сряда, 20 февруари 2013 г.

Китайско зеле с леща и стафиди

Идеята ми въобще не беше да готвя китайско зеле... Но се оказа, че в България, къдраво зеле  или пак чой няма! Аз съм ги яла и ползвала в кулинарията в други държави и определено стават по-вкусно + се готвят за по кратко време. Мислих дълго с какво да ги заместя и избрах китайско зеле, а може би и спанак би било добра идея. Все пак най-важното в тази рецепта са подправките и дребните трикчета и със сигурност, ако ги спазите, ще ви се получава много вкусно.
 
 
Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 25 мин

Съставки:
  • 1 китайско зеле
  • 100 гр стафиди
  • 3 с.л. винен оцет
  • 2 големи глави лук
  • 20 гр масло
  • 2 скилидки смлян чесън
  • 120 гр предварително сварена леща
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1/4 ч.л. куркума
  • 50 гр запечени ядки
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Смесете в купичка стафидите с оцета и ги оставете на страна докато им дойде времето.

Нарежете на едро китайското зеле. Подгответе тенджера с вряща вода и сложете зелето за 10 минути. След като се свари изцедете водата на сито и го изплакнете със студена вода.

Междувременно нарежете на ситно лука (на чопър най-добре, за да си спестите сълзите). Загрейте в тиган 3 с.л. зехтин и маслото и сложете лука. Оставете го да се карамелизира около 10 минути. Добавете чесъна, червения пипер и куркумата. Разбъркайте добре и запържете за още 2-3 минути. Добавете  зелето заедно с черен пипер и щедро сол. Разбъркайте добре и оставете да се готви окoло 10 минути докато цялата вода изври.

Преместете в голяма купа, смесете със стафидите, лещата и кедровите ядки и разбъркайте добре. Voila...

Няма коментари:

Публикуване на коментар