вторник, 4 декември 2012 г.

Супа с картофи и праз

Това е едно предложение за вкусна супа, която може да направите изцяло с продукти, налични през този сезон. Идеята е взета от Jamie Oliver, най-известният готвач във Великобритания. Неговите рецепти са хубави и лесни за бързи вечери, но със сигурност не са най-главозамайващото ястие, което ще хапнете.

Тази супа не е различна от правилото за Jamie. Вкусна е, лесна е, но не е Wow определено.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки:
  • 400 гр праз лук
  • 400 гр картофи
  • 2 глави бял лук
  • 2 големи или 3 малки моркова
  • 1 скилидка чесън
  • 1/5 глава целина
  • 2 бульона
  • 2 лтр вода
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 3 с.л. зехтин
Начин на приготвяне

Нарежете лука, морковите и целината на дребно. Разрежете праза на две на дълго и ги измийте добре, защото често в средата на стръковете има останала много пръст. Разрежете ги още на две на дълго и после на парченца на около 2 см. Загрейте олиото в тиган. Сложете зеленчуците тигана заедно с пресования чесън. Посолете с малко сол и сложете черен пипер на вкус. Запържете за 10-тина минути, докато не започнат да загарят зеленчуците. Леко загорели също са много вкусни.

Междувременно обелете картофите и ги нарежете на кубчета около 1 см и заврете 2 лтр вода в кана или на котлона. Сложете кубчетата бульон във врящата вода и оставете да ври докато не се разтворят напълно. На скоро намерих бульони не на кубчета, а като желирана течност и ми се сториха по-вкусни и по-полезни (до колкото е възможно). След като се разтворят бульоните, сложете зеленчуците и изчакайте да заври пак. Тогава добавете картофите. Опитайте бульона и преценете дали има нужда от още сол и/или черен пипер. 

Оставете да ври 15-20 минути и сте готови :) Според мен супичката е много вкусна с малко ябълков оцет или натрошено малко парченце сирене. 

понеделник, 3 декември 2012 г.

Ресторант Annette - София

Сгушен в едно приятно подблоково пространство на Ангел Кънчев (http://annette.bg/), човек може наистина да се пренесе в Близкия Изток за малко, докато похапва вкусно в Анет, единственият марокански ресторант в София. Атмосферата вътре е автентична. Най-готино според мен е на втори етаж, където мъжете не могат да стоят прави (толкова е нисък тавана) и се седи на земята почти. Помещението побира 15-тина човека и е супер, ако сте компания да се отделите от другите и да си говорите шумно и да се чувствате уютно като в къщи.

Храната е ок, ако харесвате арабски вкус. Аз лично съм голям фен и мога да кажа, че беше вкусно, особено като се има предвид колко са нормални цените. Типично за арабски ресторант, патладжанът тук е на почит! Има много ястия с патладжан, тъй че не би било лошо да пробвате поне едно. Друго готино е, че има селекция от мини предястия и може срещу 26.90 лв да вземете селекция от 6. Тази селекция се води за 2-ма, но според мен и за 3-ма, и за 4-ма би било достатъчно предястие. Носят на табла всички опции за предястие и си ги избираш пред теб, което прави нещата още по-вкусни. Просто защото ги виждаш. Иначе основните са между 8 и 13 лв, което според мен е съвсем нормално. Аз хапнах рибни кюфтенца, които бяха приемливи. Малко повече хляб, а по-малко риба имаше, но може да игнорираме този проблем :)

За обслужването няма какво да кажа. Не е натрапчиво, не е и добро. Нищо специално.

неделя, 2 декември 2012 г.

Картофено пюре с каперси, сушени домати и маслини

Не мисля, че тази рецепта има нужда от дълго описание :) Просто е готина идея как да се разнообрази гарнитура без да се полагат особено усилия. Имахме гости и единият пости (beats me why!!!) и съответно направих версия на пюрето със соево мляко и маргарин. И каквото и да ви казва, който си иска,че е вкусно, просто не е същото! 
Представям ви рецептата все едно съм го правила само за непостещите.

Време за приготвяне - 10-15 мин
Време за готвене 20-25 мин

Съставки:
  • 1 кг картофи
  • 2-2.5 ч.ч. мляко
  • 3 с.л. масло
  • 1 ч.л. сол
  • черен пипер на вкус
  • 3 с.л. каперси
  • 100 гр сушени домати в зехтин
  • 100 гр нарязани обезкостени маслини
Начин на приготвяне

Не ви подценявам като ви обяснявам как се прави пюре, просто с цел цялостност на рецептата, ще напиша и това.

Обелете картофите и ги сложете в тенджера да заврат. Около 20 минути им трябва докато се сготвят. Докато са топли още прехвърлете в чист съд и пасирайте 1-2 минути, добавете млякото, маслото, солта и черния пипер и пасирайте до получаване на хомогенна смес. Добавете и закачките и пасирайте още 1 минута. Идеалната гарнитура е готова :)

Салата домати панцанела

Тази рецепта за първи път видях в любимия ми кулинарен блог (http://www.weeklygreens.com/). След това започна да се появява в менюта на ресторанти, приятели ми споменаваха за нея. Била много известна, а аз си мислех, че съм открила топлата вода! Малко разочарование за мен :) хаха
Важното е, че няма човек, който да я е опитал и да не е казал, че е е трепач вкусна. Надявам се и на вас да ви хареса поне толкова колкото на мен ми харесва!

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки:
  • 3 големи филии хляб, желателно е да е с квас или поне пълнозърнест
  • 700 гр домати (розови по възможност)
  • 3-4 листа от зелена салата
  • 1 малка глава червен лук
  • 1/3 ч.ч. зехтин
  • 7-8 листа пресен босилек
  • 1 скилидка чесън
  • 3 с.л. винен оцет
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:

Започнете с хляба. Загрейте фурната на 200 градуса. Накъсайте филиите с ръце и ги подредете в тавичка покрита с хартия за печене. Залейте ги с малко зехтин, сол и черен пипер и печете 15 минути.

Междувременно, нарежете доматите на едри парчета, зелената салата на средно големи парчета и лука на тънки шайбички. Смесете зеленчуците. В една чаша смесете зехтина, смляния чесън, 2/3 ч.л. сол, накъсани листата от босилек и черен пипер на вкус.   Разбъркайте ги добре След като се изпече хляба го прибавете към зеленчуците и залейте с дресинга. Разбъркайте салатата добре, препоръчително с ръце. 

Аз лично слагам и малко сирене, но това трябва да бъде изцяло по ваш избор :)

Пържени филийки с яйце в центъра

Продължавам и с идеите за brunch...

Готиното на тази рецепта е, че съчетава и пържени филийки, и пържени яйца, а и изглежда много свежо. Може да я ползвате, когато имате гости да впечатлите с идейност :)

Време за приготвяне - 5 мин
Време за готвене - 10 мин (зависи от бройката филийки)

Съставки (за 4 филии):
  • 4 големи филии хляб
  • 5 яйца
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко (не обезмаслено)
  • Сол
  • Зехтин или олио
Начин на приготвяне

Разбъркайте добре 1 яйце и млякото (като за пържени филийки).

По средата на всяка филийка отчупете парче от мекото колко да остане дупчица малко по-голяма от жълтък.

Нагорещете мазнината в тиган. Потопете 2 филийки в сместа докато се напоят добре и от двете страни. Чупнете 2 яйца в тигана като ги посолите малко по ваш вкус. Сложете напоените филийки в тигана, така че жълтъка да е точно в дупката на филийките. Пържете по около 2-3 минути от всяка страна и повторете с другите 2 филийки и 2 яйца.

Ефектът е yummy и засищащ :)

събота, 1 декември 2012 г.

Мини веган шоколадови кексчета

Имахме гост на пости и заради него всички бяха наказани с веган десерт. Признавам, че не се получи твърде зле, но липсата на масло, яйца и мляко се усеща. И без истински шоколад. 

За всички постещи или вегани по принцип, предполагам, че тази рецепта все пак е начин за малко да се докоснете до истинското удоволствие от храната!

