Пиле, ябълки, круши, лук, моркови, горчица... Звучи стряскащо май, но истината е, че се получи едно много вкусно екзотично ястие, което аз лично мисля със сигурност да повторя. Съчетанието на крайно различни вкусове със сигурност е хубаво и опасно, но при тази рецепта съм сигурна, че опасност няма. И риск няма, просто е много вкусно.
Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 40 мин
Съставки (за много хора):
- 8 пилешки бутчета и 2 пилешки гърди
- 2 глави лук
- 2 ябълки
- 2 круши
- 1 ряпа
- 4 средно големи моркова
- 400 мл пилешки бульон
- 2 с.л. горчица
- 2 с.л. готварска сметана
- 5-6 стръка пресен естрагон, накълцан на едро
- 2 дафинови листа
- 4 с.л. зехтин
- 1 с.л. масло
- Сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Подгответе си първо всички зеленчуци и плодове. Нарежете на ситно лука, обелете и нарежете на тънки и дълги резенчета ряпата, морковите, крушите и ябълките. Сложете 2 с.л. зехтин и маслото в огромен дълбок тиган или тенджера (по-добре според мен). Добавете лука и запържете за 3 минути докато омекне добре. Добавете ряпата и морковите, разбъркайте добре и задушете за още 8 минути като разбърквате постоянно, за да не загорят. Добавете и крушите и ябълките, разбъркайте добре и задушете за още 4 минути. Добавете бульона, горчицата, естрагона, дафиновия лист, 1/2 ч.л. сол и черен пипер на вкус. Оставете да къкри 10 минути.
Междувременно намажете месото със зехтин, сол и черен пипер. След 10-тата минута вдигнете зеленчуците от котлона и сложете да се нагрява наребрен тиган. Запечете овкусените бутчета и филета на него - за по около 2-3 минути от всяка страна. След като са готови, ги преместете при зеленчуците и плодовете. Натъпкайте ги добре, да са покрити със сос. Добавете сметаната, опитайте как е на сол и ако трябва добавете (според мен няма да има нужда, но за всеки случай). Върнете на котлона и оставете за още 10-15 минути, за да се редуцира соса. Сервирайте топло с или без гарнитура.
Бон апети :)