четвъртък, 27 декември 2012 г.

Рибни кюфтета с доматен сос

Близо 2 седмици не съм писала нищо от Ottolenghi... Време е :)

Идеалната рецепта за хора, които не обичат много много риба, защото от подправките и соса почти не се усеща, че реално ядете риба. Мен лично тази рецепта ми е много любима, защото съчетава вкуса на Близкия Изток с вкуса на средиземноморието... Препоръчвам на всеки да я пробва.

Относно рибата - пробвала съм и с пангасиус, и с лаврак и няма особена разлика във вкуса, тъй че препоръчвам да ползвате риба на достъпна цена. 

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 40 мин

Съставки:
За кюфтетата
  • 600 гр бяла риба филе, почистено
  • Средичката на 3 филии хляб (бял или черен)
  • 4 стръка магданоз
  • 2-3 скилидки смлян чесън
  • 1 яйце
  • 1 средно голяма глава лук
  • 1.5 ч.л. кориандър (сух)
  • 2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сол
  • Черен пипер
  • Зехтин
За соса
  • 2 средно големи глави лук
  • 450-500 гр домати от консерва (нарязани на кубчета)
  • 1 с.л. захар
  • 2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. кориандър (сух)
  • 1 скилидка смлян чесън
  • 1 ч.л. сол
  • Черен пипер
  • Зехтин
  • 1 ситно нарязана люта чушка (по желание)
Начин на приготвяне

Започнете със соса. Загрейте в дълбок тиган или тенджерка 3 с.л. зехтин. Нарежете лука на ситно и запържете в загрятия  5-10 минути докато омекне напълно като разбърквате от време на време, за да не загори само от едната страна. Добавете чесъна и запържете още 1 минута. Добавете доматите и подправките и разбъркайте всичко добре. Оставете да къкри на бавен огън 15-20 минути докато намалее на половина.
 
Докато се готви соса, можете да почнете с кюфтета. Махнете коричката на хляба и наронете средичката на трохи почти - или с ръце, или с блендер. Добавете всички останали съставки без зехтина и разбъркайте добре. Направете 8-9 кюфтета от тази смес. Ако ви се виждат много рехави, може да добавите още хлебни трохи или да ги приберете за 30 минути в хладилника. За сега не ми се е налагало на мен и ако се спазват пропорциите от рецептата, не мисля, че и на вас ще се наложи.
Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган и започнете да пържите кюфтетата по няколко едновременно. Пържете по 2-3 минути от всяка страна (докато не се запържат добре). Ако се налага, добавяйте зехтин. След като всички кюфтета са готови, ги сложете в доматения сос, леко прихлупени ако се налага.  Залейте с вода, колкото да покрие кюфтетата.

Оставете на умерен огън да къкрят (без капак) около 15-20 минути. Изчакайте 10 минути преди да сервирате да попият поправките в соса и кюфтетата. Готови сте с поредната вкусотия :)

неделя, 23 декември 2012 г.

Непалски ресторант Гурка (Gurkha) - София

Непалска кухня = 99% индийска кухня
 
 
За мен лично това е най-добрият индийски ресторант в София. Малко е захлупен и на затънтено място, но кухнята му е страхотна. Готвачът и част от персонала са се преместили в България да избягат от трудния живот там и приготвят храната относително автентично.
 
Та ресторантът е малък, 30-40 места. Петък и събота е хубаво да си запазите места, другите вечери е по-спокойно. Обстановката със сигурност е непретенциозна, но уютна. Има си камина, която винаги придава уют.
 
Храната е това, което трябва да ви тегли към този ресторант. Имат страхотна салата (7 лв), леко пикантна, а пелмените Момо са трепач (6 лв). От основните мога с 2 ръце да препоръчам Пиле Тика Масал (9 лв) от скарата и тофу със зеленчуци (8 лв) и Батър пиле (10 лв) от къритата. Определено нямаха грешка. А хлябът Нан, само с масло си е класика и е адски вкусен, както и трябва да бъде. Освен това със сядането поднасят 4 соса - сладък, много лют, ментов и млечен. Всичките са готини и интересни. Десертите не са хубави, но след другите вкусотии човек определено няма място за десерт така или иначе.
 
Селекцията от вина е скромна, но достатъчна... Както и обслужването.

Мъфини с брашно от киноа, царевица и чедър

Ето една идея за здравословна закуска, или за интересно предястие, или пък нещо различно, което да занесете, когато ходите на гости. 
 
