вторник, 17 февруари 2015 г.

Печени морковени пръчици

Идеалният начин да излъжете себе си и децата си със здравословна алтернатива на пържените картофи. Да обогатите вкусовете си и да се представите като иноватор пред правилната тълпа гости. А пък и всичко това става лесно и бързо :) Само в важно да ви е зареден шкафа с достатъчно и достатъчно екзотични подправки.
 

 
Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 30 мин
 
Състав (за предястие за 4-ма):
  • 10 средно големи моркова
  • 1/2 ч.л. къри
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. лют или сладък червен пипер (според предпочитанията)
  • 1/2 ч.л. сух кориандър
  • Кората на 1 лимон
  • Черен пипер на вкус
  • 2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне
 
Включете фурната да се загрява на 200 градуса.
Нарежете морковите на пръчици като за чипс.
В отделна купа смесете зехтина и всички подправки в купичка. Постелете тавичка с хартия за печене. Сложете морковите и залейте с овкусителите. Печете 20-30 мин според предпочитанията колко загорели ги предпочитате.
Към тях идеално върви млечен сос с лимон, зехтин и кориандър или пък млечен сос от кисело мляко и sweet chilli.


Ресторант Meat - София

Ах, тези бургери и моята слабост към тях :) и най-сетне се завъдиха достатъчно места с вкусни бургери в София, да има избор човек на вкусове и на интериори :) и на цени :)
 
Ресторант Meat в София е новото попадение по темата с бургерите. Но там менюто е наистина само бургери :) Тоест не взимайте веган и приятелки на диета с вас там.
 
Мястото му е стратегически в идеалния център, на ул. Ангел Кънчев 1 (http://undertheline.net/journal/city/m-m-m-eat/), на мястото на една малка двуетажна галерия. Интериорът е приятен, крайно индустриален, може би така всички си представяме един лофт в Ню Йорк :) Заведението е малко, тъй че е хубаво да запазите, ако твърдо сте решили да сте на бургери, за всеки случай, да не ви се размине. А ако имате махмурлук, това е вашата уикенд дестинация за брънч :)
 
И връщайки се към основния фокус, нека си поговорим за бургерите. Чийзът е вкусен и ГОЛЯМ, което не може да се каже за другите две бургерджийници в района. А пък цената му е сносна, 8.90 лв. За Фили бургерът чувам много противоречиви мнения - от Супер е, до посредствен и тъй като аз лично за първи път тествам мога да кажа, че е вкусен, но си го представях по-голям и по-крехък. Цената му е точно като на Чийза. Картофките обаче ме разочароваха. Просто не бяха вкусни или бяха бланширани не успях да разбера, но не ми харесаха въобще.
 
С други думи, готино място и най-важното, най-сетне София има избор от всичко по достатъчно :)


сряда, 17 декември 2014 г.

Ресторант Таланти - София

Специално Благодаря на Ралица Петрова за препоръката за този ресторант. Най-сетне да хапна наистина наистина вкусна храна. Нямам забележка към никое ястие, а опитах и десерт, и основно и салата. И бърках по чуждите чинии. Не знам след такова начало дали някой ще чете повече :) Ето линк към мястото: http://www.restauranttalents.bg/bg/index

За конкретика в менюто няма да разказвам, понеже се мени често, а и има тематични вечери, които скоро смятам да посетя. Наистина каквото и да поръчате, няма да сбъркате. А и цените са много прилични... Всички основни са под 20 лв (риба... телешко...). Мястото е идеално за романтична първа среща, годишнина, а защо не и предложение :) Ако пък решите да сте с компания, също идеално пасва атмосферата :) Защото сервитьорите са и готвачи и могат да ви дадат интересни пикантерии за храната и живота на готвач, които да ви държат в постоянен разговор около храна :) А както съм казвала: "Добре, че е храната, иначе ще имаме около 50% по-малко теми за разговор".

Декорът не е нещо много специално... Даже по-скоро е обикновен, но това не е фокусът на мястото :)

Насладете се на храната му :)

Пълен хаос от коледни аромати

Този текст мина през доста перипетии докато се сдобие с име и снимки :) По-скоро рецептите в него си стояха и чакаха своя ред да бъдат споделени, но той все не идваше. Да не пропусна да кажа, че кекса го сготвих първия път със сол вместо със захар. И се наложи втори дубъл :) Но всяка от рецептите си заслужава. И всяка от тях ухае на Коледа, но не на кисело зеле и боб (не че не са вкусни, просто не ухаят прекрасно). А и са прекрасен начин да разнообразите Коледната трапеза.
Ще започна с аромат на канела, идваща от Патладжан, следвана от Портокали замесени в сочен кекс (а знаем, че дълги години в България уханието на портокал е било запазено само за Коледните празници) и ще завърша с канела, примесена с бадем и боровинки в прекрасни мъфини. 


Пълнен патладжан

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 2 часа

Съставки (за 4-ма):
  • 4 средно големи патладжана, разрязани на половина
  • 500 гр телешка кайма
  • 1.5 ч.л. млян кимион
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. канела
  • 50 гр кедрови ядки
  • 3 средно големи глави бял лук, нарязан на ситно
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 2 ч.л. захар
  • 1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно
  • Сокът на 1 лимон
  • 200 мл вода
  • Сол
  • Черен пипер
  • Зехтин
Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 220 градуса. Наредете патладжаните в тава голяма точно колкото да ги сложите на гъсто един до друг. Направете по 2 кръста с нож в месото на патладжаните. Залейте обилно със зехтин, осолето и сложете щедро черен пипер. Печете 20 минути, след което намалете фурната на 190 градуса.

Докато се печат патладжаните, пригответе плънката. Загрейте 5 с.л. зехтин в дълбок тиган. Пържете в него лука и половината от подправките около 8 минути, докато лукът омекне напълно. Добавете каймата, доматеното пюре, кедровите ядки, магданоза, 1 с.л. сол и бъркайте активно. Не искате каймата ви да стане на топчета колкото малко кюфте, а ситно изпържена като за сос болонезе. Пържете още някъде 7-10 минути докато месото се сготви. Не спирайте да бъркате. 

След като извадите патладжаните, разпределете плънката върху тях по равно. В малка купа водата, останалите подправки, лимоновия сок и 1 ч.л. сол. Изсипете сместа в тавата с патладжаните. Увийте тавата във фолио и върнете във фурната за още 1 час и 30 минути. След първия час проверявайте да не ви е извряла водата и ако да, досипете още. Сервирайте топли и ухайни.

Тройно портокалов кекс

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 50-60 мин


Съставки:
  • 240 мл прясно изцеден сок от портокал
  • Настъргана кората от 1 портокал
  • 4 яйца
  • 180 мл олио
  • 140 гр сладко от портокал (ако харесвате да има цели парчета в кекса, вземете сладко, в което има кора, в противен случай, използвайте хомогенно сладко)
  • 180 гр царевично брашно
  • 90 гр бяло брашно
  • 50 гр кокосови стърготини
  • 40 гр ситно смлени бадеми
  • 2 с.л. бакпулвер
  • 160 гр захар
  • 70-80 мл вода
Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма купа смесете сока, кората от портокала, яйцата, олиото и сладкото. Разбивайте до получаване на хомогенна смес. В отделен съд смесете сухите съставки, като от захарта вземете само 60 гр. Добавете ги при другите продукти и разбивайте с миксера до получаване на хомогенна смес. Пригответе си тавичка за кекс с леко намазнена кухненска хартия и изсипете в нея сместа. Печете 50-60 минути. Трябва шиша в кекса да бъде чист след като го боцнете. Когато видите, че кексът е почти готов, направете заливката. Сложете водата и останалата захар на котлона, изчакайте да заври и захарта да се разтвори. Залейте сладкиша веднага щом го извадите от фурната. Не го вадете от тавата докато не изстине, около 30 минути. А после му се насладете с кофичка вкусно кисело мляко :)

Бадемово-боровинкови мъфини 

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене 20-25 мин

Съставки (за 8 мини мъфина)
  • 120 гр разтопено масло
  • 40 гр брашно
  • 130 гр ситно смлени бадеми (с чопър става най-бързо и качествено)
  • 1/2 ч.л. канела
  • 180 гр захар
  • Кората на един лимон, ситно нарендена
  • 1/2 намачкан банан
  • 3 белтъка
  • 120 гр пресни или замразени боровинки
Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса. Пригответе си 8 малки форми за мъфин като ги намажете леко с масло. Може даже да сложите и по 1 красива коледна хартиена подложка. Хем да не залепват, хем да са красиви. 

Смесете всички сухи съставки и ги разбъркайте добре предварително. Добавете към тях маслото, банана и кората от лимона и разбъркайте пак.  Разбийте белтъците със щипка сол докато станат на гъст сняг. Това може да отнеме около 5 минути. Бавно ги добавете към сухите съставки, на три пъти. След всяка доза белтъци разбърквайте докато не се инкорпорират добре в сместа. Преди последната доза белтъци, сложете боровинките. Разпределете сместа в приготвените формички за мъфини и печете. Печете около 20-25 минути. И внимавайте да не изядете всичко, което имате в къщи докато се готвят, тъй като целият ви дом ще заухае божествено.

сряда, 26 ноември 2014 г.

Парфюми в кухнята?

Аз лично съм твърд противник на използването на силни изкуствени аромати в готвенето, което най-често се случва в сладкарството. Мисля си, че парфюмите ще си ги пазя за мен и за стелажите в парфюмериите. Да но пък има хора, които определено не са на това мнение... И реално много харесват ароматни десерти. 
С днешната рецепта не съм престъпила себе си да употребя истински сладкарски парфюм, но ползвах сушена лавандула, а тя си е нещо като не-течен парфюм. Резултатът беше АРОМАТЕН и одобрен от всички освен мен. Така че за всички любители на силните аромати, това е идеалната комбинация :)

Кейк с ябълки и лавандула

Време за приготвяне - 15-20 мин
Време за готвене - 35 мин

Съставки:
  • 4 средно големи ябълки, обелени и нарязани на шайби
  • 5 с.л. брашно
  • 5 с.л. захар
  • 5 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 4 яйца
  • 2/3 ч.ч. мед
  • 1 ч.л. сушена лавандула
Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете кръгла тавичка, около 20 см и я постелете с хартия за печене. Наредете върху нея ябълките. 

В купа разбийте добре брашното, захарта, зехтина, бакпулвера и 2 от яйцата. Залейте с тях ябълките и печете 20 минути. 

Докато се пече разбийте останалите 2 яйца с меда и лавандулата. След като минат 20-те минути извадете кейка и залейте с останалата смес и печете максимум 15 минути. Поглеждайте често, защото бързо загаря, както при мен се получи.

Бон апети и се насладете на аромата на лято, който лавандулата ще донесе в кухнята ви!

вторник, 28 октомври 2014 г.

Heinz vs. Доматите

Започвам с едно самопризнание, много обичам кетчуп и то конкретно Heinz. Това е доста нетипично за някой с моите претенции за гастроном, но уви всеки има своите грехове. Опитвала съм многократно да намеря някакъв начин да заменя купения кетчуп с домашна вариация, но до сега не бях успяла. Изненадващо попаднах на рецепта за "чипс" от качамак с домашен пушен кетчуп. И понеже качамакът е нещо, което все стои на задния рафт в шкафа или пък на последно място в менюто, реших, че с този експеримент може да постигна 2 в 1. Да пооткажа (неспособна съм да кажа "не" завинаги) heinz и да си променя мнението за качамака. По точка 1 имам пълен успех :) а по точка 2 частичен.



Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки (за 2-3 човека основно ястие):
За чипса
  • 500 гр бульон (зеленчуков)
  • 100 гр бърз качамак
  • 30 гр масло
  • 100 гр едро настъргана скаморца или други силно пушено сирене
  • 300 мл олио за пържене
  • Малко брашно
За кетчупа
  • 3 големи зрели домати
  • 1 малка глава лук (ситно нарязана)
  • 1 голяма скилидка чесън (смляна)
  • 1/2 ч.л. стрита сушена люта чушка (ако намерите Джалапено люта чушка, би било най добре)
  • 1/2 ч.л. захар
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Започнете с кетчупа. Загрейте много, много добре голям тефлонов тиган. Сложете върху него доматите и печете от всички страни. Печете докато запуши яко от всякъде. Трябва обелката на доматите да почернее хубаво. Махнете от котлона и оставете на страна да изстиват. През това време загрейте зехтина в тиган и запържете първо чесъна, после лука. Задушете хубаво докато лукът започне леко да загаря. Обелете доматите. Сложете всички съставки в голяма купа и пасирайте за 2-3 минути, не целите да получим абсолютно хомогенна смес. 

Идва ред и на чипса. Сложете бульона да заври. Добавете качамака бавно като постоянно бъркате. Варете 5-7 минути като бъркате постоянно. Веднага след като го махнете от котлона, добавете маслото, сол и черен пипер и скаморцата. Разбъркайте добре. Разстелете качамака в тавичка около 20х20 см и изравнете добре. Завийте тавичката с фолио и приберете в хладилника за поне 30 минути, до 2 часа. След като охладите, нарежете на правоъгълници като за чипс. Загрейте силно олиото в дълбок тиган. Оваляйте всяко чипсче в брашно и отръскайте хубаво. Не искате да имате излишно брашно по чипса. Пържете по около 2-3 минути от страна докато станат хубав златист цвят. След като извадите от мазнината, задължително сложете върху кухненска хартия да попие излишната мазнина :) 


четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Ресторант "Качамак"/"Catch'A maK" - София

Понякога ми е много трудно да пиша за заведения. Искам да ви давам нови идеи за места за хапване, но напоследък всички места ми се сливат. Не че нямам какво да кажа за Качамак  например - вкусно е, атмосферата е приятна, цените нормални, посетителите изглеждат с всичкия си... Но някак нямам какво точно конкретно да кажа. Никое заведение напоследък не ме грабва истински, така да ахна и да си кажа "тук трябва да се върна пак"...

В Качамак хапнах страхотен стек риба тон на СТРАХОТНА цена, само 12 лв... И домашният им пастет не е за изпускане... Естествено и качамакът им в няколкото си разновидности също е супер вкусен :) Може би най-вкусният, който някога съм опитвала, но при това име на заведението щеше да е срамота да не е така :) Вина има достатъчно за всеки вкус и джоб.

Обслужването също е съвсем на място, въпреки лудницата. А споменавайки лудницата, да препоръчам да ходите с резервация, защото мястото е малко, а хората много. Ето линк към страницата им: https://www.facebook.com/pages/Catch-A-maK/645392202162406. 

Без да бъда по-многословна, просто защото не знам какво повече да кажа, мога да препоръчам да тествате Качамак сами. Може пък вие да намерите вдъхновението си там :) А ако сте намерили друго място, което истински ви е впечатлило, ще се радвам да ми го споделите :)

Есенна корида в чиния

Искаме, не искаме, след липсващото лято есента е тук в целия си червено-жълт-оранжев блясък. Но пък за всеки фууди есента е рай. Толкова много пресни плодове и зеленчуци и толкова цветни. И всички те са в цветовете на есента. Големи, червени, узрели домати... Жълти круши, пищни нарове, пурпурни патладжани. Пишейки се замислих, че всъщност храните на всеки сезон са като цветовете му... 
Есенната ми корида днес е салата в три нюанса на червеното :) Домат, Нар и Червен Лук. И лек акцент зелен босилек, да не спираме да мечтаем за следващото лято!

Време за приготвяне - 10 мин

Съставки (за 4-ма):

  • 3 големи розови домата или около 800 гр други домати, но задължително сочни и добре узрели
  • 1/2 нар, сладък по възможност
  • 1 малка глава червен лук, нарязана много на ситно
  • 1 скилидка чесън
  • 50 мл зехтин
  • 4 с.л. петмез (ако намерите с аромат на нар би било идеално, но и обикновен става)
  • 1 с.л. винен оцет
  • 1/3 с.л. стрит бахар
  • 10 листа пресен босилек, нарязан на ситно
  • Сол на вкус
Начин на приготвяне

Нарежете доматите на дребни кубчета. Прибавете към тях червения лук и семената от половин нар (ако е кисел, сложете по-добре 1/4 нар, на половин). 
В отделен съд смесете всички останали съставки и разбъркайте добре.
Залейте салатата с дресинга и сте готови :)

вторник, 30 септември 2014 г.

Smuggler's Diner, София

Най-сетне още едно място за бургери в София. До скоро единственото място беше Boom Burger, където определено трябва да отиде всеки любител на бургери поне един път, защото месото в бургерите наистина е уникално, както и цените... Но сега не пиша за тях. Сега за новата бургерджийница - Smuggler's Diner (https://www.facebook.com/smugglersdiner). За петък и събота е задължително да си запазите маса, защото навалицата е голяма!

Местоположението на заведението даже няма нужда от коментар :) На Христо Белчев, на пешеходно разстояние до всички приятни барчета на София. Интериорът е приятен, копие на американски дайнер, но все пак (и слава богу) малко по-луксозно. 

Менюто е кратко и фокусирано почти изцяло върху бургерите, от които има 7-8 вида. Опитах аз разбира се, Smuggler's бургер (9 лв) с карамерилизиран лук и бекон и беше много вкусен и с приличен размер. Месото определено беше подбирано. Чийзбургерът също заслужава внимание, а и цената му е повече от прилична - 7.50 лв. В менюто имаше и гръцки бургер, който звучеше супер с лимон в каймата и козе сирене (8 лв) - определено мисля да го пробвам следващия път. Салати има 4 вида като аз заложих на Цезар и не съжалявам, защото е може би най-вкусната салата Цезар, която съм яла в България! Бекончето беше уникално препечено! И лучените кръгчета заслужават внимание (2.50 лв). Има и млечни шейкове, и десерти. Но този пт за тях място не остана. Поглеждайки на съседната маса видях, че чийзкейкът изглежда впечатляващо. С други думи това е място, където човек трябва да иде с празен стомах и готов за малко съгрешение с храната :) 

От към вината положението е скромно, но за всеки ще се намери по нещо.

За пилето и сливата

Неочаквано или пък търсено заглавието на днешния пост си има подтекст. Но пък "сексът" продава, дори рецепти :) така че защо и аз да не се възползвам от този стар маркетингов трик за привличане на вниманието. 
А истината е, че просто попаднах на много готина рецепта за пиле не само със сушени, но и с пресни сливи. И то пиле... А не свинско или телешко. Получи се уникално, леко екзотично и много вдъхновяващо. Или всички експериментатори с търпение да мариноват и желание да изненадват, да запретват ръкави. 
А като бонус, рецептата не отнема много време и ще ви остане време и за...


Време за приготвяне - 30 мин
Време за мариноване - 24 часа
Време за готвене - 75-90 мин

Съставки (за 6 човека)
  • 4 пилешки бутчета и 2 пилешки гърди, всяка нарязана на по 3 ленти
  • 1 кг картофи
  • 2 ч.л. подправка "7 подправки", намира се в арабските магазини
  • 2 големи глави лук, нарязани на 4-5 големи парчета
  • 10 см парче джинджифил, обелен и настърган на ситно ренде
  • 7-8 стръка прясна мащерка
  • 4 с.л. зехтин
  • 8 с.л. сос Уорчестър
  • 100 мл соев сос
  • 18 сушени сливи
  • 2 с.л. маскобадо захар
  • 6-8 пресни сливи, разполовени и с извадена костилка
Начин на приготвяне

Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета. Сложете тенджера с вода да заври и изсипете в нея картофите да врат 10-тина минути. Извадете и отцедете под течаща студена вода. 

Сложете всички съставки освен пресните сливи в голяма тава и ги разбъркайте добре с ръце. Увийте ги и ги приберете в хладилника да се мариноват за минимум 4 часа, желателно е 24 дори, 

Включете фурната да се загрява на 190 градуса. Извадете маринованото пиле и увийте тавата с алуминиево фолио. Печете в загрятата фурна 40-45 минути. Отвийте го, добавете пресните сливи и печете още 30 минути докато пилето придобие златиста коричка.