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки:
За кексчетата
  • 3 ч.ч. брашно
  • 2/3 ч.ч. неподсладено какао
  • 2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.ч. захар
  • 1 2/3 чаши вода (или студено кафе, ако обичате десерт с кафе)
  • 1 ч.ч. олио
  • 2 ч.л. ванилия
  • 2 ч.л. пресно настърган джинджифил
  • 4 с.л. настъргана портокалова кора
  • 1 с.л. сок от портокал
  • 4 ч.л. ябълков оцет
За глазурата
  • 1 ч.ч. маргарин 
  • 4 ч.ч. пудра захар
  • 1 ч.л. ванилия
  • 1 с.л. сок от портокал
  • 1/3 ч.ч. соево мляко
  • 1/2 ч.ч. неподсладено какао
  • Щипка сол
Начин на приготвяне

Започнете с кексчетата. Загрейте фурната на 200 градуса. Смесете всички сухи съставки. Добавете водата, олиото, ванилията, портокаловия сок и кора, джиндифила. Разбийте добре с миксера. Добавете оцета и разбийте на най-силното на миксера докато не се получи светла, пухкава смес. Бъркайте докато не потъмнее малко, това означава, че оцетът е станал част от сместта. Сложете във формичките и печете около 15 минути. Изчакайте поне 10, по-скоро 20 минути след като ги изпечете преди да сложите глазурата.

Докато се пекат кексчетата, паправете глазурата. Разбийте маргарина докато стане кремообразен. Добавете захарта и разбивайте докато не се смесят добре. Добавете и другите съставки и разбъркайте с миксера докато не стане хомогенна смес. Сложете в хладилника докато кексчетата са готови за глазурата.

Ако не друго, на вид ги докарах :)

Хляб без месене (почти)

Пак май съм изостанала с кулинарните тенденции! Още нещо, което всички кулинарни списания, blogegrs и ценители обсъждали активно. А аз чак сега чувам... Нищо, по-добре късно, отколкото никога! 

Изисква се много търпение, но малко усилия. А ефектът си заслужава, тъй че let's get it started.

Време за готвене - 15-20 мин
Време за втасване - 14-20 часа
Време за готвене - 1 час

Съставки:
  • 3 ч.ч. качествено бяло брашно и още за плота
  • 1/3 ч.л. суха мая
  • 1.5 ч.л. сол
  • 1.5 чаша вода
Начин на приготвяне

Поради дългия период на изчакване на втасването, аз лично почнах от петък вечер с ясната идея да посрещна гостите в събота с аромат на прясно изпечен хляб.


Смесете сухите съставки. Сложете водата и разбъркайте с миксера (приставка за тесто) за 2-3 минути докато се смесят добре съставките. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на стайна температура минимум 12, максимум 18 часа! Ужасно много е, но си заслужава!

Когато на следващия ден откриете тестото, ще ухае много вкусно на мая. Набрашнете добре плота и изсипете тестото върху него. Сложете малко брашно и върху тестото и замесете 2-3 пъти. Оформете на голяма топка и набрашнете още малко. Може и с царевично брашно за цвят. Увийте в памучна кърпа и оставете да втасва още 2 часа! 

30 минути преди да изтекат 2-та часа, започва магията на този хляб. Загрейте фурната на 220 градуса. Пригответе си съда, в който ще печете. Трябва да е или тиган с капак подходящ за фурна или по добрия вариант според мен, тенджера подходяща за фурна. Сложете я празна във фурната. Когато изтекат 2-та часа, я извадете и докато е още гореща сложете тестото. Затворете я (да, затворете я) и я върнете във фурната. След 30 минути махнете капака и печете още 30 минути.

Погледнете снимката! Стана адски вкусен, а и добре изглеждащ.

четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Оригиналната лазаня болонезе



Come stai? Come va? amo la pasta! e voi?

Или с други думи - кой не обича вкусна италианска паста? А лазаня? Ето какво каза моето on-line проучване за това какво е оригинална лазаня. Определено е вкусна,  така че отделете време и търпение и се насладете!

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 1.5-2 часа

Съставки (за 4-5 човека):
  • 1/2 пакет паста за лазаня
  • 2 малки или 1 голям морков
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 глава целина
  • 2 малки или 1 голяма глава лук
  • 250-300 гр телешко мляно
  • 3 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 3-4 стръка пресен розмарин
  • 250-300 гр доматено пюре
  • 1/2 с.л. захар
  • 5 с.л. масло
  • 1/5 ч.ч. брашно
  • Щипка индийско орехче (аз пропуснах, защото не обичам много)
  • 1 ч.ч. прясно настърган пармезан (не купувайте онова прахообразно нещо наподобяващо пармезан, защото е ужасно, а и не се запича въобще)
  • Сол, черен пипер и зехтин
Начин на приготвяне

Започнете с доматения сос, защото отнема най-много време. Сложете в дълбок тиган или в тенджера 2-3 с.л. зехтин и сложете да се загрява.  Междувременно нарежете на малки кубчета лука, моркова и целината (аз лично ползвах чопъра за по-бързо), а чесъна го пресовайте. Сложете всички зеленчуци при нагрятия зехтин и оставете да се задушат за 5-6 минути. Не трябва да загорят, тъй че разбъркайте 1-2 пъти. Добавете месото и 1/2 ч.л. сол и бъкайте бясно, за да сте сигурни, че каймата няма да стане на големи топчета. И зеленчуците, и месото ще пуснат много вода, тъй че оставете да покъкрят 8-10 минути, докато се изпари поне част от водата. Добавете доматите, захарта, малко черен пипер и още 1 щипка сол и разбъркайте добре. Добавете розмарина, виното и 1 ч.ч. прясно мляко. Изчакайте да заври и намалете котлона на средно. Оставете да си къкри около 1 час и 15 минути, но ако много бързате може и около 50 минути. 

30 минути преди да е изтекло времето за соса, започнете с бешамела. Загрейте останалите 2 ч.ч. мляко. След това разтопете маслото в тиган, добавете брашното и бъркайте докато стане кафяво, но не залепва. Добавете млякото 1 по 1 чаша като бъркате с миксер или на ръка през цялото време. Добавете и 2/3 ч.л. сол и и индийско орехче, ако искате. Оставете соса да къкри около 10 минути като бъркате постоянно, за да се получи гъста хомогенна смес.

Сварете корите по инструкциите на кутията. Може да капнете малко зехтин, за да не залепнат корите. 

Загрейте фурната на 190 градуса. В стъклена тавичка (йенска) започнете да редите лазанята. Най-отдолу сложете кори (подсушени с кухненска хартия), след това малко бешамел, малко от доматената салса и малко пармезан. Повторете докато не свърши някой от сосовете или пък корите. Най-отгоре сложете бешамел и пармезан. Печете около 30-35 минути. На мен лично ми свържи пармезана и сложих моцарела на последните 2 реда и се получи добре, защото стана по разтегливо.

Еccolo qui, il vostro molto gustosa lasagna!

сряда, 28 ноември 2012 г.

Пилешки руладини със спанаk

Знам, че е вредно, но толкова обичам пиле. Подбирам марката (чух, че Dukе било най-качествено) с надежда поне малко по-малко антибиотици да има. Но иначе пилето е вкусно, крехко, няма мазнини, готви се бързо и може да се измислят много интересни и лесни рецепти с него. С други думи често през седмицата ще post-вам   пилешки вкусотии, но вярвам, че ще ви улесня и вас с вкусни, бързи рецепти.