Няма да се впускам в описания колко е полезно киноато. Можете да се запознаете с полезните качества на този продукт тук - http://www.zemianazaem.com/archives/67.
 
 
Време за приготвяне - 15-20 мин
Време за готвене - 15 мин
 
Съставки (12 мъфина):
  • 1 ч.ч. брашно от киноа (има го в Био магазините и в някои големи магазини)
  • 1 ч.ч. царевично брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. царевица от консерва
  • 70 гр едро настърган чедър
  • 2 стръка пресен лук (накълцан на ситно)
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 100 гр разтопено масло
 
Начин на приготвяне
 
Започнете с царевицата. Загрейте тиган и сложете царевицата в него за около 5 минути. Трябва да се запече леко царевицата (да стане кафява тук таме).
 
Включете фурната да се загрява на 180 градуса.
 
В купа смесете всички съставки и разбъркайте с шпатула. Намаслете леко формичките за мъфин, за да не залепнат мъфините. Напълнете ги с лъжица точно до ръба на формичката. Сложете хартия за печене в голяма тава и наредете формичките в нея. Печете между 13 и 15 минути. Готови сте да се заредите с вкусни полезни емоции.

петък, 21 декември 2012 г.

Пица, Пица, Пица

Толкова много обичам пица. Ако не се пълнееше от нея, бих яла всеки ден. Но не...

Тази версия на пица (пица руло, като калцоне, ама не съвсем) не е чак толкова вкусна според мен и за това си я правя по-често, че да не изяждам по много :)

Иначе е много подходяща за парти и за гости, защото става и на малки филийки много бройки като за парти.


Време за приготвяне - 20 мин
Време за втасване - 60 мин
Време за готвене - 20-25 мин

Съставки:
За тестото:
  • 1/2 ч.ч. хладка към топла вода
  • 2 ч.ч. бяло брашно (най-фино смляното произвежда най-добър резултат)
  • 2 ч.л. суха мая
  • 1 ч.л. сол
  • Подправки - сух босилек/чубрица/черен пипер
  • 3 с.л. зехтин
За плънката:
  • 1 малко бурканче (150-200 мл) сушени домати в зехтин
  • 3 ч.ч. едро настъргана моцарела или кашкавал
  • 1 ч.ч. едро настърган пармезан
  • 300 гр салам (ако намерите италиански, най-добре, ако не луканков би свършил работа) на тънки филийки
  • Пресен босилек и/или пресен магданоз по желание
Начин на приготвяне

Сложете маята и топлата вода в купа и оставете 5 минути да постой, за да подейства маята.
В голяма купа смесете всички сухи съставки и зехтина. Добавете водата с маята и бъркайте с приставката за тесто на миксера, докато не получите меко тесто. На набрашнен плот, сложете тестото и месете 1-2 минути с ръце. Сложете тестото обратно в купа и покрийте да втасва около час или докато си удвои обема, което зависи от температурата в стаята.

Сложете сушените домати в купа и пасирайте докато стане хомогенна смес. Добавете саламът и продължете да пасирате. Ако слагате босилек или магданоз, добавете ги сега към сместа. Добавете моцарелата/кашкавала в купата и разбъркайте добре.

Пуснете фурната да се загрява на 200 градуса.

На набрашнен плот разточете тестото като за пица (около 1 см). Сложете доматената смес отгоре и навийте като руло (мен ми се получиха 2 рула по около 20-25 см. Сложете олио на дъното на тавичката и отгоре сложете рулата.

Печете в загрялата фурна около 20 минути или докато рулата придобият приятен златен загар. Намажете с малко зехтин след като извадите от фурната. Изчакайте 10 минути преди да разрежете.

Ухае невероятно!

Екзотични пилешки шишчета с марината от кисело мляко

Киселото мляко е основна съставка на много ястия, които аз приготвям, защото дава мекота и пълнота на вкуса. Ако се маринова пилешко в кисело мляко и подправки за поне 2 часа, месото става крехко и богат на аромати. А за дните , които нямате много време, може просто да залеете пилето с млечния сос и да печете. Пак става божествено.

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 25-30 мин

Съставки:
  • 3-4 пилешки гърди или пържоли от бутче (според предпочитанията)
  • 1 малка или 1/2 голяма глава бял или червен лук
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 2 смляни скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • Щипка канела
  • 2 с.л. сок от лимон
  • Настъргана кора от 1/2 лимон
  • 1.5 ч.л. сол
  • Черен пипер
Начин на приготвяне 

Пуснете фурната да се загрява на 200 градус.

