събота, 1 февруари 2014 г.

Салата фузили с риба тон

 Тази салата е създадена като микс от няколко различни подобни комбинации, за да достигне до своите собствени форма и вкус, които според мен предхождат значително първоизточниците си. От практична гледна точка салатата засища като в същото време е изтънчена, различна и леко изненадваща. Дресингът, с който се залива, може да се използва за редица други салати (зелена салата с морски дарове, салата със сирена и т.н.), а и също така търпи конфигурации според личните предпочитания - например може да добавите мед или малко лека майонеза, или пък щипка мащерка. С други думи това е моята идея за салата, но вие можете да я адаптирате към собствените си вкусове.

Съставки (за 4-6 души като предястие)
За салатата
  • 1/2 пакет фузили или друга дребна паста
  • 1 кутия риба тон в зехтин (за предпочитане Рио Маре или друг висок клас риба тон, разликата винаги е осезаема)
  • 6 кисели краставички нарязани на колелца
  • 1/4 бурканче каперси
За дресинга
  • 2 с.л. дижонска горчица
  • 3 с.л. зехтин
  • Сокът от 1 лимон
  • 1/3 връзка копър, ситно нарязан
  • 1/2 ч.л. сол
  • Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне

Започнете с дресинга. Сложете в малка купичка или друг подобен съд всички съставки на дресинга и ги разбъркайте добре. Сложете на страна, докато се подготвя салатата.

Варете пастата според указанията на опаковката като се стараете пастата да остане ал денте. Щом е готова пастата я изцедете в гевгир и я облейте със студена вода. Прехвърлете пастата в съда, в който ще сервирате салатата и я залейте веднага с дресинга, за да не се слепи пастата. Разбъркайте добре и прибавете останалите продукти. Ако рибата тон падне на по-големи парчета, я начупете с ръце. Сервирайте студена салатата. Ако имате възможност, най-добре би било салатата да постои в хладилника 2-3 часа преди сервиране, за да се смесят добре вкусовете на различните продукти.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар