четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Богат шоколадов мус

Едва ли шоколадовият мус има нужда от представяне. Едно истинско пухкаво изкушение. А частта с пухкавото е най-сложната за изпълнение, която изисква много работа с миксера! Но пък, когато се получи, крайният резултат е "!!!" :)
                                 

Време за приготвяне - 20 мин
Време за стягане - 1-2 часа

Съставки (за 4 диетични порции):
- 60 гр захар
- 90 мл вода
- 3 жълтъка
- 170 гр черен шоколад
- 350 мл течна сладкарска сметана, леко разбита

Начин на приготвяне

Сложете захарта и водата в тиган и загрейте на котлон, докато захарта се разтопи напълно и сместа заври. Оставете да къкри на средно силен огън, докато стегне до гъст сироп, около 10-12 минути. Междувременно на другия котлон разстопете шоколада на водна баня. Охладете леко захарния сироп преди да го използвате. 
Смесете захарния сироп и жълтъците и разбивайте с миксера до получаване на пухкава смес на балончета, наподобяваща консистенцията на мус. Добавете разстопения шоколад и разбийте с миксера докато се инкорпорира добре в сместа. Веднага след това добавете сметаната и разбийте с миксера много за кратко. 
Разпределете муса в 4 отделни чашки за десерт и охладете в хладилника за 1-2 часа, докато се стегне. Бон апетиии :)

неделя, 2 февруари 2014 г.

Ресторант Rossini - София

Едно добре познато заведение в София, ресторант Крим, сега е с нова визия и концепция, която определно ми допада повече - Ресторант Rossini. Намира се на улица Славянска 17.

Заведението е на 3 етаж, всеки от които с различна концепция - етаж 1 е Bar&Dinner, етаж 2 е "тежък" ресторант, а етаж 3 е частен клуб, но концепцията му май не е съвсем изчистена още. Аз лично съм посетила само етаж 1 за сега и за него ще дам мнение, другите етажи не са ми по вкуса май и едва ли ще стигна до тях. За сметка на това с удоволствие пак бих посетила Bar&Dinner частта.

Обстановката е много готина, създава усещане, че си в заведение в някой космополитен град. Е, преди да излезеш отвън и се огледаш де :) Има градина, която изглежда супер и лятото със сигурност трябва да се тества.

Обслужването също беше добро - на място, без нищо излишно.

А сега към кухнята, най-важната част на всеки един ресторант. Храната определно е много вкусна, почти нямам забележки. Ако трябва да направя съотношение качество-цена, печели качеството, а при съотношението размер на порцията-цена, цената определено води. Или с други думи, много вкусно, в не много големи размери. Точно колкото да хапнеш и да запазиш талия. Опитах салата етажи (9.90 лв) и беше страхотна - много добър микс на козе сирене с розови домати. Калмарите също бяха адски вкусни, макари и малко на брой, около 7-8 кръкчета на цена от 11.90 лв. Виенският шницел обра овациите и като размер, и като качество на цена от 19.90 лв. Огледах и чиниите на съседчетата - сьомга на плоча (около 20 лв, не помня точно) и свински роленца с бекон (15.90 лв). На вид определено бяха много добре, а и оценката на компанията беше положителна. От десертите опитахме само панакотата (5.90 лв) и това определено е най-добрата панакота, която до сега съм опитвала в София.

Или изводът от посещението ни е, че ако не сте много гладни, а искате да хапнете вкусно и да се почувствате в Ню Йорк или Лондон, това е вашия избор.

Леща с бекон, горгонзола и сушени боровинки

Едно ястие, което ще ви накара да се почувствате едновременно в Италия, в Близкия Изток, в Англия и поне малко в къщи. Странна комбинация, която в странността си достига идеален синхрон на вкусове и аромати. Препоръчвам всеки готов на експерименти да опита това ястие и обещавам, че ще остане очарован от крайния резултат.