Нарежете пилешкото и лука на кубчета като за шишче. Нанижете шишчетата.

В купичка смесете всички останали съставки.

Постелете тавичка с хартия за печене. Сложете шишчетата и ги залейте с млечния сос. Печете 20-25 минути или максимум 30, ако ги харесвате по-загорели. Поглеждайте от време на време дали няма нужда да се обърнат (това зависи от фурната, при мен нямаше нужда).

Пак казвам, ако имате време, оставете месото залято със соса в хладилника за 8-12 часа.


Върви страхорно с гарнитура леко подправен ориз или затоплена арабска питка със зелена салата.

четвъртък, 20 декември 2012 г.

Нахутена салата

Нахут, нахут, нахут.... Толкова използван в любимата ми кухня от Близкия изток, е със сигурност присъства на масата поне 2-3 пъти месечно. А пък и е полезен. Така че не се чудете, а започнете и вие да го включвате редовно.

Освен това, ако си купите 2-3 консерви нахут и ги приберете в шкафа, винаги ще имате опция за бърза, вкусна вечеря.

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 0 мин

Съставки:
  • 1 консерва нахут (300 гр)
  • 1/4 ч.ч. наситно нарязан босилек
  • 1/4 ч.ч. наситно нарязан магданоз
  • Сокът от 1.5 лимона
  • 1 с.л. настъргана кора от лимон
  • 2 скилидки смлян чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 1/2 ч.ч. настърган пармезан
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Разбъркайте всичко в една средно голяма купа. Опитайте и овкусете допълнително, ако има нужда.

Готови сте :) Сервирайте с препечен арабски хляб.

сряда, 19 декември 2012 г.

На лов за истинско телешко

То си беше почти истински лов. Обикаляне из България в търсене на месо за идеалния телешки стек :)

Реално не го търсихме ние, бяха го намерили за нас, но ходихме до Сандански да си го вземем. Цяло млечно теленце (вегетарианците да спрат да четат тук). На 10 месеца, расло в планината. Нищо общо с това, което има по магазините! Ама нищо... Сега ми се иска да ви предложа по-лесен начин да си намерите хубаво телешко, но аз лично в България не съм го открила. За ценителите на телешкото като нас, опцията е да заредят камерата за цяла зима с теленце заклано специално за тях, както ние направихме. С още много хора де, не цяло теле за нас :)

И понеже сме ентусиазирани за месото в хладилника, веднага споделям 2 рецепти за вкусно телешко.

Телешки шишчета със сос от лайм и черен пипер

 
Време за приготвяне - 10 минути
Време за мариноване - 30 минути
Време за готвене - 10 минути

Съставки:
За шишчетата:
  • 300 гр телешко контрафиле
  • 2 скилидко смлян чесън
  • 4 с.л. соев сос
  • 2 с.л. Oyster сос
  • 2 с.л. захар
  • Сол и черен пипер
  • Маруля или айсберг
За соса:
  • Сокът на 3-4 лайма
  • 2 с.л. захар
  • 2 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • 1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне

Нарежете телешкото на парчета подходящи за шишчета. В купа смесете соевия сос, Oyster соса, чесъна, захарта, сол и черен пипер на вкус. Прибавете телешкото, оваляйте го добре в маринатата, покрийте купата и оставете да се маринова 30-тина минути на стайна температура.

Междувременно направете соса. Смесете всички съставки и разбъркайте добре, докато не се получи хомогенна смес. Сервирайте соса в индивидуални купички (като за суши).

След като минат 30-те минути, сложете наребрен тиган да се загрее на котлона. Направете 3-4-5 (колкото ви излезнат) шишчета от месото. Печете на загряния тиган като обръщате често- за средно изпечено (както го хапваме в къщи печете 6 минути, за добре изпечено, 10 минути).

Сервирайте месото от всяко шишче увито в зелено листо и си го топвайте в лаймовия сос. ммммммммм... Искам ощееееее

Телешки мини стекове с марината от балсамов оцет

Време за приготвяне - 5-10 мин
Време за мариноване - 24 часа
Време за готвене - 6-10 мин

Съставки:
  • 300 гр телешко контрафиле
  • 1/2 ч.ч. балсамов оцет
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 3 клонки пресен розмарин
  • 2 скилидки смлян чесън
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Стрийте с ръце пресния розмарин, за да пусне добре аромата си. В купа с капак, смесете розмарина с всички други съставки за маринатата, т.е. всичко без месото. Разбъркайте ги добре и добавете месото. Захлупете и оставете в хладилника до следващата вечер.

Загрейте наребрен тиган добре преди да почнете с печенето. Печете по 2 минути от едната страна за средно изпечено и по 3 минути за добре изпечено. Обърнете и повторете :)

Вечерята ви е готова. Ако имате време може да сварите ориз басмати или да направите картофено пюре за гарнитура.

Мъфини с круша и джинджифил

Напълно се изгубих в търсене на коледни мъфини... Какво е коледен мъфин? Канелен? Джиндижифилов? Не знам... За това направих просто този мъфин, който ми звучеше най-зимен. Получих се вкусни и екзотични, така че може да ги пробвате за Коледа с цел да внесете малко екзотика в традицията.

Идеята е взета от един готварски сайт, който открих на скоро. Толкова е богат, че човек може лесно да се изгуби в него... http://www.food52.com/

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 40 мин

Съставки:
  • 4 малко добре узрели круши
  • 120 гр масло
  • 1 ч.ч. захар + 2 с.л. захар
  • 3 с.л. прясно настърган джинджифил
  • 1.5 ч.ч. бяло брашно
  • 1.5 ч.л. бакпулвер
  • 0.5 ч.л. сода бикарбонат
  • 2 яйца
  • Щипка сол
  • 1 ч.ч. начукани орехи
Начин на приготвяне

Започнете с крушовата смес. Обелете крушите и ги нарежете на кубчета. Загрейте 20-30 гр от маслото в тиган. Когато е напълно разтопено маслото, сложете крушите и разбъркайте добре, за да сте сигурни, че всички круши са добре покрити с масло. Добавете 1/2 ч.ч. захар и 2 с.л. джинджифил. Разбъркайте добре и оставете да се готви около 15 минути на среден огън. След това вдигнете сместа от котлона и оставете да изстине минимум 20 минути.

След като изстине, започнете със самите мъфини. Смесете брашното, бакпулвера,  содата, солта и останалия джинджифил в една купа. В друга купа, сложете 1/2 ч.ч. захар и останалото масло и разбъркайте с миксер, докато се получи пухкава смес. Добавете яйцата и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Добавете 1 ч.ч. от крушовия сос и 3/4 ч.ч. орехи. След като ги разбъркате добре, добавете сухите съставки и разбъркайте пак с миксера. Изсипете сместа в съдове за мъфини. Включете фурната да се загрява на 180 градуса.

Смесете в една купа останалите орехи, 2 с.л. захар и 1/2 с.л. джинджифил. Разбъркайте добре и поръсете мъфините с тази смес.

Печете 20-тина минути. Клечка в центъра трябва да излезне суха, за да сте сигурни, че мъфините са изпечени.

вторник, 18 декември 2012 г.

Леща със сушени домати

Здравословна, вкусна, ухаеща, зимна, различна, лесна, идеалната супа за този сезон.

Идеята е от http://www.weeklygreens.com, където рядко има рецепти с грешки :) както вече съм споделяла. Може да ползвате тази рецепта за разтоварване след сериозното Коледно хапване, което ни очаква :) или пък тази седмица като за последен напън с постите също може да се сгреете с тази супичка с леща и сушени домати.

Тази супа върви идеално с чесново хлебче, което стават най-вкусно ето така - разтопете 3 с.л. масло и запържете в него смляна 1 скилидка чесън. Приберете обратно в хладилника и ползвайте за препечени филийки винаги, когато ви се прииска.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 35-40 мин

Съставки:
  • 1 ч.ч. сушени домати (не от буркан със зехтин) - има ги в Био магазините, Карфур и на женския пазар в София
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 стрък целина
  • 2 големи моркова
  • 1 ч.ч. леща
  • 1 дафинов лист
  • 4 чаши пилешки или зеленчуков бульон
  • 250 гр домати на кубчета от консерва (или пресни, ако намерите качествени в този сезон)
  • 2 с.л. зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Сложете сушените домати в малък съд с топла вода се "хидратират". Оставете ги да стоят в нея, докато готвите зеленчуците.

