На мен лично това ми е един от любимите десерти, защото хем е сладък, хем е кисел, хем маскобадото и кленовият сироп му е предават карамелен завършек. Предлагам да го направите скоро, защото ще искате да повторите много скоро.
Време за приготвяне - 25 мин
Време за готвене - 90 мин
Съставки:
За тестото
- 80 гр стафиди
- 3 средно големи ябълки нарязани на кубчета около 1 см
- 120 гр зехтин
- 160 гр захар
- 1/2 пръчка ванилия
- 280 гр брашно
- 1.25 ч.л. сода бикарбонат
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. канела
- Настъргана кора от 1 лимон
- 2 белтъка на пяна
За крема
- 100 гр масло на стайна температура
- 90 гр кленов сироп
- 230 гр крема сирене
Начин на приготвяне
Сложете стафидите и водата в тиган и ги сложете на котлона, докато не изври цялата вода.
Намазнете тавичка, 20 см диаметър, с масло и постелете с хартия за печене. Включете фурната да се загрява на 170 градуса.
В отделен съд смесете брашното с всички сухи съставки и канелата.
В голям съд сложете зехтина, захарта и семената от ванилевата пръчка. Вадят се семената като с остър нож се разделя на 2 пръчката и семената се вадят с една лъжичка. Разбийте с миксер добре - 2-3 минути докато не се получи хомогенна смес. Добавете яйцата и разбивайте още 2 минути. Добавете ябълките, стафидите и кората от лимон. Разбъркайте добре с ръка. Добавете сухите съставки и разбийте за 1 минути с миксера. На 2 пъти добавете белтъците разбити на пяна. Изсипете сместа в приготвената тавичка и печете в загрялата фурна 1 час и 30 минути. Преди да извадите, пробвайте дали шишче забита в кекса излиза сухо. Ако не, печете още 10-тина минути.
Оставете кекса да изстине напълно в тавичката (около час). Междувременно направете крема. Разбийте с миксер първоначално маслото, захарта и кленовия сироп. След като се смесят добре, добавете крема сиренето и разбивайте до получаване на хомогенна смес. Аз експериментирах с крема сирене различно от Филаделфия и съжалих, защото кремът ми стана твърде течен. Препоръчвам да на повтаряте моята грешка :)
След като е изстинал вече сладкиша, го вдигнете от тавичката и го разделете по средата на 2 блата. Използвайте или много (много много) остър нож или дебел конец. Разстелете половината крем на долния блат. След това сложете горния и разстелете върху него останалия крем. Внимавайте да не се счупи блата, тъй като е много крехък от ябълките. Ако сте ги нарязали на ситно (1 см кубчета) ще ви е по-лесно :)
Сервирайте леко охладен и се наслаждавайте на богатството от вкусове :)
Този сладкиш е невероятен! Наистина вярвам, че храната ни прави по- добри:)))Особено вкусната и сготвена с любов, за любими хора) Благодаря за тази уникална рецепта:)
ОтговорИзтриванеВ къщи този сладкиш е в топ 3 и се радвам, когато и другите го оценяват :)
Изтриване