неделя, 3 февруари 2013 г.

Брауни с карамел и банани

Ето начин от обикновено брауни да направите сензация! Няма какво повече да кажа! Опитайте го...

Време за приготвяне - 45 мин
Време за готвене - 35 мин
Състаки:
За барунито
  • 300 гр черен шоколад натрошен на парчета
  • 200 гр масло
  • 280 гр бяло брашно
  • 1 щипка сол
  • 200 гр захар
  • 2 яйца
  • 1 ванилия
  • 1 банан
  •  2 с.л. сладко от кайсии, горски ягоди или малини
За карамела
  • 25 гр масло
  • 75 гр захар
Начин на приготвяне

Започнете с карамела. Сложете съставките в тиган и оставете да се разтапят. Междувременно намажете с масло чиния или друг стъклен съд. Оставете съставките в тигана, докато започне захарта да придобива вкусен златист цвят. Бъркайте здраво през цялото време, защото иначе маслото и захарта ще започнат да се разделят. Около 6-7 минути са необходими, за да е готов карамелът. Изсипете го в намазнения съд и го оставете да изстине.

Когато сте готови да започнете със същинското брауни, намазнете квадратна тавичка, около 25 на 15 см  и я постелете с хартия за печене. Включете фурната да се загрява на 170 градуса.

На вода баня разтопе маслото и шоколада. Задължително на водна баня! Не трябва да е твърде топла сместа или да залепне за дъното на съда. Така вкусно изглежда като се разтопи шоколадът...
В голяма купа смесете яйцата, захарта и ванилията и разбийте с миксера, но не твърде дълго. Не е нужно да влиза много въздух в яйцата. Добавете разтопения шоколад и разбийте още 1 минута. Добавете брашното и щипката сол и разбийте до получаване на хомогенна смес. Нарежете банана на полуколелца и сложете в сместа, а карамелът начупете на парченца и също прибавете в сместа. Разбъркайте с лъжица и изсипете в подготвената тавичка. Сложете сладко върху сместа и разнесете леко с лъжица по продължение на целия сладкиш.

Печете в загрялата вече фурна около 35 минути. След 30-тата минута проверете как върви. Трябва да е леко запечен от горе, но като боднете с клечка, да излиза влажна и с парченца сладкиш. Точното време за печене е тайната на този сладкиш. Трябва да остане влажен, но не течен и в никакъв случай не сух!

Няма коментари:

Публикуване на коментар