В тенджерка сложете зехтина. Нарежете на ситно лука, морковите и целината (чопър, ако имате е идеален за целта). След като се загрее зехтина, добавете чесъна да се запържи 1 минута, колкото да омекне, но не да загори. Добавете лука и запържете за още 2 минути и сложете морковите и целината. Запържете още 2 минути. Добавете лещата, бульона, дафиновия лист, консервата домати и черен пипер. Изцедете сушените домати, нарежете ги на дълги лентички и ги добавете към супата. Изчакайте да заври и намалете котлона на ниска температура (4 от 9 при мен). Варете 35-40 минути като проверявате дали лещата не се е сготвила предварително (тоест да не стане кашкава твърде бързо). Опитайте и добавете сол, ако е нужно.

Сервирайте топла или гореща с чесново хлебче.  


Благотворителност и удоволствие съчетани в една рецепта

Като бивша ученика на Националната Търговско Банкова Гимназия и кака на настояща ученичка там, бях помолена да направя коледни сладки за тазгодишния им коледен базар. Всички приходи от сладките, отиваха за благотворителност, а и намерих причина да се опитам за първи път да декорирам сладки. А имах и стимул да изглеждат наистина добре, за да се продават. Сложих им и по една връзка от горната страна, за да може да се закачат и за елхата даже.

И така, да запретвам ръкави за джинджифилови коледни сладки с хубава кауза. 

Време за приготвяне - 15 мин
Време за втасване - 30-60 мин
Време за готвене 11-15 мин
Време за декорация - много, търпение, МНОГО

Съставки (за 25-30 сладки):
За сладките:
  • 150 гр пълозърнесто брашно
  • 50 гр бяло брашно
  • 70 гр петмез (има го в Био магазините). На някои места го наричат меласа, което идва от английски, но на български език е петмез
  • 3-4 с.л. какао
  • 1/2 ч.л. канела
  • Щипка индийско орехче
  • Щипка сол
  • 1.5 с.л. пресно настърган на ситно джинджифил
  • 100 гр захар (може и кафява)
  • 1 яйце
  • 150 гр масло на стайна температура
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
За декорацията:
  • 1 спринцовка (от аптека)
  • 1/2 ч.л. глицерин (от аптека)
  • 200 гр пудра захар
  • 1 белтък
  • 2-3 капки лимонов сок
  • Сладкарски бои (от едно магазинче за билки на ул. 3 Уши в София. Има ги и в други специализирани магазини, google търсене "сладкарска боя" и изкачат местата, където можете да си набавите)
Начин на приготвяне

Смесете в купа всички сухи съставки.

Разбийте маслото и захарта (нормална приставка за миксер). След това добавете към тях яйцето и разбийте добре пак. Следват петмеза, джинджифила и продължете да бъркате до получаване на хомогенна смес. Сменете приставките на миксера с приставки за тесто и добавете сухите съставки. Бъркайте докато се получи маслено тесто. Увийте в прозрачно фолио и приберете в хладилника за минимум 30 минути. Желателно е час.

Извадете тестото. На обрашнен плот го разстелете с точилка (2-3 см дебелина). Пуснете фурната да се загрява на 180 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене. С коледни формички за сладки почнете да правите отделните сладки. Когато ви остане тесто по краищата, намесете и разстелете пак, докато не свърши цялото тесто.  Аз лично пробих дупчици в горния ъгъл на сладката, за да сложа конец за елха, но вие може да пропуснете, ако не ги слагате за украса.

Печете в загрятата фурна 11-15 минути като следите да не изгорят. Извадете и изчакайте 10-15 минути да изстинат добре преди да почнете с декорацията.

Докато изстиват, почвайте декорацията за сладките.

Разбийте белтъка и лимоновия сок в голяма купа. Добавете пудрата захар (пресейте през цедка, ако имате). Добавете глицерина и бъркайте докато не се получи гладка смес. Ако ви се вижда течна глазурата, добавете още захар, а ако е твърда, добавете лимон. Ако слагате боя, сега е моментът. Покрийте купата с мокра кърпа (задължително мокра, за да не изсъхва глазурата) за 15 минути да отлежи. После декорирайте със спринцовката като след всяко взимане от купата, покривате съда с глаузрата с влажна кърпа, за да не изсъхва сместа. Изполвайте въобръжението си как да ги украсите :)

А сега зарадвайте гостите си с прекрасното ви произведение :)