Днес ще ви представя адаптирана италианска рецепта - смених панчетата с бекон, но възможно най-чистия бекон и пекориното с пармезан, защото нямах време да ходя до специализиран италиански магазин за оригиналните продукти. Ако все пак имате време, може да използвате оригиналните продукти, предполага, че ще се получи още по-вкусно.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 25-30 мин

Съставки (за двама):
За спанака соте
  • 300-400 гр спанак (по-добре би било baby спанак)
  • 1 с.л. масло
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. Маги 10 зеленчука или друга подобна подправка
За руладините
  • Колкото ви е нужно от сотирания спанак (другия запазете за гарнитура)
  • 2 пилешки гърди
  • 4 с.л. прясно настърган пармезан
  • 4 тънки парчета бекон
  • 1/2 ч.ч. пилешки бульон
  • 1/2 ч.ч. бяло вино
  • 1 скилидка чесън (по желание)
  • 1 с.л. пресен градински чай (салвия)
  • 1/2 с.л. масло
  • 1/2-1 ч.л. брашно
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
Начин на приготвяне

Започнете със спанака. Както вече казах, започнете с Голямото търкане на спанака със студена вода докато не ви се вкочанят пръстите :) Загрейте маслото в тиган и добавете чесъна на много тънки филийки, докато не загори. Ако не обичате много чесън го извадете преди да добавите спанака. Ако не, просто добавете спанака и подправката и разбъркайте добре. Затворете тигана и оставете да се задуши за 7-8 минути като разбърквате от време на време.

Докато се готви, започнете с пилето. Начукайте пържолите на тънко и разделете всяка пържола на 2 равни парчета и леко осолете и сложете черен пипер. Щом е готов спанакът, сложете по около 2 с.л. по средата на всяко парче пиле. Върху спанака сложете по 1 с.л. пармезан. Сложете тиган с капак да се загрява на котлона с 1-2 с.л. зехтин. завийте всяко парче пиле в един бекон и закрепете добре с клечка за зъби или с шиш за скара. Запържете руладините в нагрятия тиган, докато не придобият вкусен загорял цвят от всяка страна - около 7-8 минути. Добавете скилидката чесън нарязан на тънки филийки. След това добавете виното и бульона и затворете тигана докато заврят. След като заври, отворете крайчето на тигана и оставете да къкри на среден към силен огън около 15 минути. Извадете пилешките руладини в чинии за сервиране. 

Време е за сгъстяването на соса. Добавете салвията, черен пипер, маслото и 1/2 с.л. брашно. Опитайте как е на сол и ако има нужда, добавете малко. Разбъркайте добре и преценете дали има нужда от още брашно за сгъстяване. Ако не, залейте руладините и останалия спанак със соса и вашата вкусна и добре изглеждаща вечеря е готова :)  Този път май стана много вкусно щом моят лакомник обираше соса от чинията с пръсти накрая :)

Ресторант Gelateria Confetti - София

За това място съм много субективна - толкова много го обичам, че ми е трудно да кажа нещо лошо. Но сега и за предизвикателство към себе си, ще се опитам да бъда възможно най-обективна.
 
И така, ресторантът се намита на Графа и има страхотна градина за топлите дни с вход от към Христо Белчев (http://www.programata.bg/?p=71&c=1&id=5778&l=1). Атмосферата и интериорът определено са много приятни, а както споменах и градината е голяма и хубава за лятото. Вече има и топлещи лампи, тъй че до скоро можеше да се възползваме и за бърз обяд на въздух. Уви, вече не... 
 
Собственикът на ресторанта е италианец и съответно такава е тематиката на менюто. Пиците са много вкусни (Маргарита и Дяволо са най-вкусните). Цените на пиците са между 8 и 13 лв, но си заслужават според мен. Салатите няма да ви изненадат нито с качество, нито с цена, no surprise there. Какво да кажа за пастата - ок е... Най-вкусна е лазанята, другите са малко сухи. Основните ястия не са особено впечатляващи, но не са и лоши. Сладоледът е супер, домашен е и е най-добрият в София. Другите десерти също са вкусни, но има какво да се желае още от тях.
Обслужването е ок, по-скоро на ръба към лошото, но става. Често се налага да чакаш известно време да ти обърнат внимание.
 
Най-хубавото на това място е атмосферата и хората - всички са интелигентно изглеждащи, работещи, приятни лица. В събота и неделя за закуска (до 12) има много вкусна селекция (яйца, бекон, кроасани, прясно изпечени хлебчета) и наистина страхотни хора, създаващи много приятна атмосфера.