Честно казано не бях пробвала да готвя трюфели до сега. По тази причина реших да почна с нещо хем по-лесно, хем по-меко като за първи стъпки с трюфели.
Получи се вкусно и може определено да е бъде основно ястие за една романтична изискана вечеря в къщи :)
Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 30 мин
Съставки (за 3-ма)
- 100 гр бекон нарязан на кубчета
- 1 голяма глава лук нарязан много на ситно
- 1 морков нарязан на ситно
- 1 консерва (400 гр домати на кубчета)
- 2 с.л. доматено пюре
- 1/2 ч.ч. пилешки бульон
- 1/4 ч.ч. бяло вино
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. пюре от трюфели
- 1/4 ч.ч. готварска сметана
- Сол и черен пипер
- Зехтин
- Прясно настърган пармезан
Начин на приготвяне
В дълбок тиган загрейте 3 с.л. зехтин. Добавете бекона и запържете добре 4-5 минути, даже леко да загори би било добре. Добавете лука, моркова, мащерката, щипка сол и черен пипер. Пържете 7-8 минути като разбърквате от време на време. Добавете бульона и оставете да къкри 2-3 минути. Добавете доматите, доматеното пюре, бялото вино и захарта. Разбъркайте соса добре и оставете да къкри 10 минути.
През това време може да сложите талиателите да се варят според инструкциите на опаковката. Гледайте да не преварите, а да останат леко ал-денте, така хем са по-вкусни, хем по-полезни :)
След като минат 10-те минути и сосът се е редуцирал малко, добавете сметаната и трюфелите, разбъркайте добре и опитайте как е на сол. Ако се налага, добавете малко. Вдигнете от котлона.
Изцедете пастата и я сложете при соса. Сервирайте наръсена с прясно настъргания пармезан. Бон апети :)