Хапвайте след като изстинат добре. Ще си оближете пръстите, а кухнята ви ще ухае прекрасно от кардамона :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар