Честно казано сложих това име, само за да звучи интересно :) Иначе можеше да е всяка плоска паста (талиатели например) и филе от всякаква риба, пангасиус, лаврак, ципура... Аз лично ползвах нилски костур, защото го гледам често в магазините, а не знам как в като вкус и реших, че е крайно време да го пробвам... Рецептата е интересна, с леко ориенталско звучене :)
Време за приготвяне - 45 мин
Време за готвене - 15 мин
Съставки (за 4-ма):
- 500-600 гр филе от риба
- 3 средно големи глави лук
- 2 с.л. зехтин
- 30 гр масло
- 2 ч.л. хариса - пикантен сос, популярен в Северна Африка, който може да се купи от арабските хранителни магазини или да се замести с лютивка, но оригиналът определено е по-вкусен
- 1 с.л. кимион
- 4 обелени домата, нарязани на едро
- 100 мл бяло вино
- 150 мл рибен или ако нямате пилешки бульон
- 1 пакет парпаделе или талиатели
- Сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Нарежете лука на ситно (с чопър разбира се, ако е наличен, за да си спестим сълзите). Сложете зехтина и маслото в дълбок тиган. Прибавете нарязания лука и задушете на силен котлон поне за 6-7 минути. Добавете смляния чесън и задушете още поне 6-7 минути, може и повече, докато лукът не омекне добре. Добавете кимиона, харисата и 0.5 ч.л. сол. Разбъркайте добре и оставете на огъня за 2-3 минути. През това време нарежете рибата на големи хапки. Добавете я към зеленчуците, разбъркайте добре и оставете да се готви около 2 минути, след това разбъркайте пак добре. Повтаряйте докато не се сготви добре рибата - около 5-6 минути. Сложете съдържанието на тигана в отделен съд и го оставете на топло.
В същия тиган сложете виното и изчакайте да кипне и да намали обема си на половина. Добавете бульона и изчакайте пак да кипне. Добавете доматите, маслините, 0.5 ч.л. сол и малко черен пипер. В този момент може да сложите и пастата да се вари. Оставете на соса да се готви, докато пастата е готова (около 10 минути). Внимавайте пастата да ал денте, а не преварена. Щом е готова пастата, прецедете водата. Махнете соса от котлона, сложете пастата при него и разбъркайте добре. Добавете рибата и разбъркайте леко.
Сервирайте в леко загряти чинии.
Страхотно на вид, предполагам и на вкус.
ОтговорИзтриванеЛека забележка - пастата се нарича папарделе.
Опс :) правилно :) ще го оправя :)
ОтговорИзтриване