четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Есенна корида в чиния

Искаме, не искаме, след липсващото лято есента е тук в целия си червено-жълт-оранжев блясък. Но пък за всеки фууди есента е рай. Толкова много пресни плодове и зеленчуци и толкова цветни. И всички те са в цветовете на есента. Големи, червени, узрели домати... Жълти круши, пищни нарове, пурпурни патладжани. Пишейки се замислих, че всъщност храните на всеки сезон са като цветовете му... 
Есенната ми корида днес е салата в три нюанса на червеното :) Домат, Нар и Червен Лук. И лек акцент зелен босилек, да не спираме да мечтаем за следващото лято!

Време за приготвяне - 10 мин

Съставки (за 4-ма):

  • 3 големи розови домата или около 800 гр други домати, но задължително сочни и добре узрели
  • 1/2 нар, сладък по възможност
  • 1 малка глава червен лук, нарязана много на ситно
  • 1 скилидка чесън
  • 50 мл зехтин
  • 4 с.л. петмез (ако намерите с аромат на нар би било идеално, но и обикновен става)
  • 1 с.л. винен оцет
  • 1/3 с.л. стрит бахар
  • 10 листа пресен босилек, нарязан на ситно
  • Сол на вкус
Начин на приготвяне

Нарежете доматите на дребни кубчета. Прибавете към тях червения лук и семената от половин нар (ако е кисел, сложете по-добре 1/4 нар, на половин). 
В отделен съд смесете всички останали съставки и разбъркайте добре.
Залейте салатата с дресинга и сте готови :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар