петък, 14 декември 2012 г.

Перуански ресторант Lomo - София

Бившият Butchers, даже изглежда по съвсем същия начин, нищо не са променили в интериора. Тоест все едно си на  гости на баба и тя си ползва столовете от 1968 година. Мен лично ми допадат такива места, не са претенциозни, може и набързо нахлузил дънките и кецките да седнеш и да се чувстваш на място.

Заведението се намира на ул. Шейново 4А. Тоест близо до прекрасния Софийски Университет и Докторската градинка, подходящи за разходка след хапването.

Тълпата в заведението беше само чужденци. Даже може би бяхме единствената маса, която беше изцяло българи. Предполагам, че непознатата перуанска кухня ни плаши...

И сега да започнем с важната част - храната :) Има дневно меню и това е всичко! Което мен лично също ми харесва, защото е ясно, че храната е пресна, а не замразявана (шоково или не). Имаше 1 салата (зелена салата, грах, домати, млечен сос и 4 огромни парчета хамон) за 6 лв, 1 супа (пикантна крем супа от царевица) за 4 лв, брускети (не опитахме), 2 основни (ориз и боб с богат на аромати сос и скариди и пиле с грах) всяко за 12 лв. Мен лично салатата ми беше фаворит. Сервираха ни и пресна багетка към ястията. Но не знам вие на какво дневно меню ще попаднете, тъй че ходете с отворено за експерименти съзнание. Храната е вкусна, не е шокираща въобще - богата на аромати, но близки до нашите. Почти във всяко ястие имаше някаква бобена култура, което е нормално за Южна Америка.

Има не малка, но не и изчерпателна селекция от вина. Няма присъствие на перуанско вино по някаква причина. Може да си поръчаш чаша, при което ти носят бутилка и казват, сипвайте си и после ще броим колко чаши сте изпили. Много сладурско :)

Обслужването е пак толкова уютно колкото заведението. Не беше супер, не беше и лошо.

Забравих да кажа, че готвачът в същност е Перуанец, което придава романтика на нещата. Казва се Карлос и говори много забавен български :)

Аз лично препоръчвам на всички, които обичат да опитват различни кухни, да отидат и да преценят за себе си дали им допада. Едва ли ще съжаляват :)


Лимонени бургери с телешко и праз

Поредната Ottolenghi вкусотия :)

Не е много бърза, но пък става супер и е лесно. Пак се чака, докато се сготви, нооо си заслужава.

Пак искам да поставя апостроф колко е важно месото за кюфтета да е мляно, а не да е кайма от пакета. Друго ключово тук е задължително да е телешко мляно месо, а не свинско, защото то е много по-мазно и би разбило цялата концепция.

И пак типично в мой стил, няма да изневеря на себе си и да добавя сос с кисело мляко към готовото ястие.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за мариноване - 30 мин
Време за готвене - 45 мин

Съставки:
  • 350 гр мляно телешко
  • 1 яйце
  • 5 стръка праз лук (около 350-400 гр)
  • 90-100 гр галета
  • 250 гр пилешки бульон
  • 4 с.л. лимонов сок
  • Сол и черен пипер
  • 250 гр кисело мляко
  • Зехтин
Начин на приготвяне

Започнете с праза. Разрежете го първо в средата на 2 и го измийте добре. Задържа много мръсотия по средата. След това го нарежете на ситно и го сложете във вряща вода за 15 минути.

Докато ври пригответе в купа телешкото, галета, 1/2 ч.л. сол, черен пипер и яйцето. След като се свари праза, изцедете много добре цялата вода от него и го пасирайте. Добавете го при телешкото и разбъркайте добре. Направете 7-8 плоски кюфтета (бургери) и ги сложете в една тавичка и за 30 минути във фурната.

След като минат 30-те минути, загрейте зехтин в дълбок тиган и започнете да запържвате кюфтетата. По 5 минути от страна докато станат леко загорели. Извадете ги от тигана и забършете тигана с кухненска хартия. Върнете го на котлона, сложете вътре кюфтетата (може леко да се застъпват) и ги залейте с бульона и лимоновия сок. Захлупете тигана и оставете да ври 15 минути затворен. След това махнете капака и гответе още 5-10 минути докато целия бульон не изври.

