понеделник, 11 февруари 2013 г.

Сьомга по японски


Поредната ми идея за вкусна и лесна сьомга, но с елемент на изненада в съставките. Аз лично останах очарована от идеята да сложиш РАКИЯ в соса. Истината е, че оригиналната рецепта е с оризово вино, което си е направо оризова ракия, защото е над 40 градуса алкохол. Но аз не намерих оризова ракия и си я направих с българска и се получи много вкусно. Ястието според мен стана много вкусно и е идеално за вечер след работа, защото става за 30 минути с готвенето.


Време за готвене - 10 мин
Време за печене - 20 мин



Съставки (за 4-ма):
  • около 600-700 гр филе от сьомга, разделено на порции
  • 1/2 ч.ч. соев сос
  •  2 с.л. пресно настърган джинджифил
  • 1.5 с.л. ракия
  • Сол
  • Черен пипер
  • 500 гр замразен или свеж зелен боб
  • 3 с.л.зехтин
  • 2 с.л. сусам
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене и пригответе 4 големи парчета алуминиево фолио достатъчно големи да завият напълно всяко парче риба. Трябва да е увито всяко парче много добре, включително да са затъпкани краищата.

В купичка смесете соевия сос, джинджифила и ракията и ги разбъркайте добре. Осолете парчетата риба и ги сложете по средата на подготвеното фолио. Повгиднете краищата на фолиото, така че да не изгубите от соса като го излеете върху рибата. Разделете на око соса на 4 равни дози за всяко парче и го изсипете във всяко подготвено фолио. Завийте добре фолиото и подредете парчетата в подготвената тавичка. В останалата част на тавичката сложете боба, поръсете със сол и черен пипер на вкус. Добавете зехтина и сусама и разбъркайте добре. Печете в загрялата фурна около 20 минути.

Сервирайте като извадите всяко парче риба от фолиото, към него прибавите 1/4 от боба и ги залеете със соса. Bon appetti :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар