неделя, 27 януари 2013 г.

Крокети от патладжан

Много вкусни и малко мазнички крокети, идеални за неделя следобед. Има много стъпки по готвенето им, което ги прави подходящи за свободен ден. Аз лично ги правих на 2 пъти - 2 вечери по малко след работа, но се убедих, че е по-добре да ги направи човек в свободен ден и да им се наслади веднага след това.

Време за приготвяне + готвене - 3 часа


Съставки:
  • 4 средно големи патладжана
  • 2 средно големи картофа, обелени и сварени
  • 1 яйце
  • 150 гр сирене
  • 20 гр едро настърган пармезан
  • около 200 гр галета
  • Сол и черен пипер
  • Олио за пържене
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200-220 градуса. Направете по 1 разрез от всяка страна на патладжаните и ги сложете в тавичка с хартия за печене да се пекат. Печете ги около 40-45 минути. Проверете дали са омекнали напълно преди да извадите. Изчакайте да изстинат и ги обелете. Накъсайте ги на парчета и ги сложете в сито да се стича водата за минимум 20 минути. Преди да започнете реалното приготвяне на сместа за крокетите, изцедете водата през ситото с ръце като натискате патладжана.

В голяма купа смесете патладжана и сварения картоф. Намачкайте ги с вилица докато не се получи хомогенна смес. Добавете яйцето, натрошеното сирене, пармезана, 1/4 ч.л. сол и черен пипер. Разбъркайте добре и добавете половината галета, за да попие остатъчната вода. Разбъркайте добре. 

От сместа оформете около 20 крокети - 3 см диаметър и около 6-7 см дължина. Овалвайте всеки крокет е останалата галета като се опитвайте да са добре оваляни от всяка страна. Увийте ги във фолио (прозрачно или алуминиево) и ги приберете в хладилника да се стегнат за поне 20 минути (по-добре около 30).ю

Загрейте в тиган олиото, колкото да стигне до средата на всеки крокет. Започнете да ги пържите, в групички по няколко. Пържете по 2-3 минути от всяка страна, докато придобият приятен златист загар. Вадете ги върху кухненска хартия, за да попие мазнината.

Сервирайте горещи с млечно сосче, както при: http://nenasfoody.blogspot.com/2012/11/blog-post_15.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар