четвъртък, 23 май 2013 г.

Баница с лапад

Това е една от онези рецепти, които не мисля да качвам и които не снимам, но всички толкова харесват, че споделянето й става неизбежно :) Разбира се можете да смените лапада със спанак, ако не го харесват или с друга зеления, която харесвате. 

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 45 мин

Съставки:
  • 1/2 пакет кори
  • 1 връзка лапад
  • 1 стрък пресен лук
  • 2 с.л. олио
  • 3 яйца
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 400 гр сирене
  • 1 ч.л. сода
  • 100 гр разтопено масло
Начин на приготвяне

Започнете с лапада. Нарежете го на едро, а лука нарежете на дребно. Запържете ги в олиото за около 5 минути, докато не ви изглеждат напълно омекнали.

Междувременно разтопете маслото и забъркайте плънката. Смесете яйцата, млякото, сиренето, натрошено на едро и содата и ги разбъркайте добре. След като е готов лапада, го добавете и разбъркайте.

Подгответе малка квадратна тавичка (30х15 примерно) като я намазните леко и включете фурната да се загрява на 180 градуса.

Започнете навиването. Намазнете 1 кора с разтопено масло и сложете 3-4 с.л. от сместа в средата на кората. Завийте кората като пуричка, сместа да е в средата. Внимавайте много да не се накъса кората. Повторете докато не свърши сместа или тавичката. Но бъдете щедри със сместа, идеята е баницата да е сочна. След като запълните тавичката, залейте баницата с останалото масло и слагайте да се пече в загрялата фурна. Печете около 45 минути :)

сряда, 22 май 2013 г.

Аспержи "суфле"

Понеже сега трябва да е сезонът на този така полезен зеленчук, не може да бъде пренебрегнат напълно. Тази "суфле" рецепта включва дори ръжен хляб, което я прави толкова вкусна, интересна и алтернативна :)

Време за приготвяне - 15 мин
Време за "попиване" - 1 час
Време за печене - 50 мин

Съставки:
  • 1 връзка аспержи (около 500 гр)
  • 10 много тънки филии качествен ръжен хляб
  • 50 гр масло
  • 1 малка скилидка смлян чесън
  • 1/3 стрък пресен лук, ситно нарязан
  • 200 гр сирене
  • 3 яйца
  • 160 гр готварска сметана
  • 150 прясно мляко
  • 1 щипка индийско орехче
  • Сол и черен пипер
  • 30 гр едро настърган пармезан
Начин на приготвяне

Извадете маслото да омекне на стайна температура. Измийте аспержите и отрежете дебелата част на стъблата им. Бланширайте ги за минута и половина, след което ги изплакнете със студена вода, за да се освежат. Отделете половината аспержи и ги разрежете на 3 на ленти и на 3 на дължина. Оставете на страна.

Подгответе малка тавичка. Смесете маслото, чесъна и лука като ги намачкате хубаво с вилица. Намажете всички филийки с чесновото масло. Наредете половината филийки на дъното на тавичката. отгоре сложете нарязаните аспержи. След това добавете натрошено на едро сиренето, следвано от другата половина филийки.

В купа разбийте леко яйцата. Добавете сметаната, млякото, индийското орехче, сол и черен пипер на вкус и разбийте леко до получаване на хомогенна смес. Залейте наредените продукти. Ако не покрие добре горните филийки, ги натиснете добре да попият от сместа. Най-отгоре подредете останалите цели аспержи. Завийте и приберете в хладилника за 1 час.

След 1 час, загрейте фурната на 190 градуса. Извадете ястието и поръсете с настъргания пармезан. Задължително си го настъргайте вие, а не купувайте на прах, защото ще загори и няма да е вкусно.

Печете около 50 минути, максимум 55. Нападайте докато е топло, защото няма да устоите на аромата така или иначе :) 

След дълго отсъствие

Съжалявам, че ме нямаше толкова дълго, но обикалях Близкия Изток и събирах подправки и идеи за рецепти да ви зареждам :)

Вече съм тук и започвам да ви споделям рецепти честичко :)

вторник, 23 април 2013 г.

Домати с багета на фурна

Хляб и домати е идеална комбинация позната на почти всеки. Даже едно пет годишно дете да попитате кое му любимото ястие, шансът да каже пица е огромен. А какво е пицата - хляб, домати и друго по желание.

Тази рецепта е една по-интересна интерпретация на комбинацията хляб и домати и определено е много вкусна!


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 50 мин

Съставки:
  • 900 гр домати - микс големи, чери, продълговати
  • 5 с.л. готварска сметана
  • 3 рибки аншуа от консерва
  • 100 гр едро настърган пармезан
  • 2 смлени скилидки чесън
  • 2 ч.л. кафява захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. риган
  • 2 с.л. зехтин
  • 1/3 багета
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 210 градуса.

Нарежете доматите на едри кубчета, ако имате чери ги разполовете. В купа смесете сметаната, аншуата (накъсана на дребно), 1/3 от пармезана, чесъна, 1 с.л. зехтин, солта, захарта и ригана. Разбъркайте добре и залейте доматите. Сложете ги във загрялата фурна и печете около 25 минути.

Междувременно, нарежете или накъсайте багетата на големи крутони. Наредете ги в тавичка и ги залейте с останалия зехтин. Сложете ги във фурната около 10 минути преди края на печенето на доматите. След като изтекат 25-те минути извадете доматите и крутоните и ги смесете. Поръсете с останалия пармезан и върнете във фурната за още 25 минути.

След като извадите ястието от фурната, ако още имате силата да устойте на аромата, може да ги оставите да попият за 20 минути преди да хапнете. Ще се получи още по-вкусно. Но аз лично рядко удържам цели 20 минути, нападам веднага.

понеделник, 22 април 2013 г.

Ресторант Il Picco Sasso - София

Ще го бъде или няма да го бъде, това е въпросът. Не защото ресторантът не е хубав, а защото на това място се мениха ресторант след ресторант и магазин след магазин. Но Il Picco Sasso вече се задържа повече от година тъй че може и да го бъде. Намира се на Витошка, малко след Малкото НДК посока Южния Парк. Тук можете да видите точния адрес: http://www.programata.bg/?p=71&l=2&c=1&id=6578/.

Иначе мястото е приятно, както подсказва името с италиански привкус. За лятото навън има масички приятни с отопляващи лампи, ако евентуално духне студен вятър. Иначе интериорът няма с какво да впечатли. Симпатичен и ненатрапчив. Горе долу и обслужването влиза в тази категория, но трябва да допълним и описанието бавно :)

Храната в по-голямата си част е вкусна. Може би всичко, което сме пробвали освен пиците е било хубаво. Пиците са "a no go". Правят страхотни калмари по сицилиански с доматен сос и кус кус (12 лв), талиатели с кюфтенца (10 лв), доматена супа (4 лв) и какви ли не други вкусотийки. Десерт не сме опитвали и не мога да дам мнение. В менюто впечатление прави закуската, която е до 11 и включва кус кус със сиренце и масълце и пържени яйчица. И двете неща звучат супер и със сигурност ще ги опитаме скоро.

Винената листа не е лоша, но често свършват определени артикули. За щастие, ако е останала само 1 бутилка от определен вид вино (което се случва често), сервитьорите винаги предупреждават.

вторник, 16 април 2013 г.

Кексът на мама

Този уикенд бях обладана от странен дух, който държеше да яде кекса, който мама ми правеше като дете с кисело мляко. Аз не успях да му се противопоставя и запретнах ръкави да спретна на бързо кексчето, което мирише на детство.

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки:
  • 1 ч.ч. захар
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода
  • 70 мл олио
  • 1 ванилия
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1.5 с.л. какао
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200 градуса. Пригответе формичка за кекс като я намазните леко с олио.

В голяма купа смесете яйцата и захарта. Разбийте с миксер за 1-2 минути докато се смесят добре. Добавете киселото мляко и содата и разбийте пак за около 1 минута. Добавете олиото и ванилията и разбийте за 30 секунди. Последно добавете брашното и разбивайте за още 1-2 минути до получаване на хомогенна смес. Сложете половината смес в подготвената тавичка. Прибавете какаото в останалата смес и разбийте с миксера. Изсипете в тавичката. Сложете да се пече в загрялата фурна.

След 30 минути кухнята ви ще ухае прекрасно, а кексът ви ще е готов.

сряда, 10 април 2013 г.

Нахутени палачинки с карамелизиран лук и домати

Понеже не съм много голям фен на бобените ястия, а знам, че са много полезни, все търся начини да ги хапвам без да ги усещам. И така попаднах на днешната определено много вкусна и много интересна рецепта. С лек ориенталски привкус и с много полезни вещества това ястие е супер.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 1 час

Съставки:
  • 350 гр чери домати
  • 4 глави лук
  • 1 ч.л. мащерка
  • 250 гр брашно от нахут
  • 450 гр вода
  • 5 с.л. зехтин
  • 2 белтъка
  • 1.5 с.л. кафява захар
  • Сол
  • Черен пипер
  • 150 гр настърган кашкавал
Начин на приготвяне

Започнете с доматките. Включете фурната да се нагрява на 170 градуса. Нарежете доматите на две, осолете с 1 ч.л. сол, 1 с.л. зехтин и черен пипер. Разбъркайте добре и сложете да се запекат за 20-25 минути.

Междувременно нарежете лука на ситно и сложете да се запържи заедно с 1 ч.л. сол, мащерката, захарта и черен пипер. Оставете да се пържи 15-тина минути като разбърквате редовно. Хубаво е лукът леко да загори.

След като доматите и лукът са готови, смесете ги в отделна купа и оставете на страна. Подгответе голяма тава с хартия за печене. Усилете фурната на 200 градуса.

В голяма купа сложете брашното, водата, 2 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол и малко черен пипер. Разбийте с миксера до получаване на хомогенна смес. Доста рехка ще е сместа. В отделен съд разбийте белтъците на пяна и ги добавете към сместа за палачинките като след това разбиете за още 1 минута с миксера. В голям тиган сложете много малко зехтин, може дори само да намажете дъното с четка и изсипете 2 черпака от сместа за палачинки. Пържете 2 минути от едната страна, обърнете и пържете още 1 минута от другата страна. Готовите палачинки слагайте в подготвената тавичка. След като всички палачинки са готови, поръсете с лука и доматите равномерно и поръсете с кашкавала. Сложете в загрялата фурна и печете 20 минути.

Бон апети :)

Дивото зове

Тези дни бях нагърбена с тежката задача да сготвя дивеч!!! Слава богу ставаше въпрос за патица, а не нещо по-сложно, защото иначе имаше голям шанс да се изложа. Един приятел беше уловил дива патица и решихме да я споделим на вечеря в къщи. Но понеже никога до сега не бях правила диво месо до сега, прекарах известно време в ровене за техники как (1) да не мирише и (2) да не е жилаво. Накрая се получи, но не съм сигурна, че благодарение на моите умения и научени техники, а защото дивата патица по принцип не е толкова жилава като друг дивеч. Никога няма да разбера дали заслугата беше на моята рецепта или просто патицата си беше крехка, но се получи една вкусна и приятна вечеря :)

Само да добавя, че патицата дойде изчистена от пера и вътрешности, иначе НЕ бих се наела :)

Време за мариноване - 3 часа
Време за приготвяне - 20 мин
Време за печене - 1 час

Съставки (за 1 патица около 2.5 кг)
  • 1 патица
  • 1/3 ч.ч. оцет
  • 1 ч.л. сол
  • 2 лтр вода
  • 3 филии бял хляб без коричката
  • 2 глави бял лук
  • 1 стрък пресен розмарин
  • 3 ч.л. масло
  • 2 ч.л. олио
  • Сол и черен пипер
  • 4 парчета бекон
  • 1/2 ч.ч. пилешки бульон
  • 1/3 ч.ч. мадейра или шери
  • 1 с.л. брашно
Начин на приготвяне

Измийте патицата и я сложете в дълбок съд. Залейте я с водата, оцета и солта. Ако трябва още вода, за да покриете напълно патицата, добавете. Оставете в хладилника за 3 часа (може до 4).

15 минути преди да я сложите да се готви патицата, я извадете от хладилника и я подсушете.

През това време, пригответе плънката. Сложете олиото да се загрява в дълбок тиган. Нарежете хляба на кубчета и сложете да се запържи в тигана. Добавете нарязания на ситно розмарин. Запържете 4-5 минути като обръщате от време на време. Трябва хлебчетата да придобият златист загар. Извадете ги в купичка. Нарежете едната глава лук на ситно. Върнете тигана на котлона, добавете 1 ч.л. масло и сложете лука да се запържи. Посолете с 1 ч.л. сол и черен пипер на вкус. Запържете го за около 10 минути като разбърквате от време на време, за да не загори. Прибавете го към хляба и ги разбъркайте добре.

Включете фурната да се загрява на 200 градуса и подгответе тавичката за патицата с хартия за печене. Нарежете втората глава лук на колелца и ги подредете на дъното на тавичката. Осолете и намазнете патицата и я поставете върху лука. Напълнете я с плънката и я сложете да се пече в загрялата фурна за 1 час. 15 минути преди да изтече единият час, сложете бекона върху патицата и усилете фурната на 220 градуса.