Време за приготвяне - 30 мин
Време за готвене - 20-30 мин

Съставки (за 4-ма за предястие)
  • 130 гр леща
  • 2 давинови листа
  • 1 голяма глава лук, нарязан на ситно
  • 3-4 с.л. зехтин
  • 3 с.л. вода
  • 1 ч.л. захар (може и кафява)
  • 60 гр сушени боровинки
  • 70 мл винен оцет
  • 8 тънки резена бекон
  • 100-120 гр горгонзола
  • 100 гр спанак, добре измит и нарязан на едро
  • 1 с.л. масло
  • Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне

Измийте лещата в гевгир под течаща студена вода. Сложете я в тиган или тенджера и я залейте с вода, така че да покрие лещатата 3 пъти. Добавете дафиновия лист, изчакайте да заври и оставете да къкри 20 минути.
Междувременно направете соса. Загрейте зехтина в тиган и добавете лука да се запържи до златисто. Добавете водата, захарта, сушените боровинки и оцета. Оставете да къкри още 8-10 минути докато не се получи хубав гъст сос. Овкусете със сол (около 1 ч.л.) и черен пипер. 
Щом лещата е готова, я изцедете веднага и още гореща я смесете със соса, за да може добре да попие всички аромати. Опитайте как е на сол и ако трябва добавете още. 
Докато изстива лещатата, запечете бекона в тиган до златисто. В отделен съд загрейте маслото и задушете спанака за 5-6 минути, докато повечето му вода изври. 
Смесете лещата, бекона и спанака в голям съд и разбъркайте добре. Последно добавете горгонзолата накъсана на едри парчета. Най-добре сервирайте докато бекона е още топъл.  
  

събота, 1 февруари 2014 г.

Пиле със сумак, за'атар и лимон

 Изненадах ли ви с няколко нови подправки още от заглавието? Сумак може би сте чували - това е леко пикантна подправка използвана много широко в арабската кухня и по конкретно в държавите в северна Африка.Сумакът се прави от стритите дребни червени плодове на дърво, което расте на много топло. А за за'атар (za'atar) може много дълго да се пише, ако искам да обхвана всичките му видове и характеристики. Но понеже в wikipedia е много добре описано, няма да се повтарям, а ще предоставя линк (http://en.wikipedia.org/wiki/Za'atar) за по-любопитните. Аз лично ползвам Ирански за'атар в момента, но всякакъв би свършил добра работа. Тази подправка лесно можете да откриете в повечето арабски хранителни магазини на Симеон в София или в подобни магазини и в други градове.
Иначе ястието е богато на аромати, но не натрапчиво и определено заслужава да му дадете шанс. А последната щипка перфектност на ястието е лимонът, който позволява на подправките да покажат истинската си същност.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за мариноване - 4-24 часа
Време за готвене - 30-40 мин

Съставки (за 4-5 човека):
  • 1 разфасовано пиле
  • 2 глави червен лук
  • 2 скилидки чесън, смлян
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. стрит бахар
  • 1 с.л. сумак 
  • 1 лимон нарязан на резенчета
  • 200 мл пилешки бульон
  • 2 с.л. за'атар
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 50 гр кедрови ядки
Начин на приготвяне

В голяма купа смесете пилето, лука, чесъна, зехтина, подправките (без за'атара), лимона, бульона, солта и черния пипер и омешайте добре. Сложете в хладилника да се маринова за минимум 5 часа, по-добре и за 24 часа.

Когато решите да започнете да печете, включете фурната да се загрява на 200 градуса. Сложете пилето заедно с маринатата в голяма тава, така че всички парчета да са едно до друго, т.е. да не се припокриват. Поръсете със за'атар и печете в предварително загрятата фурна 30-40 минути, докато пилето леко се зачерви.

Докато пилето се пече, в загрят тиган запечете кедровите ядки за 2-3 минути. Поръсете готовото пиле с кедровите ядки. Voaila :)

Свинско със соев сос, мед и джинджифил

Тази рецепта е за едно много лесно ястие, което ви обещавам да зашемети всички, обичащи екзотичните вкусове и в същото време да удовлетвори традиционалистите! Освен това ще ви отнеме само 5 минути да я направите и още 30-40 да я изпечете.

Време за приготвяне - 5 мин
Време за мариноване - 1-5 часа
Време за готвене - 30-40 мин

Съставки:
  • 6 свински пържолки (може и чисто контрафиле, може и вратна пържолка, според личните предпочитания)
  • 5 с.л. светъл соев сос
  • 2 с.л. мед
  • 1 малка грудка ситно настърган джинджифил
Начин на приготвяне

Смесете месото и всички съставки за маринатата в голям съд и ги разбъркайте добре, така че всички съставки на маринатата да се втрият добре в месото. Оставете да се маринова в хладилника за минимум 1 час, за предпочитане по-дълго, дори за 24 часа.
Загрейте предварително фурната на 200 градуса, вентилатор. Изсипете месото заедно със соса в тавичка и я покрийте с алуминиево фолио. Печете 20 минути завито и махнете фолиото. Печете още 10-20 минути според зависи от вида на месото, дебелината на пържолите и личните предпочитания. Обещавам ви неустоим резултат!

Салата фузили с риба тон

 Тази салата е създадена като микс от няколко различни подобни комбинации, за да достигне до своите собствени форма и вкус, които според мен предхождат значително първоизточниците си. От практична гледна точка салатата засища като в същото време е изтънчена, различна и леко изненадваща. Дресингът, с който се залива, може да се използва за редица други салати (зелена салата с морски дарове, салата със сирена и т.н.), а и също така търпи конфигурации според личните предпочитания - например може да добавите мед или малко лека майонеза, или пък щипка мащерка. С други думи това е моята идея за салата, но вие можете да я адаптирате към собствените си вкусове.

Съставки (за 4-6 души като предястие)
За салатата
  • 1/2 пакет фузили или друга дребна паста
  • 1 кутия риба тон в зехтин (за предпочитане Рио Маре или друг висок клас риба тон, разликата винаги е осезаема)
  • 6 кисели краставички нарязани на колелца
  • 1/4 бурканче каперси
За дресинга
  • 2 с.л. дижонска горчица
  • 3 с.л. зехтин
  • Сокът от 1 лимон
  • 1/3 връзка копър, ситно нарязан
  • 1/2 ч.л. сол
  • Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне

Започнете с дресинга. Сложете в малка купичка или друг подобен съд всички съставки на дресинга и ги разбъркайте добре. Сложете на страна, докато се подготвя салатата.

Варете пастата според указанията на опаковката като се стараете пастата да остане ал денте. Щом е готова пастата я изцедете в гевгир и я облейте със студена вода. Прехвърлете пастата в съда, в който ще сервирате салатата и я залейте веднага с дресинга, за да не се слепи пастата. Разбъркайте добре и прибавете останалите продукти. Ако рибата тон падне на по-големи парчета, я начупете с ръце. Сервирайте студена салатата. Ако имате възможност, най-добре би било салатата да постои в хладилника 2-3 часа преди сервиране, за да се смесят добре вкусовете на различните продукти.  

Домати с мус от сирена

Едва ли ще изненадам някой с тази рецептата, защото е много обикновена и бързо би се сетил човек за нея. Но както казват хоратат, понякога най-обикновенните неща са гениални. Това е и моето мнение за тази салата :) Проста, изтънчена и гениална :)

Съставки (за 4-ма предястие):
  • 2 много големи розови домата
  • 1 малка червена къдрава салата
  • 250 гр козе сирене (може и краве, ако не обичате козе, но се губи голяма част от чара на това ястие)
  • 2/3 кутия филаделфия или други крема сирене
  • 3 с.л. зехтин  + още малко за заливане по желание
  • 1/3 връзка копър
Начин на приготвяне

В дълбока купичка сложете козето сирене, филаделфията, зехтина и копъра и намачкайте добре с вилица. Нарежете доматите на едри колелца. Подредете в продълговата чиния листо салата, резен домат, 2 ч.л. от муса и така докато не се изчерпат доматите (около 10 реда). Ефектът е зашеметяващ и на вид и на вкус :) Насладете се :)
 



вторник, 24 септември 2013 г.

Телешко задушено с целина

От много време се каня да направя телешко задушено и май му дойде времето вече. Това е ястие за почивен ден, тъй като готвенето му отнема доста време, а и е много впечатляващ резултатът и може да се използва да се изфукате с готварски умения.
Аз лично ползвам най-чистото възможно телешко, защото такова обичам, но ако на вас ви допада повече шарено месо, можете да замените.


Време за приготвяне - 45 мин
Време за готвене - 2 часа

Съставки (за 4 порции):
  • 1 кг телешко месо
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 ч.ч. вода
  • 2 с.л. Уорчестър сос
  • 1 скилидка чесън
  • 2 дафинови листа
  • 1.5 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Черен пипер
  • Щипка млян карамфил
  • 3 големи моркова
  • 1/2 глава целина
Начин на приготвяне

Нарежете телешкото на едри кубчета. Загрейте зехтина в тенджера с капак. Запържете месото добре от всички страни, трябва да хване лека загоряла коричка. Добавете всички подправки, включително чесъна и лука нарязан на дребно. Добавете и водата и за покрийте тенджерата с капак. Задушете за 1.5 часа. Междувременно нарежете на ситно морковите и целината. Добавете ги към телешкото, махнете капака и оставете да къкри за още 30-40 минути  докато водата се редуцира почти напълно.

Сервирайте с домашно картофено пюре! Бон апети.



Кейк с праскови и боровинки

Този десерт е страхотна добавка към сутрешното кафе. Сочен, лесен, адаптивен към различни плодове (може да замените прасковите с кайсии или грозде, или пък ягоди). Освен това се приготвя доста лесно и бързо.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 40 мин

Съставки:
  • 1/2 ч.ч. масло
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 яйца
  • 2 ч.ч. брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • Щипка сол
  • 2/3 ч.ч. прясно мляко
  • 2 ванилии
  • 2 праскови
  • 1 ч.ч. боровинки
Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса.

В голяма купа разбийте маслото и захарта докато не се получи хомогенна, пухкава смес. Добавете яйцата 1 по 1. Смесете сухите съставки е отделен съд. Прибавете 1/3 от сместа и разбийте, след това прибавете половината мляко и разбийте пак. Редувайте докато не се абсорбират всички съставки. Най-важното е да започнете и да свършите със сухите продукти.

Застелете кръгла (20 см диаметър) или правоъгълна (25 см дължина) с хартия за печене. Изсипете сместа в предварително подготвената тавичка. Обелете прасковите и ги нарежете на 8. Подредете ги върху сместа, добавете и боровинките като дори леко ги побутнете в сместа. Печете около 40 минути. Пробайте дали е готов с клечка в средата на сладкиша, трябва да излезе суха от кекса.

Оставете да изстине около 30 минути преди да разрежете. Докато стине, слагайте кафето, за да запълните богатството на аромати, което ще се носи из къщата ви.


Домашни сушени домати

Една прекрасна идея за консервиране на домати, които да ползвате цяла зима да освежите салата, да допълните ястие или просто да си сложите на филийка. За идеята трябва специално да благодаря на моята приятелка Жежа. Единственият недостатък е, че подходящи домати се намират само в краткия период от средата на август до средата на септември.
Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 4-6 часа за 2 часа

Съставки (за 4 буркана от по 250 мл):
  • 4 кг дребни домати за консервиране
  • 1 връзка босилек
  • 4 ч.л. сол
  • Черен пипер
  • 300 мл зехтин
Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 50-60 градуса. Постелете двете най-големи тави, които имате с хартия за печене. Ще се наложи да печете на 2 пъти. Нарежете половината домати на половинки, а ако са по-големички, може и на четвъртинки. Поръсете ги с половината сол, 4 с.л. зехтин и черен пипер на вкус. Наредете ги в тавите на гъсто с кожата на долу. Оставете ги да се пекат във фурната за 4-6 часа зависи от фурнара. Трябва да се изсушат от почти цялата си течност. Изспете ги от тавите в отделна купа и ги оставете да изстиват. Повторете с другите 2 кг домати.

Попарете бурканчетата с вряла вода. Сложете 1/4 от босилека на дъното на всяко бурканче. След като изстинат доматите натъпкайте и тях в буркана като гледате да съберете възможно най-много. Долейте със зехтин да запълните малкото останало място в буркана и затворете. Готови сте :) Сухранявайте на хладно място, в хладилника даже е най-добре!