Идеята ми въобще не беше да готвя китайско зеле... Но се оказа, че в България, къдраво зеле или пак чой няма! Аз съм ги яла и ползвала в кулинарията в други държави и определено стават по-вкусно + се готвят за по кратко време. Мислих дълго с какво да ги заместя и избрах китайско зеле, а може би и спанак би било добра идея. Все пак най-важното в тази рецепта са подправките и дребните трикчета и със сигурност, ако ги спазите, ще ви се получава много вкусно.
Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 25 мин
Съставки:
- 1 китайско зеле
- 100 гр стафиди
- 3 с.л. винен оцет
- 2 големи глави лук
- 20 гр масло
- 2 скилидки смлян чесън
- 120 гр предварително сварена леща
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1/4 ч.л. куркума
- 50 гр запечени ядки
- Зехтин
- Сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Смесете в купичка стафидите с оцета и ги оставете на страна докато им дойде времето.
Нарежете на едро китайското зеле. Подгответе тенджера с вряща вода и сложете зелето за 10 минути. След като се свари изцедете водата на сито и го изплакнете със студена вода.
Междувременно нарежете на ситно лука (на чопър най-добре, за да си спестите сълзите). Загрейте в тиган 3 с.л. зехтин и маслото и сложете лука. Оставете го да се карамелизира около 10 минути. Добавете чесъна, червения пипер и куркумата. Разбъркайте добре и запържете за още 2-3 минути. Добавете зелето заедно с черен пипер и щедро сол. Разбъркайте добре и оставете да се готви окoло 10 минути докато цялата вода изври.
Преместете в голяма купа, смесете със стафидите, лещата и кедровите ядки и разбъркайте добре. Voila...
Няма коментари:
Публикуване на коментар