петък, 4 януари 2013 г.

Лимонен тарт с бял шоколад

Вкусна идея от господин Кумон (http://www.lepainquotidien.com/). Изключително вкусна, но и малко пипкава рецепта, подходяща за свободен ден, защото отнема време, а и е най-вкусна да се яде в деня, в който е приготвена.

Най-важното за рецептите на Кумон е да се спазват стриктно, всеки път, когато съм се опитала да избягам от оригинала на рецептата, съм съжалявала, тъй че препоръчвам да не се опитвате да поспестите нещо, ще затриете голяма част от труда си.

Според мен това е идеален десерт, ако ще имате гости, които искате да впечатлите. Изглежда добре, вкусен е и лимонът придава изтънчен вкус.



Време за приготвяне - 15 мин + 15 мин
Време за готвене - 40 мин + 30 мин
Време за втасване - 2 часа + 1.5 часа

Съставки:
За тестото
  •  300 гр бяло брашно
  • 150 гр пудра захар
  • 200 гр размекнато масло, нарязано на кубчета
  • Кората от 1 лимон
  • 30 гр лешници накълцани на блендера на много ситно или начукани на саханче
  • 1 белтък
  • 1 бял шоколад
За крема
  • 2 цели яйца
  • 3 жълтъка
  • Сока на 3 лимона
  • Настъргана кора от 1 лимон
  • 150 гр захар
  • 290 гр готварска сметана
  • 90 гр кисело мляко (за предпочитане гръцко или възможно най-високо масленото българско)
Начин на приготвяне
Започнете с тестото. Смесете всички съставки освен белтъка и шоколада и месете с ръце. Колкото и пъти да съм се опитвала да меся маслено тесто с миксер, не се поучава и пак се включват ръчичките, тъй че най-добре направо с ръце да се меси. След като получите еднородно леко ронливо тесто, добавете белтъка и месете около 2-3 минути. Завийте тестото в прозрачно фолио и приберете в хладилника за 2 часа.

След като минат двата часа и тестото се е стегнало, извадете от хладилника и разточете около 350 гр от него на набрашнена повърхност. Включете фурната да се загрява на 160 градуса. Трябва да се получи 4-5 мм тесто. Ако имате форма за тарт, ако не (както аз), тавичка около 20-25 см постелете хартия за печене или алуминиево фолио и сложете разточеното тесто като се стремите да покриете с него и страните на тавата. Набоцкайте тестото на 3-4 места с вилица, за да изпусне влагата през дупките. Покрийте тестото с алуминието фолио добре от всички страни. Сложете върху него 500 гр бял боб от най-евтиния, за да запазите формата на тестото. Печете покрито 25 минути. Извадете го от фурната, махнете фолиото и боба и печете открито тестото още 15 минути. Извадете и изчакайте да изстине. Докато стине, разтопете белия шоколад на водна баня. След като тестото е напълно изстинало, махнете фолиото от тавичката разстелете тънък слой шоколад върху него и оставете на страна. Останало тесто може да разточите и да изпечете бисквитки (20 мин на нагрята на 200 градуса фурна).
Започнете крема. Сложете всички продукти в голяма купа и разбийте с миксера около 2 минути или мало повече ако не е станала напълно хомогенна сместа. Ако все още има бучици в сместа, минете я през сито. Сложете сместа на среден огън (6 от 9) и бъркайте постоянно. Под постоянно, имам предвид постоянно, иначе че ще си имате бъркани яйца с лимон вместо крем. Сгъстяването на крема отнема около 30 минути. Ако имате термометър, сместа трябва да стане 90-95 градуса когато е готова. Ако нямате, след около 25 минути постоянно бъркане, почнете да внимавате колко гъст е станал крема, трябва да е с консистенция на течен мед. Изсипете го върху тестото и оставете да починат 5 минути. След това приберете тарта в хладилника за час и половина (не по-малко). Аз извадих моя след час и 10 минути и не се беше стегнала на 100%, 20 минути по-късно, вече беше готов. 

Voila :) прекрасен е, повярвайте ми :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар