сряда, 19 декември 2012 г.

Мъфини с круша и джинджифил

Напълно се изгубих в търсене на коледни мъфини... Какво е коледен мъфин? Канелен? Джиндижифилов? Не знам... За това направих просто този мъфин, който ми звучеше най-зимен. Получих се вкусни и екзотични, така че може да ги пробвате за Коледа с цел да внесете малко екзотика в традицията.

Идеята е взета от един готварски сайт, който открих на скоро. Толкова е богат, че човек може лесно да се изгуби в него... http://www.food52.com/

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 40 мин

Съставки:
  • 4 малко добре узрели круши
  • 120 гр масло
  • 1 ч.ч. захар + 2 с.л. захар
  • 3 с.л. прясно настърган джинджифил
  • 1.5 ч.ч. бяло брашно
  • 1.5 ч.л. бакпулвер
  • 0.5 ч.л. сода бикарбонат
  • 2 яйца
  • Щипка сол
  • 1 ч.ч. начукани орехи
Начин на приготвяне

Започнете с крушовата смес. Обелете крушите и ги нарежете на кубчета. Загрейте 20-30 гр от маслото в тиган. Когато е напълно разтопено маслото, сложете крушите и разбъркайте добре, за да сте сигурни, че всички круши са добре покрити с масло. Добавете 1/2 ч.ч. захар и 2 с.л. джинджифил. Разбъркайте добре и оставете да се готви около 15 минути на среден огън. След това вдигнете сместа от котлона и оставете да изстине минимум 20 минути.

След като изстине, започнете със самите мъфини. Смесете брашното, бакпулвера,  содата, солта и останалия джинджифил в една купа. В друга купа, сложете 1/2 ч.ч. захар и останалото масло и разбъркайте с миксер, докато се получи пухкава смес. Добавете яйцата и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Добавете 1 ч.ч. от крушовия сос и 3/4 ч.ч. орехи. След като ги разбъркате добре, добавете сухите съставки и разбъркайте пак с миксера. Изсипете сместа в съдове за мъфини. Включете фурната да се загрява на 180 градуса.

Смесете в една купа останалите орехи, 2 с.л. захар и 1/2 с.л. джинджифил. Разбъркайте добре и поръсете мъфините с тази смес.

Печете 20-тина минути. Клечка в центъра трябва да излезне суха, за да сте сигурни, че мъфините са изпечени.

вторник, 18 декември 2012 г.

Леща със сушени домати

Здравословна, вкусна, ухаеща, зимна, различна, лесна, идеалната супа за този сезон.

Идеята е от http://www.weeklygreens.com, където рядко има рецепти с грешки :) както вече съм споделяла. Може да ползвате тази рецепта за разтоварване след сериозното Коледно хапване, което ни очаква :) или пък тази седмица като за последен напън с постите също може да се сгреете с тази супичка с леща и сушени домати.

Тази супа върви идеално с чесново хлебче, което стават най-вкусно ето така - разтопете 3 с.л. масло и запържете в него смляна 1 скилидка чесън. Приберете обратно в хладилника и ползвайте за препечени филийки винаги, когато ви се прииска.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 35-40 мин

Съставки:
  • 1 ч.ч. сушени домати (не от буркан със зехтин) - има ги в Био магазините, Карфур и на женския пазар в София
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 стрък целина
  • 2 големи моркова
  • 1 ч.ч. леща
  • 1 дафинов лист
  • 4 чаши пилешки или зеленчуков бульон
  • 250 гр домати на кубчета от консерва (или пресни, ако намерите качествени в този сезон)
  • 2 с.л. зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Сложете сушените домати в малък съд с топла вода се "хидратират". Оставете ги да стоят в нея, докато готвите зеленчуците.

В тенджерка сложете зехтина. Нарежете на ситно лука, морковите и целината (чопър, ако имате е идеален за целта). След като се загрее зехтина, добавете чесъна да се запържи 1 минута, колкото да омекне, но не да загори. Добавете лука и запържете за още 2 минути и сложете морковите и целината. Запържете още 2 минути. Добавете лещата, бульона, дафиновия лист, консервата домати и черен пипер. Изцедете сушените домати, нарежете ги на дълги лентички и ги добавете към супата. Изчакайте да заври и намалете котлона на ниска температура (4 от 9 при мен). Варете 35-40 минути като проверявате дали лещата не се е сготвила предварително (тоест да не стане кашкава твърде бързо). Опитайте и добавете сол, ако е нужно.

Сервирайте топла или гореща с чесново хлебче.  


Благотворителност и удоволствие съчетани в една рецепта

Като бивша ученика на Националната Търговско Банкова Гимназия и кака на настояща ученичка там, бях помолена да направя коледни сладки за тазгодишния им коледен базар. Всички приходи от сладките, отиваха за благотворителност, а и намерих причина да се опитам за първи път да декорирам сладки. А имах и стимул да изглеждат наистина добре, за да се продават. Сложих им и по една връзка от горната страна, за да може да се закачат и за елхата даже.

И така, да запретвам ръкави за джинджифилови коледни сладки с хубава кауза. 

Време за приготвяне - 15 мин
Време за втасване - 30-60 мин
Време за готвене 11-15 мин
Време за декорация - много, търпение, МНОГО

Съставки (за 25-30 сладки):
За сладките:
  • 150 гр пълозърнесто брашно
  • 50 гр бяло брашно
  • 70 гр петмез (има го в Био магазините). На някои места го наричат меласа, което идва от английски, но на български език е петмез
  • 3-4 с.л. какао
  • 1/2 ч.л. канела
  • Щипка индийско орехче
  • Щипка сол
  • 1.5 с.л. пресно настърган на ситно джинджифил
  • 100 гр захар (може и кафява)
  • 1 яйце
  • 150 гр масло на стайна температура
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
За декорацията:
  • 1 спринцовка (от аптека)
  • 1/2 ч.л. глицерин (от аптека)
  • 200 гр пудра захар
  • 1 белтък
  • 2-3 капки лимонов сок
  • Сладкарски бои (от едно магазинче за билки на ул. 3 Уши в София. Има ги и в други специализирани магазини, google търсене "сладкарска боя" и изкачат местата, където можете да си набавите)
Начин на приготвяне

Смесете в купа всички сухи съставки.

Разбийте маслото и захарта (нормална приставка за миксер). След това добавете към тях яйцето и разбийте добре пак. Следват петмеза, джинджифила и продължете да бъркате до получаване на хомогенна смес. Сменете приставките на миксера с приставки за тесто и добавете сухите съставки. Бъркайте докато се получи маслено тесто. Увийте в прозрачно фолио и приберете в хладилника за минимум 30 минути. Желателно е час.

Извадете тестото. На обрашнен плот го разстелете с точилка (2-3 см дебелина). Пуснете фурната да се загрява на 180 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене. С коледни формички за сладки почнете да правите отделните сладки. Когато ви остане тесто по краищата, намесете и разстелете пак, докато не свърши цялото тесто.  Аз лично пробих дупчици в горния ъгъл на сладката, за да сложа конец за елха, но вие може да пропуснете, ако не ги слагате за украса.

Печете в загрятата фурна 11-15 минути като следите да не изгорят. Извадете и изчакайте 10-15 минути да изстинат добре преди да почнете с декорацията.

Докато изстиват, почвайте декорацията за сладките.

Разбийте белтъка и лимоновия сок в голяма купа. Добавете пудрата захар (пресейте през цедка, ако имате). Добавете глицерина и бъркайте докато не се получи гладка смес. Ако ви се вижда течна глазурата, добавете още захар, а ако е твърда, добавете лимон. Ако слагате боя, сега е моментът. Покрийте купата с мокра кърпа (задължително мокра, за да не изсъхва глазурата) за 15 минути да отлежи. После декорирайте със спринцовката като след всяко взимане от купата, покривате съда с глаузрата с влажна кърпа, за да не изсъхва сместа. Изполвайте въобръжението си как да ги украсите :)

А сега зарадвайте гостите си с прекрасното ви произведение :)


петък, 14 декември 2012 г.

Перуански ресторант Lomo - София

Бившият Butchers, даже изглежда по съвсем същия начин, нищо не са променили в интериора. Тоест все едно си на  гости на баба и тя си ползва столовете от 1968 година. Мен лично ми допадат такива места, не са претенциозни, може и набързо нахлузил дънките и кецките да седнеш и да се чувстваш на място.

Заведението се намира на ул. Шейново 4А. Тоест близо до прекрасния Софийски Университет и Докторската градинка, подходящи за разходка след хапването.

Тълпата в заведението беше само чужденци. Даже може би бяхме единствената маса, която беше изцяло българи. Предполагам, че непознатата перуанска кухня ни плаши...

И сега да започнем с важната част - храната :) Има дневно меню и това е всичко! Което мен лично също ми харесва, защото е ясно, че храната е пресна, а не замразявана (шоково или не). Имаше 1 салата (зелена салата, грах, домати, млечен сос и 4 огромни парчета хамон) за 6 лв, 1 супа (пикантна крем супа от царевица) за 4 лв, брускети (не опитахме), 2 основни (ориз и боб с богат на аромати сос и скариди и пиле с грах) всяко за 12 лв. Мен лично салатата ми беше фаворит. Сервираха ни и пресна багетка към ястията. Но не знам вие на какво дневно меню ще попаднете, тъй че ходете с отворено за експерименти съзнание. Храната е вкусна, не е шокираща въобще - богата на аромати, но близки до нашите. Почти във всяко ястие имаше някаква бобена култура, което е нормално за Южна Америка.

Има не малка, но не и изчерпателна селекция от вина. Няма присъствие на перуанско вино по някаква причина. Може да си поръчаш чаша, при което ти носят бутилка и казват, сипвайте си и после ще броим колко чаши сте изпили. Много сладурско :)

Обслужването е пак толкова уютно колкото заведението. Не беше супер, не беше и лошо.

Забравих да кажа, че готвачът в същност е Перуанец, което придава романтика на нещата. Казва се Карлос и говори много забавен български :)

Аз лично препоръчвам на всички, които обичат да опитват различни кухни, да отидат и да преценят за себе си дали им допада. Едва ли ще съжаляват :)


Лимонени бургери с телешко и праз

Поредната Ottolenghi вкусотия :)

Не е много бърза, но пък става супер и е лесно. Пак се чака, докато се сготви, нооо си заслужава.

Пак искам да поставя апостроф колко е важно месото за кюфтета да е мляно, а не да е кайма от пакета. Друго ключово тук е задължително да е телешко мляно месо, а не свинско, защото то е много по-мазно и би разбило цялата концепция.

И пак типично в мой стил, няма да изневеря на себе си и да добавя сос с кисело мляко към готовото ястие.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за мариноване - 30 мин
Време за готвене - 45 мин

Съставки:
  • 350 гр мляно телешко
  • 1 яйце
  • 5 стръка праз лук (около 350-400 гр)
  • 90-100 гр галета
  • 250 гр пилешки бульон
  • 4 с.л. лимонов сок
  • Сол и черен пипер
  • 250 гр кисело мляко
  • Зехтин
Начин на приготвяне

Започнете с праза. Разрежете го първо в средата на 2 и го измийте добре. Задържа много мръсотия по средата. След това го нарежете на ситно и го сложете във вряща вода за 15 минути.

Докато ври пригответе в купа телешкото, галета, 1/2 ч.л. сол, черен пипер и яйцето. След като се свари праза, изцедете много добре цялата вода от него и го пасирайте. Добавете го при телешкото и разбъркайте добре. Направете 7-8 плоски кюфтета (бургери) и ги сложете в една тавичка и за 30 минути във фурната.

След като минат 30-те минути, загрейте зехтин в дълбок тиган и започнете да запържвате кюфтетата. По 5 минути от страна докато станат леко загорели. Извадете ги от тигана и забършете тигана с кухненска хартия. Върнете го на котлона, сложете вътре кюфтетата (може леко да се застъпват) и ги залейте с бульона и лимоновия сок. Захлупете тигана и оставете да ври 15 минути затворен. След това махнете капака и гответе още 5-10 минути докато целия бульон не изври.

Докато чакате да изстине, забъркайте соса. Киселото мляко, 1/2 ч.л. сол, черен пипер и 1 с.л. зехтин и разбъркайте добре.

Опитайте се да изчакате 10 минути да изстинат кюфтетата преди да ги сервирате.

четвъртък, 13 декември 2012 г.

Крушов/Ябълков пай с яйчен крем

И сега е ред на английското влияние върху мен. Тази рецепта е едно от малкото неща, които англичаните знаят как да готвят. Или не знаят, но поне идеята им е добра и е осъвършенствана от остатъка от света :)
Аз лично научих тази рецепта от един състудент, докато учих там и честичко си я правя. Там беше по-лесно, защото продаваха готови маслени основи за сладкиш, а тук си ги правим сами, но... Не е толкова сложно. А и аз често го правя без маслената основа. Така става и малко по-здравословен :)

Време за готвене - 10 мин за сладкиша и 10 мин за крема
Време за престояване - 30 мин
Време за печене - 30-40 мин

Съставки:
  • 4 круши или 3 ябълки
  • 250 гр масло
  • 3 ч.ч. брашно
  • 1 яйце + 4 жълтъка
  • 1 ч.л. канела
  • 2 ванилии или 1 стрък с ванилови зърна, ако намерите
  • 1.3 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. мляко
  • 1 ч.ч. сладкарска сметана
  • 1 с.л. царевично брашно (може да се замени и с нормално)
Начин на приготвяне

Започнете с тестото за основата. Смесете 1 ч.ч. масло с 2 ч.ч. брашно и разбъркайте с пръсти докато не стане на топчета. Добавете яйцето и разбъркайте с ръце или с приставката за тесто на миксера. Опаковайте и сложете да стегне в хладилника за 30 минути. Междувременно, обелете ябълките/крушите и ги нарежете на кубчета. Смесете кубчетата с 1/2 ч.ч. захар и канелата. Направете тестото за покриване на пая. В купа смесете 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. масло и 1/2 ч.ч. захар. Бъркайте с пръсти докато не се получи ронливо тесто на топчета.

След като минат 30 минути, извадете тестото и разточете. Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Сложете тестото от хладилника за основа на сладкиша. Върху него изсипете сместа с крушите/ябълките и най-отгоре покрийте с ронливото тесто. Печете 30-40 минути.

15-20 минути преди да е готов паят, може да почнете с крема. Смесете млякото, сметаната и ванилията в тенджерка и изчакайте точно да закъкри. Вдигнете от огъня и добавете 4-те жълтъка, 1/3 ч.ч. захар и царевичното брашно и разбъркайте добре с миксера. Върнете на огъня (средно силен) и оставете да се готви 15-20 минути докато се сгъсти.

Сервирайте парче от пая със 2 с.л. крем. Вкусно, вкусно...

Време за тиквени експерименти

За всички експериментаторски настроени.

Ето три интересни идеи за ястия с тиква - 2 салати!!! и карамелизирани тиквени бонбони или крем, зависи как се получи :) Аз лично харесах и двете салати, особено пикантната.

Много исках да ми се получат бонбоните, ама стана крем. И ще се опитвам докато не ми се получи. Няма да се откажа!!! Пишете ми, ако ви се получат карамелизирани бонбони, за да знам къде греша :) Все пак и кремчето е вкусно, но не е каквото исках да е!




Салата с тиква, червен лук и тахан
Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 30-40 мин

Съставки:
  • 600 гр нарязана на големи кубчета тиква (цигулка препоръчително)
  • 2 глави червен лук
  • 3.5 с.л. тахан
  • 1.5 с.л. лимонов сок
  • 3 с.л. вода
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. za'atar (една арабска подправка, наподобяваща смес на сусам, суха мента и чубрица)
  • 30 гр кедрови ядки
  • 40 мл зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Пуснете фурната да се загрява на 220 градуса. В голяма купа смесете тиквата, червения лук, нарязан на едро,  2 с.л. зехтин, 1/2 ч.л. сол и черен пипер. Печете 40 минути докато зеленчуците се изпекат добре, даже леко да хванат препечена коричка. Поглеждайте от време на време, защото лукът може да се запече по-бързо и да се наложи да го извадите първо него.

Сложете тахана в малка купичка, добавете лимоновия сок, водата, чесъна и 1/4 ч.л. сол. Бъркайте до получаване на хомогенна смес наподобяваща течен мед. Добавете още вода, ако сместа ви се струва прекалено гъста.

В малък тиган загрейте останалия зехтин, добавете кедровите ядки, 1/2 ч.л. сол и запържете за 2-3 минути като бъркате честичко, за да не загорят ядките само от едната страна.

Сервирайте като наредите тиквата и лука в голяма чиния, отгоре сложете тахановия сос, разпръснете кедровите ядки, малко зехтин и малко za'atar.


Салата тиква с пикантен млечен сос и кориандър

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 25-30 мин

Съставки:
  • 700 гр нарязана на големи кубчета тиква (цигулка препоръчително)
  • 1/2 ч.л. канела
  • Пресен кориандър (или сух, ако не намерите пресен)
  • 1 скилидка чесън
  • 200 гр кисело мляко
  • 3 с.л. сладко-лют китайски или тайландски сос (виж снимката за референция)
  • Сол и черен пипер
  • 20 гр тиквени семки
  • 60 мл зехтин

Начин на приготвяне

Пуснете фурната да се загрява на 200 градуса. В голяма купа смесете тиквата, канелата, 2 с.л. зехтин, 2/3 ч.л. сол и черен пипер. Разбъркайте добре с ръце като натриете добре подправките в тиква. Постелете тавичка с хартия за печене и наредете тиквата за печене.  Печете 25-30 минути.

Междувременно сложете кориандъра, чесъна, останалия зехтин и 1 ч.л. сол в купа подходяща за блендер. С блендер приставката разбийте продуктите до получаване на паста наподобяваща песто. В отделен съд смесете киселото мляко и чили соса до получаване на хомогенна смес. Ако нямате пресен кориандър (както аз нямах), сложете кориандъра, чесъна, останалия зехтин, 1/2 ч.л. сол и черен пипер в млечния сос и разбъркайте добре. С тази версия на рецептата много добре се получи. Аз даже не знам дали бих го направила с пресен кориандър (и без това не го обичам много). 

Ако тиквените семки, с които разполагате не са печени, ги изпечете и при всички положения ги обелете. 

Изчакайте тиквата да изстине. След това я наредете в голяма чиния, залейте я с млечния сос, разстелете подправките и разхвърлайте тиквените семки от горе. Готови сте :)



Карамелизирани тиквени бонбони (крем)

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 30-40 мин

Съставки:
  • 200 гр тиква нарязана на големи кубчета
  • 1.5 ч.ч. сладкарска сметана
  • 1 ч.л. канела
  • 50 гр тиквени семки
  • 2/3-1 ч.ч. кленов сироп
  • 1.7 ч.ч. захар
  • 1/4 ч.ч. вода
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 4 с.л. масло
Начин на приготвяне

Сварете тиквата и я пасирайте на пюре (грешка номер 1 за мен беше че сложих повече от 200 гр тиква).

Постелете стъклена тавичка в алуминиево фолио и намажете с масло. Сложете на дъното изпечените и обелени тиквени семки.

Загрейте тиквеното пюре, канелата и сметаната в тигана до състояние точно преди да заври. Вдигнете от огъня и в друг съд сложете водата, захарта, кленовия сироп и разбъркайте. Оставете да заври и да ври докато цялата захар не се разтвори и не придобие приятен кафяв карамелизиран цвят (може би около 10 минути). Добавете сместа с тиквата и сметаната и разбъркайте добре. Оставете да заври и да ври може би около 30-40 минути (тук аз направих втората си грешка, не изчаках да се сгъсти достатъчно).

