четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Фъстъчени бисквитки

След дълга серия от кофти дни, в които желанието ми за готвене беше около нула, вчера най-сетне страстта ми към кулинарстването се завърна. Мога само да кажа, че в такива дни, когато все едно всички сили са напуснали тялото, няма смисъл човек да се насилва да готви, просто не се получава достатъчно вкусно и разочарованието е още по-голямо. Даже може да ви откаже за дълго време.
В тези дни може да заложим на пица за вкъщи, салата от кварталната кръчма... Винаги има какво да хапне човек, макар и не толкова вкусно. Но тъй като моите сили се завърнаха, се завръщам и аз с едни божествени бисквити, които се топят в устата и остават прекрасен фъстъчен послевкус.


Време за приготвяне - 15 мин
Време за хладилника - 15-20 мин
Време за печене - 10-15 мин

Съставки:
  •  1/2 ч.ч. масло
  • 1/2 ч.ч. фъстъчено масло
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 яйце
  • 1 ванилия
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • Щипка сол
Начин на приготвяне:

Оставете маслото да се отпусне на стайна температура, даже ако се размекне би било още по-лесно. Смесете маслото и фъстъченото масло и разбивайте с миксера 2-3 минути. Трябва двете масла да се смесят много добре. Прибавете захарите и разбивайте още минимум 3 минути, отнема време захарта да се смести добре с маслото. Добавете яйцето и ванилията и разбийте пак за няколко секунди. Добавете брашното, солта и содата, разбийте за няколко секунди с миксера. Домесете тестото с ръце. Разделете го на 3 мини палки като салам и ги увийте във фолио. Оставете ги в камерата за около 15-20 минути, за да се стегнат.

10 минути преди да започнете да печете, включете фурната да се загрява на 180 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене. Нарежете първата палка на 12 колелца и ги подредете в тавата. Печете 10-15 минути  като след 10-тата минута започнете да поглеждате дали не са готови. Извадете, когато съвсем леко започнат крайчетата да се зачервяват. 

НЕ ги вадете от тавата веднага, ще се разпаднат. Изчакайте да изстинат и тогава можете да действате със следващата палка.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар