вторник, 30 септември 2014 г.

За пилето и сливата

Неочаквано или пък търсено заглавието на днешния пост си има подтекст. Но пък "сексът" продава, дори рецепти :) така че защо и аз да не се възползвам от този стар маркетингов трик за привличане на вниманието. 
А истината е, че просто попаднах на много готина рецепта за пиле не само със сушени, но и с пресни сливи. И то пиле... А не свинско или телешко. Получи се уникално, леко екзотично и много вдъхновяващо. Или всички експериментатори с търпение да мариноват и желание да изненадват, да запретват ръкави. 
А като бонус, рецептата не отнема много време и ще ви остане време и за...


Време за приготвяне - 30 мин
Време за мариноване - 24 часа
Време за готвене - 75-90 мин

Съставки (за 6 човека)
  • 4 пилешки бутчета и 2 пилешки гърди, всяка нарязана на по 3 ленти
  • 1 кг картофи
  • 2 ч.л. подправка "7 подправки", намира се в арабските магазини
  • 2 големи глави лук, нарязани на 4-5 големи парчета
  • 10 см парче джинджифил, обелен и настърган на ситно ренде
  • 7-8 стръка прясна мащерка
  • 4 с.л. зехтин
  • 8 с.л. сос Уорчестър
  • 100 мл соев сос
  • 18 сушени сливи
  • 2 с.л. маскобадо захар
  • 6-8 пресни сливи, разполовени и с извадена костилка
Начин на приготвяне

Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета. Сложете тенджера с вода да заври и изсипете в нея картофите да врат 10-тина минути. Извадете и отцедете под течаща студена вода. 

Сложете всички съставки освен пресните сливи в голяма тава и ги разбъркайте добре с ръце. Увийте ги и ги приберете в хладилника да се мариноват за минимум 4 часа, желателно е 24 дори, 

Включете фурната да се загрява на 190 градуса. Извадете маринованото пиле и увийте тавата с алуминиево фолио. Печете в загрятата фурна 40-45 минути. Отвийте го, добавете пресните сливи и печете още 30 минути докато пилето придобие златиста коричка. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар