понеделник, 22 април 2013 г.

Ресторант Il Picco Sasso - София

Ще го бъде или няма да го бъде, това е въпросът. Не защото ресторантът не е хубав, а защото на това място се мениха ресторант след ресторант и магазин след магазин. Но Il Picco Sasso вече се задържа повече от година тъй че може и да го бъде. Намира се на Витошка, малко след Малкото НДК посока Южния Парк. Тук можете да видите точния адрес: http://www.programata.bg/?p=71&l=2&c=1&id=6578/.

Иначе мястото е приятно, както подсказва името с италиански привкус. За лятото навън има масички приятни с отопляващи лампи, ако евентуално духне студен вятър. Иначе интериорът няма с какво да впечатли. Симпатичен и ненатрапчив. Горе долу и обслужването влиза в тази категория, но трябва да допълним и описанието бавно :)

Храната в по-голямата си част е вкусна. Може би всичко, което сме пробвали освен пиците е било хубаво. Пиците са "a no go". Правят страхотни калмари по сицилиански с доматен сос и кус кус (12 лв), талиатели с кюфтенца (10 лв), доматена супа (4 лв) и какви ли не други вкусотийки. Десерт не сме опитвали и не мога да дам мнение. В менюто впечатление прави закуската, която е до 11 и включва кус кус със сиренце и масълце и пържени яйчица. И двете неща звучат супер и със сигурност ще ги опитаме скоро.

Винената листа не е лоша, но често свършват определени артикули. За щастие, ако е останала само 1 бутилка от определен вид вино (което се случва често), сервитьорите винаги предупреждават.

вторник, 16 април 2013 г.

Кексът на мама

Този уикенд бях обладана от странен дух, който държеше да яде кекса, който мама ми правеше като дете с кисело мляко. Аз не успях да му се противопоставя и запретнах ръкави да спретна на бързо кексчето, което мирише на детство.

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки:
  • 1 ч.ч. захар
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода
  • 70 мл олио
  • 1 ванилия
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1.5 с.л. какао
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200 градуса. Пригответе формичка за кекс като я намазните леко с олио.

В голяма купа смесете яйцата и захарта. Разбийте с миксер за 1-2 минути докато се смесят добре. Добавете киселото мляко и содата и разбийте пак за около 1 минута. Добавете олиото и ванилията и разбийте за 30 секунди. Последно добавете брашното и разбивайте за още 1-2 минути до получаване на хомогенна смес. Сложете половината смес в подготвената тавичка. Прибавете какаото в останалата смес и разбийте с миксера. Изсипете в тавичката. Сложете да се пече в загрялата фурна.

След 30 минути кухнята ви ще ухае прекрасно, а кексът ви ще е готов.

сряда, 10 април 2013 г.

Нахутени палачинки с карамелизиран лук и домати

Понеже не съм много голям фен на бобените ястия, а знам, че са много полезни, все търся начини да ги хапвам без да ги усещам. И така попаднах на днешната определено много вкусна и много интересна рецепта. С лек ориенталски привкус и с много полезни вещества това ястие е супер.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 1 час

Съставки:
  • 350 гр чери домати
  • 4 глави лук
  • 1 ч.л. мащерка
  • 250 гр брашно от нахут
  • 450 гр вода
  • 5 с.л. зехтин
  • 2 белтъка
  • 1.5 с.л. кафява захар
  • Сол
  • Черен пипер
  • 150 гр настърган кашкавал
Начин на приготвяне

Започнете с доматките. Включете фурната да се нагрява на 170 градуса. Нарежете доматите на две, осолете с 1 ч.л. сол, 1 с.л. зехтин и черен пипер. Разбъркайте добре и сложете да се запекат за 20-25 минути.

Междувременно нарежете лука на ситно и сложете да се запържи заедно с 1 ч.л. сол, мащерката, захарта и черен пипер. Оставете да се пържи 15-тина минути като разбърквате редовно. Хубаво е лукът леко да загори.

След като доматите и лукът са готови, смесете ги в отделна купа и оставете на страна. Подгответе голяма тава с хартия за печене. Усилете фурната на 200 градуса.

В голяма купа сложете брашното, водата, 2 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол и малко черен пипер. Разбийте с миксера до получаване на хомогенна смес. Доста рехка ще е сместа. В отделен съд разбийте белтъците на пяна и ги добавете към сместа за палачинките като след това разбиете за още 1 минута с миксера. В голям тиган сложете много малко зехтин, може дори само да намажете дъното с четка и изсипете 2 черпака от сместа за палачинки. Пържете 2 минути от едната страна, обърнете и пържете още 1 минута от другата страна. Готовите палачинки слагайте в подготвената тавичка. След като всички палачинки са готови, поръсете с лука и доматите равномерно и поръсете с кашкавала. Сложете в загрялата фурна и печете 20 минути.

Бон апети :)

Дивото зове

Тези дни бях нагърбена с тежката задача да сготвя дивеч!!! Слава богу ставаше въпрос за патица, а не нещо по-сложно, защото иначе имаше голям шанс да се изложа. Един приятел беше уловил дива патица и решихме да я споделим на вечеря в къщи. Но понеже никога до сега не бях правила диво месо до сега, прекарах известно време в ровене за техники как (1) да не мирише и (2) да не е жилаво. Накрая се получи, но не съм сигурна, че благодарение на моите умения и научени техники, а защото дивата патица по принцип не е толкова жилава като друг дивеч. Никога няма да разбера дали заслугата беше на моята рецепта или просто патицата си беше крехка, но се получи една вкусна и приятна вечеря :)

Само да добавя, че патицата дойде изчистена от пера и вътрешности, иначе НЕ бих се наела :)

Време за мариноване - 3 часа
Време за приготвяне - 20 мин
Време за печене - 1 час

Съставки (за 1 патица около 2.5 кг)
  • 1 патица
  • 1/3 ч.ч. оцет
  • 1 ч.л. сол
  • 2 лтр вода
  • 3 филии бял хляб без коричката
  • 2 глави бял лук
  • 1 стрък пресен розмарин
  • 3 ч.л. масло
  • 2 ч.л. олио
  • Сол и черен пипер
  • 4 парчета бекон
  • 1/2 ч.ч. пилешки бульон
  • 1/3 ч.ч. мадейра или шери
  • 1 с.л. брашно
Начин на приготвяне

Измийте патицата и я сложете в дълбок съд. Залейте я с водата, оцета и солта. Ако трябва още вода, за да покриете напълно патицата, добавете. Оставете в хладилника за 3 часа (може до 4).

15 минути преди да я сложите да се готви патицата, я извадете от хладилника и я подсушете.

През това време, пригответе плънката. Сложете олиото да се загрява в дълбок тиган. Нарежете хляба на кубчета и сложете да се запържи в тигана. Добавете нарязания на ситно розмарин. Запържете 4-5 минути като обръщате от време на време. Трябва хлебчетата да придобият златист загар. Извадете ги в купичка. Нарежете едната глава лук на ситно. Върнете тигана на котлона, добавете 1 ч.л. масло и сложете лука да се запържи. Посолете с 1 ч.л. сол и черен пипер на вкус. Запържете го за около 10 минути като разбърквате от време на време, за да не загори. Прибавете го към хляба и ги разбъркайте добре.

Включете фурната да се загрява на 200 градуса и подгответе тавичката за патицата с хартия за печене. Нарежете втората глава лук на колелца и ги подредете на дъното на тавичката. Осолете и намазнете патицата и я поставете върху лука. Напълнете я с плънката и я сложете да се пече в загрялата фурна за 1 час. 15 минути преди да изтече единият час, сложете бекона върху патицата и усилете фурната на 220 градуса.

Остава да направите само соса и сте готови. В тигана, в който готвихте плънката сложете целия сос изтекъл от патицата по време на печенето. Добавете останалите 2 с.л. масло, бульона и шерито. Оставете да заври и да покъкри 2 минути. Сложете брашното и бъркайте бурно, за да се разтвори и да се сгъсти соса. Вдигнете от котлона след 30 секунди. Тъй като е много възможно да останат бучки от брашното, минете соса през сито преди да сервирате.

