вторник, 8 януари 2013 г.

Салата от зелен боб и каперси

Малко извън сезона, но сега ми дойде музата :)

Има в Пикадили пресен зелен боб на безбожно висока цена, но салата се получава много добре и със замразен.

Иначе ключът към тази салата е зеленият боб да е от тънкия (тъй наречен френски) и да са добре почистени крайщата. Тази салата въври страхотно и с чушки, но аз не обичам и ги пропускам. Оставам на вас да прецените дали да добавите.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 5-10 мин

Съставки:
  •  450 гр зелен боб
  • 3 с.л. зехтин
  • 50 гр каперси
  • 3 смляни скилидки чесън
  • 1 ч.л. кимион зърна
  • 1 ч.л. кориандър зърна
  • 3 стръка зелен лук
  • 2 с.л. ситно нарязан пресен естрагон
  • 4 с.л. ситно нарязан пресен копър
  • Настъргана кората от 1 лимон
  • Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне

В съд с вряща вода сложете боба - за замразен 2 минути, за суров и изчистен - 5 минути. Изцедете водата и измийте с течаща ледена вода за 2 минути. Подсушете боба с кухненска хартия. Сложете ги в купата за сервиране.

Загрейте зехтина в малък тиган - сложете чесъна и каперсите (внимавайте може здраво да пукат и скачат). Запържете 20-30 секунди и добавете семената за още 20-30 секунди. Веднага щом вдигнете от котлона, залейте боба. Добавете пресните подправки и лука (ситно нарязано всичко), лимонената кора и 1/2 ч.л. сол и черен пипер. Разбъркайте добре и опитайте как е на сол. Можете да приберете салатата хладилника за максимум 1 ден.

Интересното и вкусно начало на вечерята ви е готово и изглежда Yummy :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар