вторник, 12 февруари 2013 г.

Папарделе с нилски костур

Честно казано сложих това име, само за да звучи интересно :) Иначе можеше да е всяка плоска паста (талиатели например) и филе от всякаква риба, пангасиус, лаврак, ципура... Аз лично ползвах нилски костур, защото го гледам често в магазините, а не знам как в като вкус и реших, че е крайно време да го пробвам... Рецептата е интересна, с леко ориенталско звучене :)


Време за приготвяне - 45 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки (за 4-ма):
  • 500-600 гр филе от риба
  • 3 средно големи глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 30 гр масло
  • 2 ч.л. хариса - пикантен сос, популярен в Северна Африка, който може да се купи от арабските хранителни магазини или да се замести с лютивка, но оригиналът определено е по-вкусен
  • 1 с.л. кимион
  • 4 обелени домата, нарязани на едро
  • 100 мл бяло вино
  • 150 мл рибен или ако нямате пилешки бульон
  • 100 гр обезкостени маслини
  • 1 пакет парпаделе или талиатели
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне        

Нарежете лука на ситно (с чопър разбира се, ако е наличен, за да си спестим сълзите). Сложете зехтина и маслото в дълбок тиган. Прибавете нарязания лука и задушете на силен котлон поне за 6-7 минути. Добавете смляния чесън и задушете още поне 6-7 минути, може и повече, докато лукът не омекне добре. Добавете кимиона, харисата и 0.5 ч.л. сол. Разбъркайте добре и оставете на огъня за 2-3 минути. През това време нарежете рибата на големи хапки. Добавете я към зеленчуците, разбъркайте добре и оставете да се готви около 2 минути, след това разбъркайте пак добре. Повтаряйте докато не се сготви добре рибата - около 5-6 минути.  Сложете съдържанието на тигана в отделен съд и го оставете на топло.
В същия тиган сложете виното и изчакайте да кипне и да намали обема си на половина. Добавете бульона и изчакайте пак да кипне. Добавете доматите, маслините, 0.5 ч.л. сол и малко черен пипер. В този момент може да сложите и пастата да се вари. Оставете на соса да се готви, докато пастата е готова (около 10 минути). Внимавайте пастата да ал денте, а не преварена. Щом е готова пастата, прецедете водата. Махнете соса от котлона, сложете пастата при него и разбъркайте добре. Добавете рибата и разбъркайте леко.

Сервирайте в леко загряти чинии.  

2 коментара:

  1. Страхотно на вид, предполагам и на вкус.
    Лека забележка - пастата се нарича папарделе.

    ОтговорИзтриване