Много би било сложно да разфасовате месото на порции за сервиране, тъй че по-добре слагайте цялата патица на масата и започвайте борбата с ръце :)

понеделник, 1 април 2013 г.

Ресторант Ателие (Atelier) - София

Специално за всички любители на Лозенец, които толкова им липсва извън сезона, в ресторант Ателие могат да си припомнят за малко топлите летни дни. Това е Софийската версия на ресторанта на Белсослава, който в Лозенец се помещава в хотела й Вила Арте. В София нещата са напълно копирани, включително голяма част от персонала е същият.

Но стига с носталгични елементи. Нека се придържам към фактологията. Ресторантът се намира на ул. Асен Златаров 16, точно на ъгъла с Оборище (http://www.programata.bg/?p=71&c=1&id=6245&l=1). Обстановката е много лежерна, цветна и неангажираща. Сред посетителите има много чужденци и български творци.

Менюто е кратко, но издържано. Така както трябва да бъде. Все пак един готвач не би могъл да може да готви твърде много неща с еднакво качество. Салатите няма нещо, което да впечатли особено, но предястията компенсират. Уникално вкусни са пастета от патладжан (8.90 лв), овкусеното сирене (9.90 лв) и домашния пилешки пастет (11.90 лв). Поднасят ти ги с невероятни домашни содени питки със сушени домати в тестото. Ако човек не е много гладен, спокойно може да се наяде с едно предястие или пък са идеални са споделяне на маса с голяма компания. От предястията трябва да отбележа и пикантните скариди, които също са добро попадение. От основните определено свинският джолан (15.90 лв) е най-вкусен. Пилешкото по-скоро е средно качество, а полентата към него хич не става. Ребърцата пък са малко по-мазнички от моя вкус, тъй че имайте предвид, ако ви се хапват ребърца. Всеки ден има и ястие за деня, което е въпрос на късмет какво ще опитате. Десертите също се менят, но до сега всички са били добро попадение.

Обслужването обикновено е добро, но човек може да очаква и изненади.   

сряда, 27 март 2013 г.

Шакшука

Понеже ми се очертава пътуване на Изток скоро съм тотално обсебена от всичко на тази тематика - кухня, обичаи, история. А и по принцип съм фен на близко източната кухня, а сега имам и повод да наблягаме на нея в къщи. Нещо като генерална репетиция за пътуването.
В тази връзка, започвам с едно израелско ястие, занесено в Израел от Тунис и определено много вкусно. Има много версии на това ястие - с/без месо, с/без чесън, люто/не-люто... Но винаги има домати и яйца. В Израел шакшука често се яде за късна закуска с арабска питка като идеален лек за махмурлук :)


Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки (за 3-ма)
  • 1 голяма глава лук нарязана на едро
  • 4 големи белени домата
  • 2 скилидки смлян чесън
  • 150-200 мл вода
  • 2 ч.л. кимион (може и зърна)
  • 1.5 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. кафява захар
  • Щипка шафран
  • 1 с.л. хариса или 1 малка червена чушка скълцана на ситно
  • 1.5 ч.л. сол
  • 6 с.л. зехтин
  • 5-6 яйца (зависи колко яйца иска всеки от хапващите)
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина в дълбок тиган. Добавете кимиона и го запържете за около 2 минути. Добавете лука, чесъна, мащерката и солта. Разбъркайте всичко. Запържете за 10-тина минути като разбърквате от време на време. Хубаво е лукът дори да загори лекичко. Добавете доматите, червения пипер, харисатам захарта и шафрана. Натрошете доматите и ги омешайте добре с другите съставки. Натрошете доматите с дървена лъжица докато не се разпаднат напълно. Пържете поне 10 минути (може да се наложи и до 15 минути докато) като добавяте вода от време на време. Сместа трябва да има гъстота на сос за паста. Опитайте как е на сол и захар и ако се налага добавете още.

Чукнете яйцата възможно най-разделени едно от друго. Получава се нещо като готвене на яйцата в було. Захлупете тигана и оставете да се готвят 5-7 минути докато са напълно готови.

Хапвайте ястието задължително с топъл хляб да попива вкусния сос :)

Талиатели с трюфели и доматен сос

Честно казано не бях пробвала да готвя трюфели до сега. По тази причина реших да почна с нещо хем по-лесно, хем по-меко като за първи стъпки с трюфели.

Получи се вкусно и може определено да е бъде основно ястие за една романтична изискана вечеря в къщи :)


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки (за 3-ма)
  • 1 пакет талиатели или друга паста с трюфели или други гъби
  • 100 гр бекон нарязан на кубчета
  • 1 голяма глава лук нарязан много на ситно
  • 1 морков нарязан на ситно
  • 1 консерва (400 гр домати на кубчета)
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1/2 ч.ч. пилешки бульон
  • 1/4 ч.ч. бяло вино
  • 1.5 с.л. мащерка
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. пюре от трюфели
  • 1/4 ч.ч. готварска сметана
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
  • Прясно настърган пармезан
Начин на приготвяне
 
В дълбок тиган загрейте 3 с.л. зехтин. Добавете бекона и запържете добре 4-5 минути, даже леко да загори би било добре. Добавете лука, моркова, мащерката, щипка сол и черен пипер. Пържете 7-8 минути като разбърквате от време на време. Добавете бульона и оставете да къкри 2-3 минути. Добавете доматите, доматеното пюре, бялото вино и захарта. Разбъркайте соса добре и оставете да къкри 10 минути.
 
През това време може да сложите талиателите да се варят според инструкциите на опаковката. Гледайте да не преварите, а да останат леко ал-денте, така хем са по-вкусни, хем по-полезни :)                                                                                                                                                                           
След    като минат 10-те минути и сосът се е редуцирал малко, добавете сметаната и трюфелите, разбъркайте добре и опитайте как е на сол. Ако се налага, добавете малко. Вдигнете от котлона.

Изцедете пастата и я сложете при соса. Сервирайте наръсена с прясно настъргания пармезан. Бон апети :)


вторник, 26 март 2013 г.

Маслен сладкиш с карамел и шоколад

Едно уникално изкушение е този десерт. Адски вредно и калорично, но абсолютно необходимо човек да го опита поне 1 път в живота си!
Най-готин беше 14 годишният ми племенник, който почна да издава само нечленоразделни звуци, когато опита първата си хапка. Почна само да мучи и да се смее :)

 
Време за приготвяне - 40 мин
Време за готвене - 30 мин
Време за "стягане" - минимум 2-3 часа

Съставки:
За тестото
  • 1.5 ч.ч. брашно
  • 5 с.л. захар
  • Щипка сол
  • 170 гр масло на стайна температура
За карамела
  • 1.25 ч.ч. захар
  • 0.25 ч.ч. вода
  • 7 ч.л. сладкарска сметана
  • 5 ч.л. масло
За шоколада
  • 120 гр черен шоколад натрошен на блокчета
  • 0.5 ч.ч. сладкарска сметана
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрее на 180 градуса и започнете с тестото. В голяма купа объркайте всички съставки и месете с ръце. По-скоро бъркайте с ръце. Трябва да се получи хомогенно маслено тесто. В малка квадратна (20х20) или кръгла (20 диаметър) тавичка сложете тестото. Натъпкайте го равномерно на дъното на тавичката и го набоцкайте с вилица на 10-тина места. Сложете го да се пече в предварително загрялата фурна. Печете 20-30 минути, докато тестото не придобие вкусен златист цвят.

 Докато се пече тестото, започнете карамела. Сложете захарта и водата в тиган на силен котлон. Оставете да заври без да бъркате. След като заври може да разбърквате от време на време докато захарта се карамелизира. На мен лично ми се наложи да добавя още 2 ч.л. вода, защото започна захарта да се слепва на бучки вместо да се карамелизира. Бъркайте активно, когато започне да се карамелизира. Веднага щом махнете от котлона, добавете сметаната и бъркайте активно. Добавете и маслото и пак бъркайте, защото то по-трудно се абсорбира. Оставете карамела да изстине за 10-тина минути. След това го изсипете върху изпеченото тесто и оставете на страна докато правите шоколада.

Сложете сметаната в тиган да заври на средно силен котлон. Веднага щом заври сложете шоколада и бъркайте до получаване на еднородна смес. Вдигнете от котлона, изчакайте 2-3 минути да отвърне и изсипете върху карамела. Разнесете равномерно и оставете в хладилника да изстива. Трябват му минимум 2 часа да се стегне. Дори да бързате, в никакъв случай не го слагайте в камерата, карамелът ще се втвърди и после ви трябва много време докато се отпусне. Сервирайте веднага щом извадите от хладилника преди да се е разтекъл карамелът и хапвайте с ръчички :)   

сряда, 20 март 2013 г.

Пикантни скариди с доматен сос и узо

Тази рецепта е едно от най-готините неща, които могат да ви се случат лятото с чашка вино в ръка :) Толкова в вкусна, че съм сигурна, че който опита един път, няма да остане само с него.


Единственото досадно нещо е корменето на скаридите. Бляк... Но си заслужава, тъй че тичайте към рибния магазин за пресни скариди и почвайте.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки (за 2-ма):
  • 12 пресни скариди
  • 1 консерва (400 гр домати) или 4 добре узрели пресни домати ако са в сезон
  • 50 гр масло
  • 2 скилидки чесън
  • 25 гр узо
  • 1/2 ч.л. чили
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Ако готвите с пресни домати, започнете с тях. Направете по 1 кръст с ножа от доланата страна на доматите и ги сложете във вряща вода за 2-3 минути. Извадете ги и щом изстинат, ги обелете. 

Следва най-ужасната част - чистенето на скаридите. Махнете главите и изчистете каквото изтича от там. След това почистете черупката до опашката (тя трябва да остане на място).  От вътрешната страна на скаридата се вижда една черна линия, това е вена, която трябва да бъде премахната. С много остър нож прорежете скаридата над вената и я извадете. Измийте и подсушете скаридите.

В дълбок тиган загрейте половината  масло. Сложете скаридите в маслото заедно с малко сол и черен пипер и запържете 3-4 минути. Обърнете ги един път. Добавете доматите и ги разтрошете добре с дървена лъжица. Сложете чилито и разбъркайте пак. Запържете за 4-5 минути и добавете узото. Оставете узото да изври за около 3-4 минути. Добавете останалото масло и смлени скилидките чесън. Разбъркайте добре и оставете за последни 1-2 минути.

Готови сте. Препечена филийка вкусно хлебче за отопяване на соса е идеалният завършек на нещата :)

Бистра гъбена супа

Колко време ми мрънкаха в къщи за тази супа. И най-накрая направих. Най-интересното на бистрата гъбена супа е, че задължително трябва да има шери, мадейра или друго сладко готварско вино. Тази рецепта е микс от няколко, които изрових от книги и от интернет, но всичките включваха този акцент. Според мен се получава страхотна комбинация от вкусове. Сега пролетно има и вкусни диви гъби на пазара (все пак внимавайте какво взимате, за да не се натровите). 

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 25 мин

Съставки:
  • 350 гр печурки + 2 гъби портобело
  • 2 средно големи глави лук
  • 2 средно големи моркова
  • 2 стръка целина
  • 6 кубчета гъбен бульон
  • 1.7 лтр вряща вода
  • 2 ч.л. мащерка
  • 50 гр масло
  • Сол и черен пипер
  • 1/2 ч.ч. шери или мадейра
Начин на приготвяне

Нарежете лука, морковите и целината на много ситно. Загрейте половината масло в тенджера и сложете зеленчуците да се запържат. Пържете ги 5-6 минути като разбърквате от време на време да не загорят.

Нарежете гъбите на половина и на лентички. Добавете при зеленчуците заедно с останалото масло, мащерката, 1/2 ч.л. сол и черен пипер. Разбъркайте добре и оставете да се задушават 10 минути като разбърквате от време на време. Добавете шерито и оставете да ври 2-3 минути.

Добавете бульоните и залейте с врящата вода. разбъркайте добре и оставете да ври около 10 минути. Сервирайте супичката гореща и ухайна :)