сряда, 23 януари 2013 г.

Супа от нахут и домати

Полезна, вкусна, питателна, интересна, няма как да я пропуснете тази супичка...


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 45 мин

Съставки (за 4-ма):
  •  1 голяма глава лук
  • 1 средно голяма глава фенхел (копър) - има го във всички големи хранителни маагзини
  • 1 голям морков
  • 2 стръка целина
  • 400 гр нахут от консерва или си го сварете сами, ако имате време :)
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 400 мл домати на кубчета от консерва
  • 250 мл бяло вино
  • 1 лр зеленчуков бульон
  • 3 с.л. магданоз на нарязан на дребно
  • 2 ч.л. риган
  • 1 ч.л. чубрица
  • 2 дафинови листа
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. захар
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
  • 2 филиии черен или пълнозърнест хляб 
  • 4 ч.л. песто
Начин на приготвяне

В тенджера загрейте 3 с.л. зехтин. Нарежете лука и фенхела на едри кубчета и запържете в загрятия зехтин за 5-6 минути. Докато се запържват, нарежете моркова и целината на едри кубчета. Прибавете към сместа и запържете още 5-6 минути. След като зеленчуците омекнат прибавете всички подправки и доматеното пюре и запържете  още 2 минути. Добавете доматите и захарта и запържете още 2 минути. Добавете виното и бульона, опитайте как е на подправки и най-вече на сол и ако се налага прибавете още подправки. Захлупете тенджерата и оставете да къкри 30 минути.

Междувременно, загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете хляба на кубчета, залейте с малко зехтин и сол, подредете го в тавичка и запечете за 10 минути във фурната.

Нахутът трябва да е леко намачкан, но повечето зрънца да са цели. Така най-добре се запазват вкусовете и вида.

10 минути преди да изтече времето за готвене, прибавете в супата нахута и хляба. Разбъркайте добре и оставете да къкри още 10 минути.

Сервирайте супата гореща с по 1 лъжичка песто :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар