Иначе ястието е богато на аромати, но не натрапчиво и определено заслужава да му дадете шанс. А последната щипка перфектност на ястието е лимонът, който позволява на подправките да покажат истинската си същност.
Време за приготвяне - 15 мин
Време за мариноване - 4-24 часа
Време за готвене - 30-40 мин
Съставки (за 4-5 човека):
- 1 разфасовано пиле
- 2 глави червен лук
- 2 скилидки чесън, смлян
- 4 с.л. зехтин
- 1 ч.л. стрит бахар
- 1 с.л. сумак
- 1 лимон нарязан на резенчета
- 200 мл пилешки бульон
- 2 с.л. за'атар
- Сол и черен пипер на вкус
- 50 гр кедрови ядки
Начин на приготвяне
В голяма купа смесете пилето, лука, чесъна, зехтина, подправките (без за'атара), лимона, бульона, солта и черния пипер и омешайте добре. Сложете в хладилника да се маринова за минимум 5 часа, по-добре и за 24 часа.
Когато решите да започнете да печете, включете фурната да се загрява на 200 градуса. Сложете пилето заедно с маринатата в голяма тава, така че всички парчета да са едно до друго, т.е. да не се припокриват. Поръсете със за'атар и печете в предварително загрятата фурна 30-40 минути, докато пилето леко се зачерви.
Докато пилето се пече, в загрят тиган запечете кедровите ядки за 2-3 минути. Поръсете готовото пиле с кедровите ядки. Voaila :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар