сряда, 30 януари 2013 г.

Ябълкова торта с карамел


На мен лично това ми е един от любимите десерти, защото хем е сладък, хем е кисел, хем маскобадото и кленовият сироп му е предават карамелен завършек. Предлагам да го направите скоро, защото ще искате да повторите много скоро.

Време за приготвяне - 25 мин
Време за готвене - 90 мин

Съставки:
За тестото
  • 80 гр стафиди
  • 4 с.л. вода
  • 3 средно големи ябълки нарязани на кубчета около 1 см
  • 120 гр зехтин
  • 160 гр захар
  • 1/2 пръчка ванилия
  • 280 гр брашно
  • 1.25 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. канела
  • Настъргана кора от 1 лимон
  • 2 яйца
  • 2 белтъка на пяна
За крема
  • 100 гр масло на стайна температура
  • 100 гр маскобадо захар (има я в био магазините и здравословните щандове на големите магазини)
  • 90 гр кленов сироп
  • 230 гр крема сирене
Начин на приготвяне

Сложете стафидите и водата в тиган и ги сложете на котлона, докато не изври цялата вода.

Намазнете тавичка, 20 см диаметър, с масло и постелете с хартия за печене. Включете фурната да се загрява на 170 градуса.
В отделен съд смесете брашното с всички сухи съставки и канелата.


В голям съд сложете зехтина, захарта и семената от ванилевата пръчка. Вадят се семената като с остър нож се разделя на 2 пръчката и семената се вадят с една лъжичка. Разбийте с миксер добре - 2-3 минути докато не се получи хомогенна смес. Добавете яйцата и разбивайте още 2 минути. Добавете ябълките, стафидите и кората от лимон. Разбъркайте добре с ръка. Добавете сухите съставки и разбийте за 1 минути с миксера. На 2 пъти добавете белтъците разбити на пяна. Изсипете сместа в приготвената тавичка и печете в загрялата фурна 1 час и 30 минути. Преди да извадите, пробвайте дали шишче забита в кекса излиза сухо. Ако не, печете още 10-тина минути.

Оставете кекса да изстине напълно в тавичката (около час). Междувременно направете крема. Разбийте с миксер първоначално маслото, захарта и кленовия сироп. След като се смесят добре, добавете крема сиренето и разбивайте до получаване на хомогенна смес. Аз експериментирах с крема сирене различно от Филаделфия и съжалих, защото кремът ми стана твърде течен. Препоръчвам да на повтаряте моята грешка :)

След като е изстинал вече сладкиша, го вдигнете от тавичката и го разделете по средата на 2 блата. Използвайте или много (много много) остър нож или дебел конец. Разстелете половината крем на долния блат. След това сложете горния и разстелете върху него останалия крем. Внимавайте да не се счупи блата, тъй като е много крехък от ябълките. Ако сте ги нарязали на ситно (1 см кубчета) ще ви е по-лесно :)

Сервирайте леко охладен и се наслаждавайте на богатството от вкусове :)

2 коментара:

  1. Този сладкиш е невероятен! Наистина вярвам, че храната ни прави по- добри:)))Особено вкусната и сготвена с любов, за любими хора) Благодаря за тази уникална рецепта:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В къщи този сладкиш е в топ 3 и се радвам, когато и другите го оценяват :)

      Изтриване