Докато чакате да изстине, забъркайте соса. Киселото мляко, 1/2 ч.л. сол, черен пипер и 1 с.л. зехтин и разбъркайте добре.

Опитайте се да изчакате 10 минути да изстинат кюфтетата преди да ги сервирате.

четвъртък, 13 декември 2012 г.

Крушов/Ябълков пай с яйчен крем

И сега е ред на английското влияние върху мен. Тази рецепта е едно от малкото неща, които англичаните знаят как да готвят. Или не знаят, но поне идеята им е добра и е осъвършенствана от остатъка от света :)
Аз лично научих тази рецепта от един състудент, докато учих там и честичко си я правя. Там беше по-лесно, защото продаваха готови маслени основи за сладкиш, а тук си ги правим сами, но... Не е толкова сложно. А и аз често го правя без маслената основа. Така става и малко по-здравословен :)

Време за готвене - 10 мин за сладкиша и 10 мин за крема
Време за престояване - 30 мин
Време за печене - 30-40 мин

Съставки:
  • 4 круши или 3 ябълки
  • 250 гр масло
  • 3 ч.ч. брашно
  • 1 яйце + 4 жълтъка
  • 1 ч.л. канела
  • 2 ванилии или 1 стрък с ванилови зърна, ако намерите
  • 1.3 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. мляко
  • 1 ч.ч. сладкарска сметана
  • 1 с.л. царевично брашно (може да се замени и с нормално)
Начин на приготвяне

Започнете с тестото за основата. Смесете 1 ч.ч. масло с 2 ч.ч. брашно и разбъркайте с пръсти докато не стане на топчета. Добавете яйцето и разбъркайте с ръце или с приставката за тесто на миксера. Опаковайте и сложете да стегне в хладилника за 30 минути. Междувременно, обелете ябълките/крушите и ги нарежете на кубчета. Смесете кубчетата с 1/2 ч.ч. захар и канелата. Направете тестото за покриване на пая. В купа смесете 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. масло и 1/2 ч.ч. захар. Бъркайте с пръсти докато не се получи ронливо тесто на топчета.

След като минат 30 минути, извадете тестото и разточете. Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Сложете тестото от хладилника за основа на сладкиша. Върху него изсипете сместа с крушите/ябълките и най-отгоре покрийте с ронливото тесто. Печете 30-40 минути.

15-20 минути преди да е готов паят, може да почнете с крема. Смесете млякото, сметаната и ванилията в тенджерка и изчакайте точно да закъкри. Вдигнете от огъня и добавете 4-те жълтъка, 1/3 ч.ч. захар и царевичното брашно и разбъркайте добре с миксера. Върнете на огъня (средно силен) и оставете да се готви 15-20 минути докато се сгъсти.

Сервирайте парче от пая със 2 с.л. крем. Вкусно, вкусно...

Време за тиквени експерименти

За всички експериментаторски настроени.

Ето три интересни идеи за ястия с тиква - 2 салати!!! и карамелизирани тиквени бонбони или крем, зависи как се получи :) Аз лично харесах и двете салати, особено пикантната.

Много исках да ми се получат бонбоните, ама стана крем. И ще се опитвам докато не ми се получи. Няма да се откажа!!! Пишете ми, ако ви се получат карамелизирани бонбони, за да знам къде греша :) Все пак и кремчето е вкусно, но не е каквото исках да е!




Салата с тиква, червен лук и тахан
Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 30-40 мин

Съставки:
  • 600 гр нарязана на големи кубчета тиква (цигулка препоръчително)
  • 2 глави червен лук
  • 3.5 с.л. тахан
  • 1.5 с.л. лимонов сок
  • 3 с.л. вода
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. za'atar (една арабска подправка, наподобяваща смес на сусам, суха мента и чубрица)
  • 30 гр кедрови ядки
  • 40 мл зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Пуснете фурната да се загрява на 220 градуса. В голяма купа смесете тиквата, червения лук, нарязан на едро,  2 с.л. зехтин, 1/2 ч.л. сол и черен пипер. Печете 40 минути докато зеленчуците се изпекат добре, даже леко да хванат препечена коричка. Поглеждайте от време на време, защото лукът може да се запече по-бързо и да се наложи да го извадите първо него.

Сложете тахана в малка купичка, добавете лимоновия сок, водата, чесъна и 1/4 ч.л. сол. Бъркайте до получаване на хомогенна смес наподобяваща течен мед. Добавете още вода, ако сместа ви се струва прекалено гъста.

В малък тиган загрейте останалия зехтин, добавете кедровите ядки, 1/2 ч.л. сол и запържете за 2-3 минути като бъркате честичко, за да не загорят ядките само от едната страна.

Сервирайте като наредите тиквата и лука в голяма чиния, отгоре сложете тахановия сос, разпръснете кедровите ядки, малко зехтин и малко za'atar.


Салата тиква с пикантен млечен сос и кориандър

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 25-30 мин

Съставки:
  • 700 гр нарязана на големи кубчета тиква (цигулка препоръчително)
  • 1/2 ч.л. канела
  • Пресен кориандър (или сух, ако не намерите пресен)
  • 1 скилидка чесън
  • 200 гр кисело мляко
  • 3 с.л. сладко-лют китайски или тайландски сос (виж снимката за референция)
  • Сол и черен пипер
  • 20 гр тиквени семки
  • 60 мл зехтин

Начин на приготвяне

Пуснете фурната да се загрява на 200 градуса. В голяма купа смесете тиквата, канелата, 2 с.л. зехтин, 2/3 ч.л. сол и черен пипер. Разбъркайте добре с ръце като натриете добре подправките в тиква. Постелете тавичка с хартия за печене и наредете тиквата за печене.  Печете 25-30 минути.

Междувременно сложете кориандъра, чесъна, останалия зехтин и 1 ч.л. сол в купа подходяща за блендер. С блендер приставката разбийте продуктите до получаване на паста наподобяваща песто. В отделен съд смесете киселото мляко и чили соса до получаване на хомогенна смес. Ако нямате пресен кориандър (както аз нямах), сложете кориандъра, чесъна, останалия зехтин, 1/2 ч.л. сол и черен пипер в млечния сос и разбъркайте добре. С тази версия на рецептата много добре се получи. Аз даже не знам дали бих го направила с пресен кориандър (и без това не го обичам много). 

Ако тиквените семки, с които разполагате не са печени, ги изпечете и при всички положения ги обелете. 

Изчакайте тиквата да изстине. След това я наредете в голяма чиния, залейте я с млечния сос, разстелете подправките и разхвърлайте тиквените семки от горе. Готови сте :)



Карамелизирани тиквени бонбони (крем)

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 30-40 мин

Съставки:
  • 200 гр тиква нарязана на големи кубчета
  • 1.5 ч.ч. сладкарска сметана
  • 1 ч.л. канела
  • 50 гр тиквени семки
  • 2/3-1 ч.ч. кленов сироп
  • 1.7 ч.ч. захар
  • 1/4 ч.ч. вода
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 4 с.л. масло
Начин на приготвяне

Сварете тиквата и я пасирайте на пюре (грешка номер 1 за мен беше че сложих повече от 200 гр тиква).

Постелете стъклена тавичка в алуминиево фолио и намажете с масло. Сложете на дъното изпечените и обелени тиквени семки.

Загрейте тиквеното пюре, канелата и сметаната в тигана до състояние точно преди да заври. Вдигнете от огъня и в друг съд сложете водата, захарта, кленовия сироп и разбъркайте. Оставете да заври и да ври докато цялата захар не се разтвори и не придобие приятен кафяв карамелизиран цвят (може би около 10 минути). Добавете сместа с тиквата и сметаната и разбъркайте добре. Оставете да заври и да ври може би около 30-40 минути (тук аз направих втората си грешка, не изчаках да се сгъсти достатъчно).

Вдигнете от огъня и веднага добавете маслото и лимоновия сок и бъркайте докато не се интегрират добре в сместа. Изсипете я върху тиквените семки и оставете да почива на хладно минимум 2 часа.

Аз изчаках 10 часа и все още имах вкусно кремче (много вкусно), но не и бонбони. Ако все пак вашето се е стегнало добре, в чаша с топла вода сложете нож за 2-3 минути и после с него режете на бонбони и ги опаковайте отделно в алуминиево фолио отделно карамелизирани бонбончета или алтернативно го хапнете като кремче.

Аз лично още другата седмица ще се опитам да ги направя пак и ще докладвам какво се е получило.

вторник, 11 декември 2012 г.

Доматена салса с чесън

Идеалното бързо предястие. Вкусно, пикантно, не отнема време...

Не го снимах, защото спря токът и не можах да докарам визия за снимка :) Другият път като направя ще снимам и ще добавя снимка.

Време за приготвяне - 5 мин
Време за готвене - 5 мин

Съставки (за 4-ма):
  • 4 средно големи домата
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 люта чушка
  • 1/3 връзка магданоз (по желание)
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер
  • Хубав пълнозърнест хляб
Начин на приготвяне

Нарежи доматите на средно големи кубчета кубчета. Загрейте зехтина в тиган и сложете доматите. Запържете за 2-3 минути.

Смесете чесъна (смлян), лютата чушка (нарязана на ситно) и магданоза (също на ситно). Добавете  ги към доматите и разбъркайте за още 2-3 минути. Добавете сол и черен пипер на вкус и сервирайте веднага с вкусния хляб (топъл или препечен).

Чудесен начин да хапнете пластмасовите домати през зимата.

понеделник, 10 декември 2012 г.

Подранилата Коледа

Не знам от къде дойде тази идея - пуйка по никое време. Подранила Коледа, закъснял Ден на Благодарността или просто любопитство как ще се получи домашно изпечена пуйка. При всички положения се получи един хубав повод да се съберем семейството около масата и да се позабавляваме заедно.

Тъй като се пече цяла и се маринова дълго, тя дори си имаше име (Пепа) и се грижехме за нея с любов :)

Оригиналната рецепта за соса към нея (Gravy) не ми допадна, защото включваше варене на шийка и пасиране на дроб... И направих фалшив сос, който всички много харесаха, тъй че препоръчвам на вас да опитате него. Иначе тази рецепта е компилация от няколко места (всички светила в печенето на месо) и се получи много вкусно. Имаше сериозно облизване на пръсти.


Време за приготвяне - 20 мин
Време за мариноване - 1- 3 дни (препоръчително 3)
Време за готвене - 2-4 часа зависи от размера на пуйката

Съставки:
За пуйката:
  • 1 пуйка
  • Пресни зелени подправки по ваш избор (аз лично избрах босилек, розмарин и естрагон)
  • 60-70 гр масло
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 1/2 ч.ч. вода
  • Картофи и моркови по желание
  • 1.2 с.л. сол на всеки кг пуйка
За соса:
  • 120 гр масло
  • 50 гр брашно
  • 1 скилидка чесън
  • 2 с.л. горчица
  • 1/3 ч.ч. кетчуп (високо качествен, аз съм луд фен на Heinz)
  • 2 ч.ч. телешки бульон
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Започнете с пуйката 3 дена по рано. Ако не сте успели да направите планирането толкова дни предварително и 1 ден върши работа, но по-добре да се отделят повече.

Ако е била размразена пуйката ви, изчакайте я да се размрази напълно. След това я измийте добре отвън и отвътре. Изчистете всичко, което има вътре и я подсушете добре с кухненска хартия. Разрежете кожата на места като я отделяте от месото. В джобчетата напъхайте на ситно накълцаните зелени подправки. След това натъркайте пуйката със солта добре. Дори да ви изглежда много сол, не се притеснявайте, месото добре поема всичката и не става пресолено. Увийте я с фолио и я пъхнете да се маринова в хладилника.

Аз лично използвах метода "Високи градуси" и го препоръчвам за всички нетърпеливци като мен. В деня за печене, извадете пуйката от хладилника поне 2 часа преди печене, желателно е даже 3-4 часа. Трябва да е на стайна температура преди да я пъхнете във фурната. Загрейте фурната на 250 градуса - да, 250 :) Разтопете маслото и намажете добре пуйката от всички страни. Пъхайте във фурната на среден рафт. Гарантирам ви страшна димна завеса. Печете 45 минути открита и сложете фолио, за да почне да се задушава. Печете още 1 час и 15 минути и намалете фурната на 180. Тогава може да сложите картофите, морковите, виното и водата (може и малко сол и зехтин) в тавата и да печете още 30 минути закрита. Последните 20 минути открийте пак пуйката, за да се запече добре. Тези минути са за пуйка 4.2 килограма. За по-малка намалете времето, а за по-голяма увеличете респективно.

След като я извадите, я покрийте с фолиото и изчакайте. Минимум след 20 минути я сервирайте. Не трябва да се реже преди да е "починала" малко.

Докато Пепа си почива, може да спретнете соса. Много е лесен!

Разтопете маслото, прибавете брашното и бъркайте на среден огън 3-4 минути. Добавете скилидката чесън (смляна) и разбъркайте добре за 30 секунди. Добавете всичко друго без солта и черния пипер. Разбъркайте добре на огъня докато се получи хомогенна смес. Опитайте и ако се налага, добавете сол и черен пипер. Според мен няма нужда, особено ако ползвате бульон на кубче. Те са много солени и без това...

Налейте червеното вино и сядайте на масата!

Вкусът на ориента

Аз казах, че харесвам ориенталската кухня, а за сега доста скромно публикувам на темата. С тази рецепта се компенсирам напълно, защото е толкова ориенталска, че може се почувствате все едно седите на Босфора и пийвате чай (с ром разбира се). А аз лично не съм била все още в Близкия Изток, но си представям, че ухае точно както кухнята ми вчера.
Ястието е лесно, както ще видите. Най-важното според мен е да не пропускате соса с кисело мляко накрая, защото попива идеално богатите аромати.

Време за приготвяне - 25 мин
Време за готвене - 30 мин
  
Съставки:
  • Бутчета и филета от пиле (общо 6 като микса може да определите сами)
  • 300 гр ориз басмати
  • 2-3 глави бял лук
  • 40 гр стафиди
  • 1 с.л. захар
  • 1/3 ч.л. карамфил
  • 3 пръчки канела
  • 10 топчета кардамон
  • 550 гр вряща вода
  • 1/3 връзка копър
  • Сол и черен пипер
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • Сок от 1/3 лимон
  • Зехтин
Начин на приготвяне
Започнете със стафидите. В малка тавичка сложете стафидите с 2 с.л. вода и захарта. Оставете да заврат и захарта да се абсорбира от стафидите. Между временно, нарежете лука на дребно и го сложете с 2 с.л. зехтин в дълбок тиган с капак да се запържи за около 10-15 минути. Трябва да се запържи до кафяво. 
Докато се пържи лукът, в купа смесете пилето с 3 с.л. зехтин, подправките, 1 ч.л. сол и черен пипер. След като извадите лука от котлона, върнете го на огъня и запържете пилето от всяка страна за по 3-4 минути, докато придобие лека зачервена коричка. Извадете и пилето, заедно с подправките. Може да останат подправки по самото пиле, но ги махнете от тигана. Сложете в тигана ориза, стафидите, лука, 1.5 ч.л., черен пипер и разбъркайте добре. Отгоре сложете пилето и залейте с врящата вода. Захлупете с капака и оставете да къкри на средно силен огън за 30 минути. Опитайте ориза дали се е сготвил преди да вдигнете ястието от огъня. Поръсете с нарязания на дребно копър.
За млечния сос разбъркайте заедно киселото мляко, сокът от лимон, 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер. Сервирайте с млечния сос отделно, за да може всеки да си слага колкото иска.

петък, 7 декември 2012 г.

Ементалови топчета/питки

Даже не знам какво да кажа освен, че стана толкоз yummy и вкусно, че препоръчвам с двете ръце на всички да опитат!

Стават и за вечеря... и за закуска почивните дни... и за ордьовър... и за основно... 

Може да добавите сирене или друг вид кашкавал... Опитайте един път оригиналната рецепта и после експериментирайте на воля. Сигурна съм, че ще повторите...

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 15-25 мин

Съставки:
  • 150 гр масло
  • 2/3 ч.ч. прясно мляко
  • 1/3 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. бяло брашно
  • 5 яйца
  • 150 гр на едро настърган ементал
  • Щипка лют червен пипер
  • Щипка сол
Начин на приготвяне

Сложете млякото, водата и маслото на котлона на висока температура докато заврат буйно. Добавете щипката сол и лют червен пипер. Добавете брашното, намалете огъня и бъркайте много активно с дървена лъжица. Около 2-3 минути бъркайте на огъня, ще се получи вкусно, лъскаво тесто. 

Пуснете фурната да се загрява на 210 градуса.

Вдигнете от огъня и добавете 1 по 1 яйцата като разбърквате с миксер на средна скорост. Трябва яйцата добре да се инкорпорират в сместа. Накрая сложете ементала и разбъркайте за 10 секунди.

Постелете огромна тава или подложка за фурна с хартия за печене. Ако искате големи питки, сложете по 2 с.л. от сместа на 2 пръста разстояние 1 от друга. За малки топчета сложете по 1 с.л. на 1 пръст разстояние.

Малките топчета печете 15 минути, а големи питки 25 минути. Така ще ухае цялата къща, че няма да имате търпение да ги започнете!

Моята версия на Никулден или нашата Ottolenghi вечеря

Ето какво измислих за Никулден - хем да има риба, хем да е по моя вкус, т.е. не шаран или скумрия, а цяла трапеза за преяждане.

А и всички рецепти тази вечер бяха на Ottolenghi, така че я приемам като Ottolenghi вечер по-скоро.

Започнахме с кюфтета от тиква и люти чушлета, следвани от сьомга в доматен сос и последно Мутабак за десерт. Ха, изненадах ли ви с този Мутабак :) Четете и ще видите. Ще ви представя рецептите по реда, по който ги сервирах. 





Кюфтета от тиква и люти чушлета

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки (6-7 кюфтета):
  • 2 яйца
  • 80 мл кокосово мляко
  • 50 гр бяло брашно
  • 20 гр царевично брашно
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. кориандър
  • 1/3 ч.л. куркума
  • 1-2 ч.л. семена от кориандър (има ги в Карфур)
  • 1/2 ч.л. сол
  • черен пипер
  • 150-180 гр едро настъргана тиква (цигулка най-добре)
  • 200 гр царевица
  • 2 стръка пресен лук
  • 1/2 ч.л. кориандър (ако обичате пресен, може да сложите половин стрък, аз не обичам и заменям със сух)
  • 1 малка люта чушка нарязана на много ситно
  • Малки люти чушлета колкото са кюфтетата (6-7)
  • Олио за пържене
  • 2 лайма за гарнитура
Начин на приготвяне

Смесете с миксер първите 10 съставки до получаване на хомогенна смес. Добавете тиквата, царевицата, лука, кориандъра и чушката и разбъркайте добре. 

В тиган сложете 1 пръст олио и го загрейте добре. Намалете котлона на средно. Сложете първото кюфте (около 2.5 с.л. от сместа) да се пържи за 2-3 минути. Когато се стегне, сложете 1 малка чушка от горната страна на кюфтето (виж снимката). След 3-4 минути, обърнете кюфтето заедно с чушката (тя ще се закачи за кюфтето). Пържете за още 2-3 минути и извадете върху кухненска хартия.

Сервирайте с парченца лайм за омекотяване на вкусовете. Страхотно предястие според мен и според присъстващите на моята Ottolenghi вечер.

Сьомга с доматен сос 

Време за приготвяне - 5 мин
Време за готвене - 20 мин

Съставки:

  • 3 големи котлета сьомга
  • 300 гр доматено пюре
  • 4 с.л. брашно
  • 1.5 ч.л. сол
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. кориандър
  • 1/2 ч.л. 
  • 6-7 смачкани скилидки чесън
  • 1.5 с.л. захар
  • Олио
  • Черен пипер
Начин на приготвяне

В чаша смесете 4 с.л. олио и всички подправки без захарта (солта само 1 ч.л.).

Загрейте 2 с.л. олио в дълбок тиган. Смесете брашното с половин ч.л. сол и черен пипер. Набрашнете всяка страна на сьомгата с тънък слой от сместа. Запържете я от всяка страна за по 2 минути и я извадете. Избършете тигана с кухненска хартия и върнете на котлона.

Сложете смесените подправки в тигана и запържете за 2-3 минути. Добавете доматеното пюре. Веднага щом закъкри, добавете захарта. След 1-2 минути, върнете обратно рибата и намалете котлона на средно. Покрийте с нещо, за да не стане цялата кухня в домати и оставете да къкри 15 минути. 

Сервирайте топла, топла...

Мутабак

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 25 мин

Съставки:

  • 1 пакер кори за баница (поне 14 листа)
  • 500 гр рикота
  • 150 гр меко козе сирене
  • 130 гр разтопено масло
  • 280 гр захар
  • 90 мл вода
  • 3 с.л. сок от лимон
Начин на приготвяне

Разтопете маслото. В голяма тава (37х20 см) намаслете дъното. След това сложете една кора, краищата да стърчат и намаслете. Така наредете 7 кори една върху друга като намаслявате всяка. 

В голяма купа смесете рикотата и козете сирене с вилица. Сложете сместа върху 7-та кора. Сложете масло и повторете процедурата с още 7 кори като сложите масло и на последната. 

Загрейте фурната на 200 градуса.

С ножица или много остър нож отрежете всички стърчащи кори и натъпкайте краищата, за да не излезе сиренето. След това нарежете баницата на парчета и пъхайте да се пече в загрятата фурна.

Печете 25-30 минути докато не се получи приятен златен загар. 10 минути преди да извадите баницата, започнете със захарния сироп. Сложете захарта и водата в малък съд, изчакайте да заври и оставете да къкри 2-3 минути. Добавете лимона.

Секундата, в която извадите баницата, залейте бавно и внимателно със сиропа. Важно е да не се бавите, а да залеете веднага след като излезе от фурната. Оставете да изстине 10 минути и може да сервирате. Много е вкусна и студена.


четвъртък, 6 декември 2012 г.

Ресторант Cinecitta Osteria (Чинечита) - София

Ресторант Cinecitta (http://www.cinecitta.bg/е приятно местенце, разположено в Бояна, до Кино Центъра точно. Ние, когато бяхме, навън валеше сняг, вътре гореше камина и се получи много приятна атмосфера. Ресторантът като цяло е с много хубав интериор, уютен, но не натрапчиво имитиращ дом. 

Както предполага името на ресторанта, кухнята му е италианска. Имаше пица и паста, които изглеждаха много добре в чиниите на съседните маси. Освен основното меню, което има на сайта, има и седмично меню, което внася разнообразие и по-голяма селекция от основни ястия. Всичко, което опитахме беше вкусно. Аз лично хапнах салата домати с моцарела бурата, която беше хубава, но не вълнуваща. В същност това мога да кажа и за салатата, която опитахме с риба тон. Може би в този ресторант няма много смисъл да се набляга на салати. Другите неща определено бяха по-вкусни. Телешкото с манатарки беше адски добро. Топеше се в устата, толкова крехко. Цените определено бяха в по-високия клас, но отговаряха на качеството и обслужването. Салатите са между 8 и 11 лева. Пиците погледнах, че са между 7 и 12 лева. Телешкото е 29 лева, което за такова парче месо си е нормално според мен.

Има и добра селекция от вина, т.е. ако разбирате можете да изберете какво искате.