четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Богат шоколадов мус

Едва ли шоколадовият мус има нужда от представяне. Едно истинско пухкаво изкушение. А частта с пухкавото е най-сложната за изпълнение, която изисква много работа с миксера! Но пък, когато се получи, крайният резултат е "!!!" :)
                                 

Време за приготвяне - 20 мин
Време за стягане - 1-2 часа

Съставки (за 4 диетични порции):
- 60 гр захар
- 90 мл вода
- 3 жълтъка
- 170 гр черен шоколад
- 350 мл течна сладкарска сметана, леко разбита

Начин на приготвяне

Сложете захарта и водата в тиган и загрейте на котлон, докато захарта се разтопи напълно и сместа заври. Оставете да къкри на средно силен огън, докато стегне до гъст сироп, около 10-12 минути. Междувременно на другия котлон разстопете шоколада на водна баня. Охладете леко захарния сироп преди да го използвате. 
Смесете захарния сироп и жълтъците и разбивайте с миксера до получаване на пухкава смес на балончета, наподобяваща консистенцията на мус. Добавете разстопения шоколад и разбийте с миксера докато се инкорпорира добре в сместа. Веднага след това добавете сметаната и разбийте с миксера много за кратко. 
Разпределете муса в 4 отделни чашки за десерт и охладете в хладилника за 1-2 часа, докато се стегне. Бон апетиии :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар