сряда, 16 януари 2013 г.

Лаврак с чермула, маслини и консервиран лимон

Чермула е типично арабско/израелска марината, често използвана за месо и за риба. Много е лесна и можете да ползвате идеята за различни ястия. Трябват й на маринатата минимум 1-2 часа, за да може да попие добре в месото.  

Иначе рибата се получи много вкусна, не омирисва апартамента и е полезна, така че действайте.

По принцип тази рецепта е по подходяща за един голям лаврак - около 1.5-2 кг, но аз не намерих и направих с два малки по около 500 гр и пак се получи добре.


Време за приготвяне - 30 мин
Време за мариноване - 1-4 часа
Време за готвене - 45-55 мин

Съставки:
Чермула 
  • 50 мл зехтин
  • Сок от 2 лимона
  • 3 с.л. пресен или сух кориандър
  • 1 малка глава червен лук нарязани на много ситно
  • 1 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чили на прах
  • 1 ч.л. сол
  • Черен пипер
Всичко останало
  • 1 лаврак 1.5-2 кг или 2 лаврака по максимум 700 гр
  • 100 гр обезкостени маслини - черни и зелени микс
  • Половин консервиран лимон нарязан на ситно или ако нямата консервиран нормален, добре измит
  • 400-500 гр картофи
  • 2 средно големи домати
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
Начин на приготвяне

Вземете всички съставки за чермулата и ги смесете много добре. Даже може да ги пасирате.

Направете няколко разреза от двете страни на рибата и втрийте добре чермулата. Приберете в хладилника за минимум 1 и максимум 4 часа.

Като наближи време за печене, включете фурната да се загрява на 200 градуса. Смесете консервирания лимон и маслините. Нарежете картофите на кръгли резенчета по около 2-3 мм и ги оставете във вряща вода за 7-8 минути да омекнат. Междувременно нарежете и домата на кръгчета. Намазнете тавичката за печене и подредете доматите и картофите на дъното като ъгълчетата им се припокриват леко.  Посолете ги с 1.5 ч.л. сол и ги поръсете с прясно смлян черен пипер. Сложете рибата заедно с останалата марината върху доматите и картофите и напълнете рибата с маслинено-лимонената плънка. Печете в загрялата фурна около 40-50 минути според размера на рибата. Ако са ви по-малки рибките, почнете да ги проверявате още на 30-тата минута :)

Бон апети :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар