сряда, 21 ноември 2012 г.

Пелмени със свинско и 2 вида лук

Тази рецепта май ще се окаже, че сама си я измислих, защото е в пълно противоречие със съветите на всички рецепти. Разбира се, идеята си е на азиатците, не могат да печеля бонус точки на техен гръб, но пък щрихите са от мен. 

Какво имам предвид, че не спазих препоръките - всички казваха сама да си меся тестото, аз използвах готови оризови кори, всички казваха да не пържа плънката предварително, аз я изпържих. Ама не се получи съвсем и се наложи да си ги направя пак :) Иначе тази вкусотия е идеална за лека вечеря с азиатски мотив.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 20-25 мин

Съставки (за 2-3 човека):
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1/3 ч.ч. вода
  • 250 гр свинско мляно
  • 1 стрък пресен лук
  • 1/2 стрък праз лук
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин или олио
За соса:
  • Соев сос
  • 20 гр. на ситно настърган пресен джинджифил
  • Люти чушлета на прах
Начин на приготвяне

Започнете с плънката (може да се приготви и не предния ден, ако ги готвите за гости и очаквате навалица). Нарежете на ситно лука и праза. Нагрейте тиган с олио и сложете праза да се задуши добре, докато напълно омекне. Добавете каймата, пресния лук, сол и черен пипер на вкус като бъркате активно, за да не се получат големи топки кайма. Оставете на страна или приберете за 1 ден в хладилника.

Когато сте готови за реалното готвене замесете първо тестото. Аз първо на своя глава се опитах с готови оризови и кори и не се получи и просто си намесих тестото. В купичка сложете брашното, водата и щипка сол и бъркайте с приставката за тесто на миксера до получаване на тесто. Разтегляйте едно по едно парченца тесто на тънки квадратни квадратчета 5 х 5 сантиметра. Във всяко квадратче сложете по 1 ч.л. от плънката и завийте добре като гледате да е затворено от всяка страна. Завийте всички пелмени и ги подредете на плота или на дъска. Би трябвало да се получат около 15 пелмена. 

В тенджера с вряща вода, слагайте по 4-5 пелмена на 1 път, за да не се залепят и варете по около 4 минути. На съседния котлон нагрейте олио и запържете сварените пелмени за по 2 минути от всяка страна, колкото да придобият леко загорял вид.

Смесете всички продукти за соса (може да пропуснете джинджифила, аз просто имах в хладилника). Сервирайте пелмените в 1 голяма чиния и сложете от соса на всеки в отделна купичка. Вкусно или 好吃, както казват китайците.

Ресторант Кактус - София

Ресторант Кактус се намира на ъгъла на Солунска и Христо Белчев, т.е. страхотна локация ( http://www.cactus.bg/).

Днес обядвах там с една приятелка, идеално местенце за хапване в обедната почивка, ако се намирате в центъра. Навън в топлите дни би било по-приятно със сигурност, защото вътре е малко схлупено под земята. За да компенсират за ниските тавани са боядисали заведението в топли светли цветове, което дава простор. 

Иначе е адски удобно, че имат на web страницата обедното меню за всяка седмица и човек може да си прецени допада ли му или не менюто за деня. Обедното меню включва избор между две предястия (супа или салата) и между две основни + напитка на цена от около 8 лв, което определено е много приемливо, имайки предвид, че все пак ти сервират, а не ядеш на крак. Аз лично хапнах салата с паста и майонезен сос, която беше  ок, нищо впечатляващо, но все пак вкусна и телешко с картофи, което също не изненада, но беше приятно. 

Обслужването беше много добре, въпреки че още с влизането казахме, че сме за обедно меню само. Имаше винаги кой да ни обслужи без да се натрапва.

Моята приятелка сподели, че е хапвала и от основното меню и било много вкусно, но не мога да кажа от първа ръка. В най-скоро време ще опитам и ще допълня информацията.

вторник, 20 ноември 2012 г.

Ябълков кекс надолу с главата

Ябълките продължават и продължавам аз да ви занимавам с тях.

Кексове надолу с главата съм правила само 1 или 2 пъти, но винаги се получават добре и  реших да изненадам колегите с кекс утре, но преди това го пускам тук разбира се. Иначе подобни рецепти ще има и в бъдеще, защото имат много разновидности - с круши, със сливи и т.н. 

Освен това цялата идея, че печеш нещо, което горната му част е отдолу е весела.
Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 45-50 мин

Съставки:
  • 1 ч.ч. захар
  • 120 гр масло
  • 2 ябълки
  • 1 ванилия
  • 2 големи яйца - разделени белтък и жълтък
  • 1 ч.ч. бяло брашно
  • 3 с.л. царевично брашнo
  • 1.5 ч.л. бакпулвер
  • Щипка сол
  • 1/3 ч.ч. прясно мляко
Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса.

В тиган, пригоден и за фурна (аз използвах обикновена тавичка и определено не беше най-добрата  ми идея), сложете 1/4 ч.ч. захар и 2 лъжици вода. Оставете захарта да се разтопи и да потъмнее като не забравяйте да разбърквате от време на време (около 4-5 минути). Веднага след като вдигнете от огъня добавете 2 с.л. масло. 

Ябълките обелете и нарежете на тънки лентички (с белачката става най-лесно). Сложете ги върху карамела и започнете с тестото за кекса. 

В купа разбийте с миксера останалата захар, масло и ванилията. Добавете жълтъците един по един като разбивате междувременно. В отделна купа смесете всички сухи съставки и го добавете на три пъти при маслото и захарта като редувате с прясното мляко, докато не смесите всички съставки. В отделна купичка разбийте белтъците до получаване на гъста пяна и добавете внимателно към сместа като не е задължително да се смесят идеално продуктите. 

Изсипете върху ябълките и печете във фурната 45-50 минути. Изчакайте да изстине напълно и обърнете тавичката. Voila :)    

Хляб с лимец 2 или моята първа хлебна експлозия

Това е рецепта за хляб с лимец, който е по-здравословна от предишния, за който ви писах, защото няма бяло брашно. Но отнема много повече време, освен ако не постъпите като мен и не си направите една малка хлебна експлозия.

Историята е следната - аз винаги до сега съм готвила хляб от рецепти на чуждестранни готвачи, а маята извън България е много по-силна. И в този ред на мисли, по добър стар навик, сложих двойна на рецептата доза мая. Оставих хляба да втаства и излезнах. Прибрах се 2-3 часа по-късно и бумммм, експлозия. Целият кухненски плот беше в тесто :) Това е един от онези моменти, в които се връщаш към спомени от часовете по биология и по-точно ферметационните процеси. Но запазих самообладание - посъбрах го, поступках го и го изпекох :) Стана вкусен, но леко понамирисва на мая :) 

С други дими - следвайте рецептата!

Време за приготвяне - 5-10 мин
Време за втасване - 5-6 часа
Време за печене - 35-40 мин

Съставки:
  • 3 ч.ч. брашно от лимец
  • 1.5 ч.ч. хладка вода
  • 1/8 пакетче мая
  • Щипка сол
  • Щипка захар
Начин на приготвяне

Смесете всички сухи съставки и добавете водата. Месете с миксер с приставка за тесто 3-4 минути. Завийте купата с прозрачно фолио и оставете да втасва 1 час. Замесете пак за 1 минута и прехвърлете в намазнена тавичка. Завийте я с прозрачно фолио и оставете да втасва 4-6 часа.

Зарейте предварително фурната на 220 градуса и печете за 35-40 мин. Извадете, увийте  в памучна кърпа и оставете да изстине преди да консумирате. 

понеделник, 19 ноември 2012 г.

Телешки кюфтенца с пърлен патладжан

И така, май се позабавих с първата си месна рецепта :) Не че не ядем месо, не й беше дошло времето. Рецептата е от съботното оn-line издание на Guardian. 
Адски е вкусна, а приготвянето й може да бъде адски досадно или пък малко по-малко досадно. Но дори да изберете бавната опция, като мен, може просто да погледнете на процеса по обработка на патладжаните като на време да си помислите колко е хубав животът ви щом имате шанс да се занимавате с кулинария :)
Малко по-практично - винаги, когато готвите кайма, избирайте сами парчето месо, което да ви смелят в магазина. Ходете в малкия магазин на ъгъла или в месарницата, където биха го направили за вас. Наистина има огромна разлика...

Време за приготвяне - 60-80 мин
Време за готвене - 60 мин


Съставки (за 4-ма)
  • 350 гр телешка кайма
  • 4 големи патладжана
  • 2 скилидки чесън
  • 1 малка глава лук
  • 1 голям или 2 малки картофа, настъргани на едро ренде
  • 1 яйце
  • 1/3 връзка магданоз
  • 3 с.л. олио
  • 2 к.л. сол
  • Черен пипер
  • 200 мл бульон
  • Кедрови ядки (по желание)
Начин на приготвяне

Започвам точно с въпросната досадна част на тази рецепта. Измийте патладжаните и ги нарежете на колелца, около 1 пръст дебели. Опция 1 (бавна) - нагрейте тиган и ги запечете в него, препечена коричка и меки отвътре. Опция 2 (бърза) - загрейте фурната на 220 градуса, наредете патладжаните в тава с хартия за печене и печете 20 минути. След като патладжаните са изпечени според избрания начин, обелeтe и ги сложете в сито като ги накъсате на парчета с ръце. Сложете 1 к.л. сол. Разбъркайте ги добре и ги оставете да се отичат. Добавете на ситно нарязания чесън и черен пипер на вкус.


Междувременно смесете каймата, картофа, яйцето, магданоза, лука нарязан на ситно, 1 к.л сол и черен пипер. Оформете каймата на топчета с размер на топче за тенис на маса. Нагрейте олиото в тиган и запържете кюфтенцата. След като приключите с тях, запазете олиото и всичко останало в него (резенчета картоф, лук и т.н.). 

Пуснете фурната да се загрява до 180 градуса. В тавичка 20/27 см сложете на дъното патладжанената смес, разстлана на равно. От горе изсипете олиото от тигана и разпръснете кюфтетата. Залейте с бульона. Завийте тавичката с алуминиево фолио и сложете да се пече за 45 минути, след което махнете фолиото и печете още 15 минути. 
Поръсете със запечени кедрови ядки преди да сервирате :)

неделя, 18 ноември 2012 г.

Спаначена супа

Като всеки себеуважаващ се Foody и аз обожавам да си набавям продуктите от пазара за плодове и зеленчуци! Просто са толкова пресни и има такова разнообразие, и можеш да ги пипнеш и помиришеш. С други думи, няма по-добро място за плодове и зеленчуци от един пазар. И можеш да се вдъхновиш какво да сготвиш само като се огледаш какво има прясно.
Това се случи днес с мен. Отивам на пазара и от всякъде ме вика спанакът "Тук съм, тук съм. Пресен съм и искаш да ме направиш на вкусна супичка". Така се зарадвах на втората реколта пресен спанак. Неделята ми вече изглеждаше по-завършена с план за полезна вечеря със спаначена супа.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки:

  • 500 гр пресен спанак
  • 1 средно голяма глава бял лук
  • 1 голям или 2 малки моркова
  • 250 гр консерва домати нарязани на кубчета
  • 1 к.ч. ориз
  • 2 ч.л. червен пипер
  • Олио или масло (може да пропуснете маслото, ако постите, но както знаете маслото е толкова... Незаменимо)
  • 2 с.л. сол
  • Черен пипер
  • 800-900 мл вода
Начин на приготвяне

Трябва да започнете с измиването на спанака, да... Ужасно досадно е, но си заслужава.
Нарежете лука и моркова на ситно и задушете в предварително загрятото масло за 2-3 минути. Междувременно нарежете или накъсайте спанака на големи парчета и добавете в тенджерата при другите зеленчуци. Задушете за още 2-3 минути и добавете сола, червения и черния пипер. Разбъркайте добре и добавете доматите. Разбъркайте много добре пак и добавете водата. Затворете тенджерата.

Изчакайте да заври и добавете ориза. Опитайте задължително, защото тази рецепта носи на много сол! И като казвам много имам предвид, че дори 3 супени лъжици не би било фатално голямо количество. Варете докато оризът не е напълно сготвен или около 8-10 минути. 

Аз не съм привърженик на застройките, тъй че моята рецепта приключва точно тук :) 

Салата с боб и киноа

Днес дали без да искам или пък с умисъл ще ви представя две постни рецепти, подходящи даже за тези, които спазват най-строго постите. Честно казано аз хич не разбирам модата на постенето и даже малко ми идва в повече това, че всяка година все повече и повече хора го правят без да са напълно наясно защо. Не оспорвам, че е полезно, just not my thing... Обичам да си хапвам вкусно твърде много, за да пропусна това удоволствие за цели 5-6 седмици.

Но все пак идеята на блога е да е полезна на всички, тъй че представям ви една бърза, вкусна и интересна рецепта за салата или основно. Аз лично бих я правила и за предястие следвано от месо, защото определено е питателна и богата на какви ли не полезни съставки. Да не забравя да добавя, че списъкът с подправките плаши малко (звучи по-скоро като сладкиш), но ви обещавам, че се получава много вкусно.
Идеята за тази рецепта ми дойде от съботната готварска колонка на Guardian UK.

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки:
  • 50 гр киноа 
  • 250 гр бял боб от консерва, за предпочитане най-висококачествен сорт боб
  • 3-4 стръка магданоз
  • 20 листа мента
  • 1 лимон
  • 1/3 ч.л. канела
  • 1 щипка млян карамфил
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Сложете киноато да се свари според инструкциите на опаковката. След като е готово изцедете добре в сито и оставете да изстине под течаща студена вода.

Докато се вари киноато, нарежете на ситно магданоза и ментата. Смесете го в купа с боба. Обелете лимона като махнете и вътрешните му люспи и семките, нарежете го на дребно и прибавете към боба. Добавете подправките, 1-2 с.л. зехтин и изстиналото киноа.

Насладете му се, а ако случайно остане (съмнявам се), можете да ги приберете в хладилника за 3-4 дни. 

събота, 17 ноември 2012 г.

Бомбички с крема сирене

На скоро открих US cooking blog, който определено ме вдъхнови адски (http://www.amateurgourmet.com/).  Но чак сега стигам да сготвя нещо от него и да ви го представя. Иначе целият blog е истинско творение - изказът на блогъра, идеите за рецепти, начинът на представяне. С други думи, може само за пример да ми служи :)
Тези вкусни бомбички са идеални за съботен или неделен brunch. Особено ако си ранобуден като мен и почваш да твориш докато другите спят :) Но не трябва човек да ги забравя и като опция за предястие за гости.
Преди да напиша рецептата, искам да кажа, че тази събота сутрин вкъщи беше изпълнена с много аромати - бомбички, бекон, яйца. Всичко това беше вдъхновено от филм, препоръчан ми от едно много мило и красиво момиче (Невена Тодорова). Филмът беше Джули и Джулия (Мерси, Неви). 

Време за приготвяне - 20 мин
Време за мариноване и втасване - 1 час
Време за готвене - 25-30 мин

Съставки:
  • 225 гр крема сирене
  • Стрък пресен лук
  • 1-2 парчета бекон (по желание)
  • Щипка сол 
  • Щипка захар
  • 250 гр брашно
  • 1.5 ч.л. суха мая
  • 3/4 ч.ч. хладка вода
  • Сусам или мак и яйце (по желание)
Начин на приготвяне

Започнете с пълнежа. Разбийте крема сиренето с миксер докато омекне, добавете лука нарязан на ситно, бекона на малки парченца, щипката сол и щипката черен пипер и разбийте за 1 минута с миксера. Оформете 8-9 топчета (колкото топче за тенис на маса), подредете ги в чиния и ги сложете във фризера за поне 1 час.

Междувременно, сменете приставката на миксера с приставка за тесто. Сложете брашното и маята в една купа и добавете вода. Бъркайте с миксера 5-6 минути до получаване на лепкаво тесто. Покрийте с фолио и оставете да втасва 45 минути. След като втаса, извадете тестото на набрашнен плот (сега е моментът да пуснете фурната да се нагрява до 180 градуса). Разделете го на 8-9 малки топчета и ги разточете на квадратчета. Във всяко квадратче сложете по 1 топче от крема сирене и увийте добре (виж снимката). Ако имате желание намажете с яйце всяко топче и поръсете със сусам (аз нямах сусам и сложих мак за свят).

Веднага щом ги извадите можете да нападате вкусни и топли! 

Ресторант Тавите - София

Тъй като обичам и да ям освен да готвя, често хапваме навън. Но тъй като всички оценки на заведения в България са платени, реших, че е време да се включа.

До не много отдавна имаше сайт за представяне на обективно мнение за заведения (http://www.tablehopper.net/), но авторката не живее вече в София и мисля да заема поне временно нейното място.

Започвам с Тавите, София (http://sofialive.bg/place/902-tavite.html), където бяхме вчера след около една година почивка от хапване там.

Нека започна така - вкусно е, обстановката е приятна, но... Обслужването! Не искам да нападам сервитьорът, защото въпреки, че беше напълно не на място, носеше най-малко вина за това. След като ни настаниха на маса, която беше запазаена за нас, собственикът на Тавите (не кой да е) ни помоли да се преместим (масата била запазена за негови приятели!!!). След това чакахме 30 минути за виното като вече бяхме получили салатите и предястията. В опит да ги оправдая, ще кажа, че поне ни дадоха селекция десерти за компенсация.

Но оставяйки това на страна, всичко беше вкусно, особено месото. Свинското бон филе беше наистина крехко и добре овкусено. Според момчетата кебапчетата и телешките кюфтета също са били вкусни. Поднесените десерти бяха ок, но не това им е силната страна със сигурност.


четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Хляб с брашно от лимец 1

Миналия уикенд бяхме в хотел Старосел (близо до Хисаря), където ни сервираха хляб от лимец (няма да давам детайли за този вид брашно, има много информация в google за прекрасните му качества). Та хлябът беше страхотен! И аз помолих да си купя един за в къщи, но цената му ме изплаши и бързо се отказах! Сервитьорът, обаче беше много мил и предложи да ми смелят брашно от лимец (10 лв за 1 кг). И аз естествено веднага се съгласих. Разрових нета за правилната рецепта и запретнах ръкави.

Тази рецепта, която ще видите е моята версия на: http://limec.biz/retzepti-s-limec/24-klasicheski-palnozarnest-hlyab-ot-limetz.html

Време за приготвяне - 15 мин
Време за втасване - 2.5 часа
Време за готвене - 30-40 мин

Съставки:

  • 350 гр брашно от лимец
  • 300 гр висококачествено бяло брашно
  • 1.5 ч.л. суха мая
  • 1 ч.л. сол
  • 400 мл вода
  • Зехтин

Начин на приготвяне


Смесете всички сухи продукти. Към тях прибавете водата (хладка) и месете до получаване на разтегливо тесто. Аз ползвам приставката за тесто на миксера както вече споделих :) Покрийте с фолио и оставете да втасва 1 час или докато се удвой на обем. Премесето го много добре пак и го сложете в тавичка за хляб (намазнена със зехтин) и оставете да втасва пак за час и половина или докато се удвой на обем. 
Загрейте фурната на 220 градуса и във вече загрятата фурна печете 30-40 минути според предпочитанията.


Аз лично го обичам и топличък, въпреки препоръките да не се яде топъл.