Ето какво измислих за Никулден - хем да има риба, хем да е по моя вкус, т.е. не шаран или скумрия, а цяла трапеза за преяждане.
А и всички рецепти тази вечер бяха на Ottolenghi, така че я приемам като Ottolenghi вечер по-скоро.
Започнахме с кюфтета от тиква и люти чушлета, следвани от сьомга в доматен сос и последно Мутабак за десерт. Ха, изненадах ли ви с този Мутабак :) Четете и ще видите. Ще ви представя рецептите по реда, по който ги сервирах.
Кюфтета от тиква и люти чушлета
Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 30 мин
Съставки (6-7 кюфтета):
- 2 яйца
- 80 мл кокосово мляко
- 50 гр бяло брашно
- 20 гр царевично брашно
- 1/2 ч.л. кимион
- 1 ч.л. кориандър
- 1/3 ч.л. куркума
- 1-2 ч.л. семена от кориандър (има ги в Карфур)
- 1/2 ч.л. сол
- черен пипер
- 150-180 гр едро настъргана тиква (цигулка най-добре)
- 200 гр царевица
- 2 стръка пресен лук
- 1/2 ч.л. кориандър (ако обичате пресен, може да сложите половин стрък, аз не обичам и заменям със сух)
- 1 малка люта чушка нарязана на много ситно
- Малки люти чушлета колкото са кюфтетата (6-7)
- Олио за пържене
- 2 лайма за гарнитура
Начин на приготвяне
Смесете с миксер първите 10 съставки до получаване на хомогенна смес. Добавете тиквата, царевицата, лука, кориандъра и чушката и разбъркайте добре.
В тиган сложете 1 пръст олио и го загрейте добре. Намалете котлона на средно. Сложете първото кюфте (около 2.5 с.л. от сместа) да се пържи за 2-3 минути. Когато се стегне, сложете 1 малка чушка от горната страна на кюфтето (виж снимката). След 3-4 минути, обърнете кюфтето заедно с чушката (тя ще се закачи за кюфтето). Пържете за още 2-3 минути и извадете върху кухненска хартия.
Сервирайте с парченца лайм за омекотяване на вкусовете. Страхотно предястие според мен и според присъстващите на моята Ottolenghi вечер.
Сьомга с доматен сос
Време за приготвяне - 5 мин
Време за готвене - 20 мин
Съставки:
- 3 големи котлета сьомга
- 300 гр доматено пюре
- 4 с.л. брашно
- 1.5 ч.л. сол
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. кориандър
- 1/2 ч.л.
- 6-7 смачкани скилидки чесън
- 1.5 с.л. захар
- Олио
- Черен пипер
Начин на приготвяне
В чаша смесете 4 с.л. олио и всички подправки без захарта (солта само 1 ч.л.).
Загрейте 2 с.л. олио в дълбок тиган. Смесете брашното с половин ч.л. сол и черен пипер. Набрашнете всяка страна на сьомгата с тънък слой от сместа. Запържете я от всяка страна за по 2 минути и я извадете. Избършете тигана с кухненска хартия и върнете на котлона.
Сложете смесените подправки в тигана и запържете за 2-3 минути. Добавете доматеното пюре. Веднага щом закъкри, добавете захарта. След 1-2 минути, върнете обратно рибата и намалете котлона на средно. Покрийте с нещо, за да не стане цялата кухня в домати и оставете да къкри 15 минути.
Сервирайте топла, топла...
Мутабак
Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 25 мин
Съставки:
- 1 пакер кори за баница (поне 14 листа)
- 500 гр рикота
- 150 гр меко козе сирене
- 130 гр разтопено масло
- 280 гр захар
- 90 мл вода
- 3 с.л. сок от лимон
Начин на приготвяне
Разтопете маслото. В голяма тава (37х20 см) намаслете дъното. След това сложете една кора, краищата да стърчат и намаслете. Така наредете 7 кори една върху друга като намаслявате всяка.
В голяма купа смесете рикотата и козете сирене с вилица. Сложете сместа върху 7-та кора. Сложете масло и повторете процедурата с още 7 кори като сложите масло и на последната.
Загрейте фурната на 200 градуса.
С ножица или много остър нож отрежете всички стърчащи кори и натъпкайте краищата, за да не излезе сиренето. След това нарежете баницата на парчета и пъхайте да се пече в загрятата фурна.
Печете 25-30 минути докато не се получи приятен златен загар. 10 минути преди да извадите баницата, започнете със захарния сироп. Сложете захарта и водата в малък съд, изчакайте да заври и оставете да къкри 2-3 минути. Добавете лимона.
Секундата, в която извадите баницата, залейте бавно и внимателно със сиропа. Важно е да не се бавите, а да залеете веднага след като излезе от фурната. Оставете да изстине 10 минути и може да сервирате. Много е вкусна и студена.