понеделник, 25 февруари 2013 г.

Bar&Dinner Motto - София

Едно старо и добре познато местенце на Софиянци, чиято кухня през годините толкова пъти си мени реномето, че не съм сигурна това, което ще напиша сега колко време ще е актуално :) Но нека се пробвам.

Мястото (http://www.motto-bg.com/) е в центъра, на Аксаков и е с много готин леко замъглен интериор. Идеално е за хапване и пийване в едно, музиката е малко по-шумна, но това не е проблем със сигурност. 

Обслужването няма константа величина. Късмет е кой ще ви обслужва и в какво настроение се е събудил. От ден на ден и от сервитьор на сервитьор разликата е убийствена. Може да сполучите страхотно, лежерно обслужване, тежък стар сервитьор или нехаен студент, който все забравя по нещо.

Храната е вкусна. Не е нещо невероятно, което ще разтърси представите ви за кулинария, но е вкусна. На мен лично любими са ми азиатските шишчета (12 лв). Много балансирано са подправени и барбекю сосът ги допълва страхотно. Много добро попадение са и талиателите с прошуто и моцарела (8.50 лв), които може би никога не смениха качествето си, дори в най-лошите времена на заведението. Салатата с халуми (8 лв), която на скоро опитах за първи път, също беше вкусна и балансирана от към подправки. На сайта има меню, което отговаря на действителността като асортимент и като цени, така че можете добре да се ориентирате преди да отидете.

Ракия бар Ракета - София

Не се подлъгвайте по името - Ракия Бар Ракета си е ресторант, а не бар  (http://www.programata.bg/?p=71&c=1&id=6979&l=1).

Намира се на малко трудно, но пък в крайна сметка локацията му е страхотна. От другата страна на парка Заимов... Тоест в китни улички гледащи към парка.

Атмосферата определено е готина - модернистична версия на стар СОЦ стил, даваща нотка на закачка и в същото време простор. Вечер, когато е пълно (или почти всяка вечер с други думи), като влезе човек в първия момент се чувства като в кошер, което определено придава много приятно усещане на оживеност на заведението. Всеки си жужи и си споделя интересите и болките и някак може човек лесно да се впусне в жуженето.

Иначе както името предполага заведението предлага над 100 вида българска ракия. Така че за любителите на ракия това определено е място, което предлага голям избор.

Да, но храната не е много вкусна. Даже не искам да кажа и по-силна дума. Хич не е вкусна... Менюто на пръв поглед изглежда много готино, съчетаващо стари СОЦ идеи като кюфте и кебапче с лютеница с Тосканска салата и телешко с манатарки. Истината е обаче, че въпросната Тосканска салата (6.90 лв) беше най-вкусното, което поръчахме. И то защото беше с белени розови домати, което няма как да бъде сбъркано. Но пък бяха прегорели хляба, които освен това беше най-обикновен бял хляб от пакет...  Аз си поръчах телешко кюфте със спанак (9.90 лв), което имаше дъх странен и не го доядох. Опитахме и телешкото с манатарки (12.90 лв), което беше абсолютно безвкусно. Споделих с приятел впечатленията си от храната и той каза, че там е най-добре да се хапват най-обикновените СОЦ ястия, там бил таланта на готвача. Не мога да потвърдя от първо лице за съжаление.

Обслужването беше много добро и лежерно и включваше даже безплатна дегустация на ракия от РОЗИ :)


четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Фъстъчени бисквитки

След дълга серия от кофти дни, в които желанието ми за готвене беше около нула, вчера най-сетне страстта ми към кулинарстването се завърна. Мога само да кажа, че в такива дни, когато все едно всички сили са напуснали тялото, няма смисъл човек да се насилва да готви, просто не се получава достатъчно вкусно и разочарованието е още по-голямо. Даже може да ви откаже за дълго време.
В тези дни може да заложим на пица за вкъщи, салата от кварталната кръчма... Винаги има какво да хапне човек, макар и не толкова вкусно. Но тъй като моите сили се завърнаха, се завръщам и аз с едни божествени бисквити, които се топят в устата и остават прекрасен фъстъчен послевкус.


Време за приготвяне - 15 мин
Време за хладилника - 15-20 мин
Време за печене - 10-15 мин

Съставки:
  •  1/2 ч.ч. масло
  • 1/2 ч.ч. фъстъчено масло
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 яйце
  • 1 ванилия
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • Щипка сол
Начин на приготвяне:

Оставете маслото да се отпусне на стайна температура, даже ако се размекне би било още по-лесно. Смесете маслото и фъстъченото масло и разбивайте с миксера 2-3 минути. Трябва двете масла да се смесят много добре. Прибавете захарите и разбивайте още минимум 3 минути, отнема време захарта да се смести добре с маслото. Добавете яйцето и ванилията и разбийте пак за няколко секунди. Добавете брашното, солта и содата, разбийте за няколко секунди с миксера. Домесете тестото с ръце. Разделете го на 3 мини палки като салам и ги увийте във фолио. Оставете ги в камерата за около 15-20 минути, за да се стегнат.

10 минути преди да започнете да печете, включете фурната да се загрява на 180 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене. Нарежете първата палка на 12 колелца и ги подредете в тавата. Печете 10-15 минути  като след 10-тата минута започнете да поглеждате дали не са готови. Извадете, когато съвсем леко започнат крайчетата да се зачервяват. 

НЕ ги вадете от тавата веднага, ще се разпаднат. Изчакайте да изстинат и тогава можете да действате със следващата палка.   

сряда, 20 февруари 2013 г.

Китайско зеле с леща и стафиди

Идеята ми въобще не беше да готвя китайско зеле... Но се оказа, че в България, къдраво зеле  или пак чой няма! Аз съм ги яла и ползвала в кулинарията в други държави и определено стават по-вкусно + се готвят за по кратко време. Мислих дълго с какво да ги заместя и избрах китайско зеле, а може би и спанак би било добра идея. Все пак най-важното в тази рецепта са подправките и дребните трикчета и със сигурност, ако ги спазите, ще ви се получава много вкусно.
 
 
Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 25 мин

Съставки:
  • 1 китайско зеле
  • 100 гр стафиди
  • 3 с.л. винен оцет
  • 2 големи глави лук
  • 20 гр масло
  • 2 скилидки смлян чесън
  • 120 гр предварително сварена леща
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1/4 ч.л. куркума
  • 50 гр запечени ядки
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Смесете в купичка стафидите с оцета и ги оставете на страна докато им дойде времето.

Нарежете на едро китайското зеле. Подгответе тенджера с вряща вода и сложете зелето за 10 минути. След като се свари изцедете водата на сито и го изплакнете със студена вода.

Междувременно нарежете на ситно лука (на чопър най-добре, за да си спестите сълзите). Загрейте в тиган 3 с.л. зехтин и маслото и сложете лука. Оставете го да се карамелизира около 10 минути. Добавете чесъна, червения пипер и куркумата. Разбъркайте добре и запържете за още 2-3 минути. Добавете  зелето заедно с черен пипер и щедро сол. Разбъркайте добре и оставете да се готви окoло 10 минути докато цялата вода изври.

Преместете в голяма купа, смесете със стафидите, лещата и кедровите ядки и разбъркайте добре. Voila...

вторник, 12 февруари 2013 г.

Папарделе с нилски костур

Честно казано сложих това име, само за да звучи интересно :) Иначе можеше да е всяка плоска паста (талиатели например) и филе от всякаква риба, пангасиус, лаврак, ципура... Аз лично ползвах нилски костур, защото го гледам често в магазините, а не знам как в като вкус и реших, че е крайно време да го пробвам... Рецептата е интересна, с леко ориенталско звучене :)


Време за приготвяне - 45 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки (за 4-ма):
  • 500-600 гр филе от риба
  • 3 средно големи глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 30 гр масло
  • 2 ч.л. хариса - пикантен сос, популярен в Северна Африка, който може да се купи от арабските хранителни магазини или да се замести с лютивка, но оригиналът определено е по-вкусен
  • 1 с.л. кимион
  • 4 обелени домата, нарязани на едро
  • 100 мл бяло вино
  • 150 мл рибен или ако нямате пилешки бульон
  • 100 гр обезкостени маслини
  • 1 пакет парпаделе или талиатели
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне        

Нарежете лука на ситно (с чопър разбира се, ако е наличен, за да си спестим сълзите). Сложете зехтина и маслото в дълбок тиган. Прибавете нарязания лука и задушете на силен котлон поне за 6-7 минути. Добавете смляния чесън и задушете още поне 6-7 минути, може и повече, докато лукът не омекне добре. Добавете кимиона, харисата и 0.5 ч.л. сол. Разбъркайте добре и оставете на огъня за 2-3 минути. През това време нарежете рибата на големи хапки. Добавете я към зеленчуците, разбъркайте добре и оставете да се готви около 2 минути, след това разбъркайте пак добре. Повтаряйте докато не се сготви добре рибата - около 5-6 минути.  Сложете съдържанието на тигана в отделен съд и го оставете на топло.
В същия тиган сложете виното и изчакайте да кипне и да намали обема си на половина. Добавете бульона и изчакайте пак да кипне. Добавете доматите, маслините, 0.5 ч.л. сол и малко черен пипер. В този момент може да сложите и пастата да се вари. Оставете на соса да се готви, докато пастата е готова (около 10 минути). Внимавайте пастата да ал денте, а не преварена. Щом е готова пастата, прецедете водата. Махнете соса от котлона, сложете пастата при него и разбъркайте добре. Добавете рибата и разбъркайте леко.

Сервирайте в леко загряти чинии.  

понеделник, 11 февруари 2013 г.

Ескпресна бобена яхния

Аз да си призная дълго време не харесвах никакви бобени култури... Явно не бях намерила как да са сготвени, че да ми допадат или пък късно разбрах, че са много полезни и си наложих да ги харесвам, не знам. Но е факт, че много често присъстват в менюто ми вече. И понеже дълго се готвят, а мен времето все не ми достига,  ползвам консервирани продукти, което май размива концепцията за полезност, но каквото такова... Което по силите ми да се храня здравословно, до правя, другото да ходи по дяволите :)


Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 5 мин

Съставки (за 2-ма):
  •  400 гр боб от консерва
  • 5-6 парчета бекон или свинско филе, зависи колко здравословни искате да бъдете :)
  • 1 средно голяма глава лук
  • 1 стрък целина
  • 1 скилидка чесън
  • 1 голям домат
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 500 мл пилешки бульон
  • Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне

Нарежете бекона на лентички. Сложете го да се запържи в дълбок тиган за около 7-8 минути докато придобие вкусен загорял цвят.

Междувременно, нарежете лука, целината и домата на дребно, а чесъна смелете. След като се запържи бекона го извадете в чинийка и сложете в останалата мазнина да се запържат зеленчуците заедно с доматеното пюре. Ако сте ползвали филе, капнете малко зехтин, за да не ви залепне, докато се пържи. Задушете зеленчуците 10-15 минути, колкото да омекнат, но не напълно.
Щом зеленчуците са готови, сложете бульона да заври. Веднага след като закъкри, добавете боба от консервата. Изчакайте да закъкри пак и добавете зеленчуците. Оставете да ври 5 минути. Вдигнете го от котлона и пасирайте с миксера 4-5 пъти. Трябва да остане на едро супата.

Сервирайте в топли чинии, поръсена със запазения бекон :)

Сьомга по японски


Поредната ми идея за вкусна и лесна сьомга, но с елемент на изненада в съставките. Аз лично останах очарована от идеята да сложиш РАКИЯ в соса. Истината е, че оригиналната рецепта е с оризово вино, което си е направо оризова ракия, защото е над 40 градуса алкохол. Но аз не намерих оризова ракия и си я направих с българска и се получи много вкусно. Ястието според мен стана много вкусно и е идеално за вечер след работа, защото става за 30 минути с готвенето.


Време за готвене - 10 мин
Време за печене - 20 мин



Съставки (за 4-ма):
  • около 600-700 гр филе от сьомга, разделено на порции
  • 1/2 ч.ч. соев сос
  •  2 с.л. пресно настърган джинджифил
  • 1.5 с.л. ракия
  • Сол
  • Черен пипер
  • 500 гр замразен или свеж зелен боб
  • 3 с.л.зехтин
  • 2 с.л. сусам
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене и пригответе 4 големи парчета алуминиево фолио достатъчно големи да завият напълно всяко парче риба. Трябва да е увито всяко парче много добре, включително да са затъпкани краищата.

В купичка смесете соевия сос, джинджифила и ракията и ги разбъркайте добре. Осолете парчетата риба и ги сложете по средата на подготвеното фолио. Повгиднете краищата на фолиото, така че да не изгубите от соса като го излеете върху рибата. Разделете на око соса на 4 равни дози за всяко парче и го изсипете във всяко подготвено фолио. Завийте добре фолиото и подредете парчетата в подготвената тавичка. В останалата част на тавичката сложете боба, поръсете със сол и черен пипер на вкус. Добавете зехтина и сусама и разбъркайте добре. Печете в загрялата фурна около 20 минути.

Сервирайте като извадите всяко парче риба от фолиото, към него прибавите 1/4 от боба и ги залеете със соса. Bon appetti :)

петък, 8 февруари 2013 г.

Хрупкаво пиле

Понеже дълго се чудих какъв да ми бъде 100-ният post, съдбата сама ми го поднесе на тепсия... И това се оказа първата ми авторска рецепта :) Не съм я мислила много, много даже по-скоро хич, наложи ми се да направя на бързо нещо и събрах наличното в къщи, всичките си знания по готварстго и спомени от рецепти и сглобих вечеря, която удушващо и за мен се получи добре, тъй че ето я и на вашето внимание. И понеже и себе си учудих, не

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 40 мин

Съставки (за 4-ма)
  • 4 пилешки филета
  • 2 скилидки чесън
  • 30 гр масло
  • 3/4 ч.ч. галета
  • 1/2 ч.ч. пармезан прясно настърган на ситно ренде
  • 1 домат
  • 50 гр скаморца или нормална моцарела
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене.

В малък съд сложете маслото и смачкания чесън и оставете на котлона да се стопи и леко запържи чесъна. Междувременно начукайте филетата да станат като нормални пържоли. Осолете пържолите и сложете черен пипер. Прецедете маслото от чесъна и намазнете пържолите с чесновото масло.

В голяма чиния смесете галетата и пармезана. Оваляйте добре пържолите в галетената смес. Ако ви остане, поръсете ги допълнително докато не я израсходвате цялата. Подредете пържолите в подготвената тавичка и ги сложете да се пекат 30 минути. Докато се пекат, нарежете 4 колелца от домат и 4 парченца скаморца. След като минат 30 минути, извадете пържолите и сложете по 1 парче доматче върху всяка и отгоре по 1 резенче скаморца. Върнете във фурната и печете още 15 минути.

И така приключва първият ми авторски експеримент... Надявам се да ви хареса :)

понеделник, 4 февруари 2013 г.

