сряда, 17 декември 2014 г.

Пълен хаос от коледни аромати

Този текст мина през доста перипетии докато се сдобие с име и снимки :) По-скоро рецептите в него си стояха и чакаха своя ред да бъдат споделени, но той все не идваше. Да не пропусна да кажа, че кекса го сготвих първия път със сол вместо със захар. И се наложи втори дубъл :) Но всяка от рецептите си заслужава. И всяка от тях ухае на Коледа, но не на кисело зеле и боб (не че не са вкусни, просто не ухаят прекрасно). А и са прекрасен начин да разнообразите Коледната трапеза.
Ще започна с аромат на канела, идваща от Патладжан, следвана от Портокали замесени в сочен кекс (а знаем, че дълги години в България уханието на портокал е било запазено само за Коледните празници) и ще завърша с канела, примесена с бадем и боровинки в прекрасни мъфини. 


Пълнен патладжан

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 2 часа

Съставки (за 4-ма):
  • 4 средно големи патладжана, разрязани на половина
  • 500 гр телешка кайма
  • 1.5 ч.л. млян кимион
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. канела
  • 50 гр кедрови ядки
  • 3 средно големи глави бял лук, нарязан на ситно
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 2 ч.л. захар
  • 1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно
  • Сокът на 1 лимон
  • 200 мл вода
  • Сол
  • Черен пипер
  • Зехтин
Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 220 градуса. Наредете патладжаните в тава голяма точно колкото да ги сложите на гъсто един до друг. Направете по 2 кръста с нож в месото на патладжаните. Залейте обилно със зехтин, осолето и сложете щедро черен пипер. Печете 20 минути, след което намалете фурната на 190 градуса.

Докато се печат патладжаните, пригответе плънката. Загрейте 5 с.л. зехтин в дълбок тиган. Пържете в него лука и половината от подправките около 8 минути, докато лукът омекне напълно. Добавете каймата, доматеното пюре, кедровите ядки, магданоза, 1 с.л. сол и бъркайте активно. Не искате каймата ви да стане на топчета колкото малко кюфте, а ситно изпържена като за сос болонезе. Пържете още някъде 7-10 минути докато месото се сготви. Не спирайте да бъркате. 

След като извадите патладжаните, разпределете плънката върху тях по равно. В малка купа водата, останалите подправки, лимоновия сок и 1 ч.л. сол. Изсипете сместа в тавата с патладжаните. Увийте тавата във фолио и върнете във фурната за още 1 час и 30 минути. След първия час проверявайте да не ви е извряла водата и ако да, досипете още. Сервирайте топли и ухайни.

Тройно портокалов кекс

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 50-60 мин


Съставки:
  • 240 мл прясно изцеден сок от портокал
  • Настъргана кората от 1 портокал
  • 4 яйца
  • 180 мл олио
  • 140 гр сладко от портокал (ако харесвате да има цели парчета в кекса, вземете сладко, в което има кора, в противен случай, използвайте хомогенно сладко)
  • 180 гр царевично брашно
  • 90 гр бяло брашно
  • 50 гр кокосови стърготини
  • 40 гр ситно смлени бадеми
  • 2 с.л. бакпулвер
  • 160 гр захар
  • 70-80 мл вода
Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма купа смесете сока, кората от портокала, яйцата, олиото и сладкото. Разбивайте до получаване на хомогенна смес. В отделен съд смесете сухите съставки, като от захарта вземете само 60 гр. Добавете ги при другите продукти и разбивайте с миксера до получаване на хомогенна смес. Пригответе си тавичка за кекс с леко намазнена кухненска хартия и изсипете в нея сместа. Печете 50-60 минути. Трябва шиша в кекса да бъде чист след като го боцнете. Когато видите, че кексът е почти готов, направете заливката. Сложете водата и останалата захар на котлона, изчакайте да заври и захарта да се разтвори. Залейте сладкиша веднага щом го извадите от фурната. Не го вадете от тавата докато не изстине, около 30 минути. А после му се насладете с кофичка вкусно кисело мляко :)

Бадемово-боровинкови мъфини 

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене 20-25 мин

Съставки (за 8 мини мъфина)
  • 120 гр разтопено масло
  • 40 гр брашно
  • 130 гр ситно смлени бадеми (с чопър става най-бързо и качествено)
  • 1/2 ч.л. канела
  • 180 гр захар
  • Кората на един лимон, ситно нарендена
  • 1/2 намачкан банан
  • 3 белтъка
  • 120 гр пресни или замразени боровинки
Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса. Пригответе си 8 малки форми за мъфин като ги намажете леко с масло. Може даже да сложите и по 1 красива коледна хартиена подложка. Хем да не залепват, хем да са красиви. 

Смесете всички сухи съставки и ги разбъркайте добре предварително. Добавете към тях маслото, банана и кората от лимона и разбъркайте пак.  Разбийте белтъците със щипка сол докато станат на гъст сняг. Това може да отнеме около 5 минути. Бавно ги добавете към сухите съставки, на три пъти. След всяка доза белтъци разбърквайте докато не се инкорпорират добре в сместа. Преди последната доза белтъци, сложете боровинките. Разпределете сместа в приготвените формички за мъфини и печете. Печете около 20-25 минути. И внимавайте да не изядете всичко, което имате в къщи докато се готвят, тъй като целият ви дом ще заухае божествено.

1 коментар:

  1. Nevena me encanta tu blog, es precioso e interesante. Te invito a visitar el mio que va de mis hobbys como cocina, arte... aquí está la dirección por si te interesa: mirandoconarte.wordpress.com
    Soy de Mallorca. Saludos.

    ОтговорИзтриване