Вдигнете от огъня и веднага добавете маслото и лимоновия сок и бъркайте докато не се интегрират добре в сместа. Изсипете я върху тиквените семки и оставете да почива на хладно минимум 2 часа.

Аз изчаках 10 часа и все още имах вкусно кремче (много вкусно), но не и бонбони. Ако все пак вашето се е стегнало добре, в чаша с топла вода сложете нож за 2-3 минути и после с него режете на бонбони и ги опаковайте отделно в алуминиево фолио отделно карамелизирани бонбончета или алтернативно го хапнете като кремче.

Аз лично още другата седмица ще се опитам да ги направя пак и ще докладвам какво се е получило.

вторник, 11 декември 2012 г.

Доматена салса с чесън

Идеалното бързо предястие. Вкусно, пикантно, не отнема време...

Не го снимах, защото спря токът и не можах да докарам визия за снимка :) Другият път като направя ще снимам и ще добавя снимка.

Време за приготвяне - 5 мин
Време за готвене - 5 мин

Съставки (за 4-ма):
  • 4 средно големи домата
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 люта чушка
  • 1/3 връзка магданоз (по желание)
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер
  • Хубав пълнозърнест хляб
Начин на приготвяне

Нарежи доматите на средно големи кубчета кубчета. Загрейте зехтина в тиган и сложете доматите. Запържете за 2-3 минути.

Смесете чесъна (смлян), лютата чушка (нарязана на ситно) и магданоза (също на ситно). Добавете  ги към доматите и разбъркайте за още 2-3 минути. Добавете сол и черен пипер на вкус и сервирайте веднага с вкусния хляб (топъл или препечен).

Чудесен начин да хапнете пластмасовите домати през зимата.

понеделник, 10 декември 2012 г.

Подранилата Коледа

Не знам от къде дойде тази идея - пуйка по никое време. Подранила Коледа, закъснял Ден на Благодарността или просто любопитство как ще се получи домашно изпечена пуйка. При всички положения се получи един хубав повод да се съберем семейството около масата и да се позабавляваме заедно.

Тъй като се пече цяла и се маринова дълго, тя дори си имаше име (Пепа) и се грижехме за нея с любов :)

Оригиналната рецепта за соса към нея (Gravy) не ми допадна, защото включваше варене на шийка и пасиране на дроб... И направих фалшив сос, който всички много харесаха, тъй че препоръчвам на вас да опитате него. Иначе тази рецепта е компилация от няколко места (всички светила в печенето на месо) и се получи много вкусно. Имаше сериозно облизване на пръсти.


Време за приготвяне - 20 мин
Време за мариноване - 1- 3 дни (препоръчително 3)
Време за готвене - 2-4 часа зависи от размера на пуйката

Съставки:
За пуйката:
  • 1 пуйка
  • Пресни зелени подправки по ваш избор (аз лично избрах босилек, розмарин и естрагон)
  • 60-70 гр масло
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 1/2 ч.ч. вода
  • Картофи и моркови по желание
  • 1.2 с.л. сол на всеки кг пуйка
За соса:
  • 120 гр масло
  • 50 гр брашно
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. горчица
  • 1/3 ч.ч. кетчуп (високо качествен, аз съм луд фен на Heinz)
  • 2 ч.ч. телешки бульон
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Започнете с пуйката 3 дена по рано. Ако не сте успели да направите планирането толкова дни предварително и 1 ден върши работа, но по-добре да се отделят повече.

Ако е била размразена пуйката ви, изчакайте я да се размрази напълно. След това я измийте добре отвън и отвътре. Изчистете всичко, което има вътре и я подсушете добре с кухненска хартия. Разрежете кожата на места като я отделяте от месото. В джобчетата напъхайте на ситно накълцаните зелени подправки. След това натъркайте пуйката със солта добре. Дори да ви изглежда много сол, не се притеснявайте, месото добре поема всичката и не става пресолено. Увийте я с фолио и я пъхнете да се маринова в хладилника.

Аз лично използвах метода "Високи градуси" и го препоръчвам за всички нетърпеливци като мен. В деня за печене, извадете пуйката от хладилника поне 2 часа преди печене, желателно е даже 3-4 часа. Трябва да е на стайна температура преди да я пъхнете във фурната. Загрейте фурната на 250 градуса - да, 250 :) Разтопете маслото и намажете добре пуйката от всички страни. Пъхайте във фурната на среден рафт. Гарантирам ви страшна димна завеса. Печете 45 минути открита и сложете фолио, за да почне да се задушава. Печете още 1 час и 15 минути и намалете фурната на 180. Тогава може да сложите картофите, морковите, виното и водата (може и малко сол и зехтин) в тавата и да печете още 30 минути закрита. Последните 20 минути открийте пак пуйката, за да се запече добре. Тези минути са за пуйка 4.2 килограма. За по-малка намалете времето, а за по-голяма увеличете респективно.

След като я извадите, я покрийте с фолиото и изчакайте. Минимум след 20 минути я сервирайте. Не трябва да се реже преди да е "починала" малко.

Докато Пепа си почива, може да спретнете соса. Много е лесен!

Разтопете маслото, прибавете брашното и бъркайте на среден огън 3-4 минути. Добавете скилидката чесън (смляна) и разбъркайте добре за 30 секунди. Добавете всичко друго без солта и черния пипер. Разбъркайте добре на огъня докато се получи хомогенна смес. Опитайте и ако се налага, добавете сол и черен пипер. Според мен няма нужда, особено ако ползвате бульон на кубче. Те са много солени и без това...

Налейте червеното вино и сядайте на масата!

Вкусът на ориента

Аз казах, че харесвам ориенталската кухня, а за сега доста скромно публикувам на темата. С тази рецепта се компенсирам напълно, защото е толкова ориенталска, че може се почувствате все едно седите на Босфора и пийвате чай (с ром разбира се). А аз лично не съм била все още в Близкия Изток, но си представям, че ухае точно както кухнята ми вчера.
Ястието е лесно, както ще видите. Най-важното според мен е да не пропускате соса с кисело мляко накрая, защото попива идеално богатите аромати.

Време за приготвяне - 25 мин
Време за готвене - 30 мин
  
Съставки:
  • Бутчета и филета от пиле (общо 6 като микса може да определите сами)
  • 300 гр ориз басмати
  • 2-3 глави бял лук
  • 40 гр стафиди
  • 1 с.л. захар
  • 1/3 ч.л. карамфил
  • 3 пръчки канела
  • 10 топчета кардамон
  • 550 гр вряща вода
  • 1/3 връзка копър
  • Сол и черен пипер
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • Сок от 1/3 лимон
  • Зехтин
Начин на приготвяне
Започнете със стафидите. В малка тавичка сложете стафидите с 2 с.л. вода и захарта. Оставете да заврат и захарта да се абсорбира от стафидите. Между временно, нарежете лука на дребно и го сложете с 2 с.л. зехтин в дълбок тиган с капак да се запържи за около 10-15 минути. Трябва да се запържи до кафяво. 
Докато се пържи лукът, в купа смесете пилето с 3 с.л. зехтин, подправките, 1 ч.л. сол и черен пипер. След като извадите лука от котлона, върнете го на огъня и запържете пилето от всяка страна за по 3-4 минути, докато придобие лека зачервена коричка. Извадете и пилето, заедно с подправките. Може да останат подправки по самото пиле, но ги махнете от тигана. Сложете в тигана ориза, стафидите, лука, 1.5 ч.л., черен пипер и разбъркайте добре. Отгоре сложете пилето и залейте с врящата вода. Захлупете с капака и оставете да къкри на средно силен огън за 30 минути. Опитайте ориза дали се е сготвил преди да вдигнете ястието от огъня. Поръсете с нарязания на дребно копър.
За млечния сос разбъркайте заедно киселото мляко, сокът от лимон, 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер. Сервирайте с млечния сос отделно, за да може всеки да си слага колкото иска.