вторник, 8 януари 2013 г.

Телешко бон филе с розмарин и манатарки и винен сос с шери

Ето една идея за адски вкусно приготвяне на телешко. За съжаление обаче не мога да помогна от къде да си набавите телешко от млечно теленце, за да гарантирам крайния резултат. Аз лично съм заредена в хубаво телешко в къщи, но знам че някои месарници предлагат, ако си кажеш какво точно искаш. Може да се наложи един ден предварително да си поръчате, но доставят качествено месо. Една такава месарница, която съм ползвала и бях много доволна се намира на ул. Богатица в Лозенец, София, точно на кръстовището с ул. Цветна Градина. Ако отидете предварително, намират всякакви качествени меса в рамките на 1-2 дена.
Време за приготвяне - 15 мин
Време за мариноване - 4-24 часа
Време за готвене - 40 мин

Съставки:
За месото
  • 1 кг телешко бон филе (цяло парче)
  • 3 ч.л. сол
  • 2 с.л. пресен розмарин
  • 1 с.л. черен пипер на зърна
  • 4 сухи манатарки (много трудно се намират, но има ги в едно малко магазинче на ул. Иван Асен 9) 
  • Зехтин
За соса
  • 4 сухи манатарки, натопени в 3/4 чаша топла вода (запазете и водата)
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 1 ч.ч. порт вино или шери
  • 1 стрък пресен лук
  • 3 с.л. масло
  • 2 стръка пресен розмарин
  • 1/2 ч.л. сол (добавете ако ви се стори безсолно като опитвате докато се готви)
Начин на приготвяне
Започнете с телешкото. Посолете го и го оставете в хладилника минимум 4 часа преди приготвянето и максимум 24 часа. 

Като дойде време за готвенето, извадете от хладилника и оставете месото да отвърне 30 минути. Междувременно в блендер смелете розмарина, черния пипер и манатарките (трябва да са много сухи манатарките, за да се получи добре). Намажете месото със зехтин го натрийте със смляните подправки. Пуснете фурната да се загрява на 200 градуса. В дълбок съд загрейте 1 с.л. зехтин и запържете местото за по 1-2 минути от всяка страна, за да подсигурите приятен загорял цвят. Запазете останалата мазнина и подправки за соса. Преместете месото е тавичка и печете в загрятата фурна около 30 минути. Ако имате термометър, в най-дебелата част на месото температурата трябва да е около 50 градуса.

Прецедете бульона от гъбите и го запазете. Нарежете гъбите на едро. В тигана от месото добавете 1 с.л. масло, нарязан на ситно стръка лук и манатарките. Запържете 2-3 минути. Добавете вината, бульона и розмарина и разбъркайте добре, така че всички съставки от стените на съда да падната в соса. Изчакайте да заври и махнете капака и оставете да ври докато соса не намалее до около 1.5 чаена чаша. Прецедете соса през сито и изхвърлете останалите едри съставки. Загрейте соса отново и добавете 2 с.л. масло.

Сервирайте месото нарязано на филии заляти с топъл сос. А как си плаче това ястие за чаша червено вино.



9 коментара:

  1. Само като прочетох тези неща" Време за приготвяне - 15 мин Време за мариноване - 4-24 часа Време за готвене - 40 мин" и видях разкошните снимки ,които изглеждат така вкусно и апетитно веднага се влюбих в тази рецепта.Толкова бързо се приготвя, а за мен това е важно понеже много работя, гледам деца и като типична домакиня трябва да почистя и да намеря време да сготвя.Пък и щом има месо мъжката част със сигурност ще остане доволна.Много добре описвате нещата и етапите които трябва да направим.Розмаринът придава уникален аромат и вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи. Вие сте първият ми напълно независим коментар и много благодаря за смелостта. Обещавам да ви зареждам с нови идеи редовно :)

      Изтриване
  2. Здравейте, може ли само да уточните маринатата на месото само от сол ли е? Може ли да го натъркам с черен пипер и зехтин и така да стои в хладилника?
    Много Ви благодаря!
    Снежина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      може да сложите черен пипер и зехтин, но пропуснете след това черния пипер в сместа за натъркване, за да не стане твърде пикантно. Най-важна е солта, за да омекне от нея месото.
      Надявам се съм Ви била полезна.
      Приятен ден :)

      Изтриване
  3. Много Ви благодаря, довечера ще го приготвям, дано стане сполучливо :)
    Следя страницата Ви с интерес, защото съпругът ми е доста капризен и традиционните БГ ястия не му харесват :)
    Пожелавам Ви хубав ден и прекрасни празници през Март!
    Поздрави,
    Снежина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се опитвам да зареждам с нови идеи достатъчно често да не ви доскучае :)
      Успех довечера и чакам оценка на резултата :)
      Усмихнат и слънчев Март и на Вас.
      Невена

      Изтриване
    2. Здравейте отново!
      Получи се, само малко в средата на рулото остана червено месото - както и очаквах след 30 мин. печене (тип rare-medium; а термометърът в месото даже показа 53 градуса и аз реших, че даже съм го позабавила). Стана крехко и вкусно, с коричката от предварителното "запечатване".
      Видях Ви на снимката - след толкова часове и вкуснотии в кухнята изглеждате толкова елегантна! Поздравления и още веднъж благодаря за съветите (телешкото ми е най-трудно, защото в БГ месото не е окрехкотено като американското; а мъжът ми иска само телешки стекове да яде:)
      Снежина

      Изтриване
    3. Благодаря за информацията и за комплимента :)
      Ние (по-скоро съпругът ми) харесваме достачервено в средата и може би не съобрзявам напълно колко е сурово. В България хубавото телешко е истински трудно за намиране и аз лично успях есента да си намеря домашно теленце и замразих хубаво месо за доста време. Последният ми опит с телешко (марината от бира) стана много крехко, явно бирата беше спомогнала месото да стане истински крехко и сочно :)

      Изтриване
  4. Здравейте. Може съм пропуснал в текста, но какво се случва с нарязаните манатарки от соса?

    ОтговорИзтриване