Шоколадов фъдж с тиквички

Моркови, тиквички... Модерната кухня не ограничава зеленчуците само в основните ястия... За сега експериментите са успешни... НО спазвайте стриктно рецептите на десерти, които включват зеленчуци , защото вкусът им реално не трябва да се усеща, само влажността на зеленчука трябва да остане. Аз лично съм огромен фен на морковения сладкиш (http://nenasfoody.blogspot.com/2012/11/blog-post_5682.html), но и тази рецепта се оказа добро попадение. Идеята е от един от любимите ми готварски блогове (http://www.weeklygreens.com/), където грешките са редки, а писането на авторката е много увлекателно. Често предлага идеалното четиво за преди лягане, тъй че всички англо говорящи любители на готвенето могат да се възползват.

Време за приготвяне - 20-25 мин
Време за готвене - 40-45 мин

Съставки:
  •  1 ч.ч. бяло брашно
  • 3/4 ч.ч. пълнозърнесто брашно
  • 1/3 ч.ч. какао
  • Щипка сол
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 3 ч.ч. едро настъргани тиквички
  • 1 яйце
  • 3/4 ч.ч. бяла захар
  • 3/4 ч.ч. кафява захар
  • 2/3 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ванилия
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 черен шоколад
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява. Намазнете тавичка - 25-20 см и я постелете с хартия за печене.

Смесете брашната, какаото, солта и содата в отделен съд. Добавете към тях тиквичките.

В отделен съд сложете яйцето, захарите, киселото мляко, олиото и ванилията. Разбийте с миксера около 2 минути до получаване на хомогенна смес. Добавете сухите съставки и продължете да разбивате с миксера още 2 минути. Изсипете сместа в подготвената тавичка. 

Натрошете шоколада на малки парченца и поръсете сладкиша с него. Печете в загрялата фурна 40-45 минути. Клечка в сладкиша трябва да е влажна.  

неделя, 3 февруари 2013 г.

Брауни с карамел и банани

Ето начин от обикновено брауни да направите сензация! Няма какво повече да кажа! Опитайте го...

Време за приготвяне - 45 мин
Време за готвене - 35 мин
Състаки:
За барунито
  • 300 гр черен шоколад натрошен на парчета
  • 200 гр масло
  • 280 гр бяло брашно
  • 1 щипка сол
  • 200 гр захар
  • 2 яйца
  • 1 ванилия
  • 1 банан
  •  2 с.л. сладко от кайсии, горски ягоди или малини
За карамела
  • 25 гр масло
  • 75 гр захар
Начин на приготвяне

Започнете с карамела. Сложете съставките в тиган и оставете да се разтапят. Междувременно намажете с масло чиния или друг стъклен съд. Оставете съставките в тигана, докато започне захарта да придобива вкусен златист цвят. Бъркайте здраво през цялото време, защото иначе маслото и захарта ще започнат да се разделят. Около 6-7 минути са необходими, за да е готов карамелът. Изсипете го в намазнения съд и го оставете да изстине.

Когато сте готови да започнете със същинското брауни, намазнете квадратна тавичка, около 25 на 15 см  и я постелете с хартия за печене. Включете фурната да се загрява на 170 градуса.

На вода баня разтопе маслото и шоколада. Задължително на водна баня! Не трябва да е твърде топла сместа или да залепне за дъното на съда. Така вкусно изглежда като се разтопи шоколадът...
В голяма купа смесете яйцата, захарта и ванилията и разбийте с миксера, но не твърде дълго. Не е нужно да влиза много въздух в яйцата. Добавете разтопения шоколад и разбийте още 1 минута. Добавете брашното и щипката сол и разбийте до получаване на хомогенна смес. Нарежете банана на полуколелца и сложете в сместа, а карамелът начупете на парченца и също прибавете в сместа. Разбъркайте с лъжица и изсипете в подготвената тавичка. Сложете сладко върху сместа и разнесете леко с лъжица по продължение на целия сладкиш.

Печете в загрялата вече фурна около 35 минути. След 30-тата минута проверете как върви. Трябва да е леко запечен от горе, но като боднете с клечка, да излиза влажна и с парченца сладкиш. Точното време за печене е тайната на този сладкиш. Трябва да остане влажен, но не течен и в никакъв случай не сух!