Остава да направите само соса и сте готови. В тигана, в който готвихте плънката сложете целия сос изтекъл от патицата по време на печенето. Добавете останалите 2 с.л. масло, бульона и шерито. Оставете да заври и да покъкри 2 минути. Сложете брашното и бъркайте бурно, за да се разтвори и да се сгъсти соса. Вдигнете от котлона след 30 секунди. Тъй като е много възможно да останат бучки от брашното, минете соса през сито преди да сервирате.

Много би било сложно да разфасовате месото на порции за сервиране, тъй че по-добре слагайте цялата патица на масата и започвайте борбата с ръце :)

понеделник, 1 април 2013 г.

Ресторант Ателие (Atelier) - София

Специално за всички любители на Лозенец, които толкова им липсва извън сезона, в ресторант Ателие могат да си припомнят за малко топлите летни дни. Това е Софийската версия на ресторанта на Белсослава, който в Лозенец се помещава в хотела й Вила Арте. В София нещата са напълно копирани, включително голяма част от персонала е същият.

Но стига с носталгични елементи. Нека се придържам към фактологията. Ресторантът се намира на ул. Асен Златаров 16, точно на ъгъла с Оборище (http://www.programata.bg/?p=71&c=1&id=6245&l=1). Обстановката е много лежерна, цветна и неангажираща. Сред посетителите има много чужденци и български творци.

Менюто е кратко, но издържано. Така както трябва да бъде. Все пак един готвач не би могъл да може да готви твърде много неща с еднакво качество. Салатите няма нещо, което да впечатли особено, но предястията компенсират. Уникално вкусни са пастета от патладжан (8.90 лв), овкусеното сирене (9.90 лв) и домашния пилешки пастет (11.90 лв). Поднасят ти ги с невероятни домашни содени питки със сушени домати в тестото. Ако човек не е много гладен, спокойно може да се наяде с едно предястие или пък са идеални са споделяне на маса с голяма компания. От предястията трябва да отбележа и пикантните скариди, които също са добро попадение. От основните определено свинският джолан (15.90 лв) е най-вкусен. Пилешкото по-скоро е средно качество, а полентата към него хич не става. Ребърцата пък са малко по-мазнички от моя вкус, тъй че имайте предвид, ако ви се хапват ребърца. Всеки ден има и ястие за деня, което е въпрос на късмет какво ще опитате. Десертите също се менят, но до сега всички са били добро попадение.

Обслужването обикновено е добро, но човек може да очаква и изненади.   

сряда, 27 март 2013 г.

Шакшука

Понеже ми се очертава пътуване на Изток скоро съм тотално обсебена от всичко на тази тематика - кухня, обичаи, история. А и по принцип съм фен на близко източната кухня, а сега имам и повод да наблягаме на нея в къщи. Нещо като генерална репетиция за пътуването.
В тази връзка, започвам с едно израелско ястие, занесено в Израел от Тунис и определено много вкусно. Има много версии на това ястие - с/без месо, с/без чесън, люто/не-люто... Но винаги има домати и яйца. В Израел шакшука често се яде за късна закуска с арабска питка като идеален лек за махмурлук :)


Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки (за 3-ма)
  • 1 голяма глава лук нарязана на едро
  • 4 големи белени домата
  • 2 скилидки смлян чесън
  • 150-200 мл вода
  • 2 ч.л. кимион (може и зърна)
  • 1.5 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. кафява захар
  • Щипка шафран
  • 1 с.л. хариса или 1 малка червена чушка скълцана на ситно
  • 1.5 ч.л. сол
  • 6 с.л. зехтин
  • 5-6 яйца (зависи колко яйца иска всеки от хапващите)
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина в дълбок тиган. Добавете кимиона и го запържете за около 2 минути. Добавете лука, чесъна, мащерката и солта. Разбъркайте всичко. Запържете за 10-тина минути като разбърквате от време на време. Хубаво е лукът дори да загори лекичко. Добавете доматите, червения пипер, харисатам захарта и шафрана. Натрошете доматите и ги омешайте добре с другите съставки. Натрошете доматите с дървена лъжица докато не се разпаднат напълно. Пържете поне 10 минути (може да се наложи и до 15 минути докато) като добавяте вода от време на време. Сместа трябва да има гъстота на сос за паста. Опитайте как е на сол и захар и ако се налага добавете още.

Чукнете яйцата възможно най-разделени едно от друго. Получава се нещо като готвене на яйцата в було. Захлупете тигана и оставете да се готвят 5-7 минути докато са напълно готови.

Хапвайте ястието задължително с топъл хляб да попива вкусния сос :)