четвъртък, 25 септември 2014 г.

Пане гурме, защо пък не

Типично в мой стил намерих начин да направя приготвянето на нещо толкова просто като панирано пиле истинско предизвикателство. Но  чакането си заслужава, гарантирам.
И понеже панирането пиле ми напомня на американска кухня, съчетах с печена царевица, дип авокадо и зелена салата с дресинг от кленов сироп. Получи се страхотна вечеря, красива, вкусна, леко мазна и силно ароматна :)


Ароматно панирано пиле

Време за приготвяне - 15 мин
Време за мариноване - 12-24 часа
Време за готвене - 1 час

Съставки (за 4-ма гладни или 6-ма с по-малък апетит)

За маринатата:
  • 1 голяма глава лук нарязана на едро
  • 2 смлени скилидки чесън
  • 12 дафинови листа
  • 1 с.л. смлян бахар
  • 4 с.л. винен оцет
  • Сол на вкус
Пилето и панировката:

  • 2 цели пилешки бутчета, 2-3 пилешки бедра и 2 пилешки гърди (нарязани на дебели ленти)
  • 150-200 гр брашно
  • 1 ч.л. млян черен пипер
  • 2 ч.л. кориандър семена
  • 3 ч.л. сладък червен пипер
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 300-400 мл готварска сметана
  • 500 мл олио за пържене
Начин на приготвяне

Сложете 1.5 литра вода заедно с всички съставки за маринатата на котлон и оставете да заври. Вдигнете от котлона и изчакайте да изстине. Сложете пилете в маринатата и оставете в хладилника да се маринова 12-24 часа. 

Включете фурната да се загрее на 200 градуса. Извадете пилето от маринатата и го подсушете добре. Смесете брашното с всички подправки и объркайте добре. Пригответе отделен съд за сметаната и голяма чиния с кухненска хартия, която ще цели да попие излишната мазнина. В дълбок съд загрейте олиото. Започнете панирането. Топнете пилето първо в сметаната, после в брашнената смес. Изтръскайте след всяко топване, за да може панировката ви да е тъничка. Пържете по максимум 2 парчета пиле в нагорещеното олио, за да не падне температурата на олиото. Панирайте по 4 минути от всяка страна. Оцеждайте добре мазнината, за да не стане твърде мазно. 

Постелете тава с хартия за печене и запечете пилето за за 12-15 минути.

Дип авокадо

Идеален е за олекотяване на вкуса на пилето или пък сервиране самостоятелно с някакъв крекер.

Време за приготвяне - 10 мин

Съставки:
  • 2 добре узрели авокадота
  • 100 гр кисело мляко
  • 1.5 с.л. сок от лайм
  • Кората на 1 лайм настъргана
  • 1 с.л. зехтин
  • Сол ма вкус
Начин на приготвяне

Сложете всички съставки за дипа в блендер и пасирайте до получаване на хомогенна смес.

Зелена салата с кленов дресинг

Време за приготвяне - 10 мин

Съставки:
  • Зелена салата
  • Сокът от 1 лимон
  • 2 с.л. кленов сироп
  • 1/2 с.л. кора от лимон настъргана
  • 1.5 ч.л. дижонска горчица
  • 100 мл зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Нарежете или накъсайте зелената салата на едро. Смесете всички съставки за дресинга до получаване на хомогенна смес и залейте с тях салатата. Готово :)

Печена млечна царевица с пикантно масло

Време за приготвяне - 5 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки:

  • 6 кочана прясна царевица
  • 60 гр масло
  • 1 с.л. хариса или мляни люти чушки
Начин на приготвяне

Извадете маслото от хладилника да омекне на стайна температура. Разбъркайте го добре с харисата. 

Изпечете царевицата на барбекю или на грил тиган. Сервирайте с четка за десерти да може всеки да си слага колкото масло му се иска :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар