вторник, 12 февруари 2013 г.

Папарделе с нилски костур

Честно казано сложих това име, само за да звучи интересно :) Иначе можеше да е всяка плоска паста (талиатели например) и филе от всякаква риба, пангасиус, лаврак, ципура... Аз лично ползвах нилски костур, защото го гледам често в магазините, а не знам как в като вкус и реших, че е крайно време да го пробвам... Рецептата е интересна, с леко ориенталско звучене :)


Време за приготвяне - 45 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки (за 4-ма):
  • 500-600 гр филе от риба
  • 3 средно големи глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 30 гр масло
  • 2 ч.л. хариса - пикантен сос, популярен в Северна Африка, който може да се купи от арабските хранителни магазини или да се замести с лютивка, но оригиналът определено е по-вкусен
  • 1 с.л. кимион
  • 4 обелени домата, нарязани на едро
  • 100 мл бяло вино
  • 150 мл рибен или ако нямате пилешки бульон
  • 100 гр обезкостени маслини
  • 1 пакет парпаделе или талиатели
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне        

Нарежете лука на ситно (с чопър разбира се, ако е наличен, за да си спестим сълзите). Сложете зехтина и маслото в дълбок тиган. Прибавете нарязания лука и задушете на силен котлон поне за 6-7 минути. Добавете смляния чесън и задушете още поне 6-7 минути, може и повече, докато лукът не омекне добре. Добавете кимиона, харисата и 0.5 ч.л. сол. Разбъркайте добре и оставете на огъня за 2-3 минути. През това време нарежете рибата на големи хапки. Добавете я към зеленчуците, разбъркайте добре и оставете да се готви около 2 минути, след това разбъркайте пак добре. Повтаряйте докато не се сготви добре рибата - около 5-6 минути.  Сложете съдържанието на тигана в отделен съд и го оставете на топло.
В същия тиган сложете виното и изчакайте да кипне и да намали обема си на половина. Добавете бульона и изчакайте пак да кипне. Добавете доматите, маслините, 0.5 ч.л. сол и малко черен пипер. В този момент може да сложите и пастата да се вари. Оставете на соса да се готви, докато пастата е готова (около 10 минути). Внимавайте пастата да ал денте, а не преварена. Щом е готова пастата, прецедете водата. Махнете соса от котлона, сложете пастата при него и разбъркайте добре. Добавете рибата и разбъркайте леко.

Сервирайте в леко загряти чинии.  

понеделник, 11 февруари 2013 г.

Ескпресна бобена яхния

Аз да си призная дълго време не харесвах никакви бобени култури... Явно не бях намерила как да са сготвени, че да ми допадат или пък късно разбрах, че са много полезни и си наложих да ги харесвам, не знам. Но е факт, че много често присъстват в менюто ми вече. И понеже дълго се готвят, а мен времето все не ми достига,  ползвам консервирани продукти, което май размива концепцията за полезност, но каквото такова... Което по силите ми да се храня здравословно, до правя, другото да ходи по дяволите :)


Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 5 мин

Съставки (за 2-ма):
  •  400 гр боб от консерва
  • 5-6 парчета бекон или свинско филе, зависи колко здравословни искате да бъдете :)
  • 1 средно голяма глава лук
  • 1 стрък целина
  • 1 скилидка чесън
  • 1 голям домат
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 500 мл пилешки бульон
  • Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне

Нарежете бекона на лентички. Сложете го да се запържи в дълбок тиган за около 7-8 минути докато придобие вкусен загорял цвят.

Междувременно, нарежете лука, целината и домата на дребно, а чесъна смелете. След като се запържи бекона го извадете в чинийка и сложете в останалата мазнина да се запържат зеленчуците заедно с доматеното пюре. Ако сте ползвали филе, капнете малко зехтин, за да не ви залепне, докато се пържи. Задушете зеленчуците 10-15 минути, колкото да омекнат, но не напълно.
Щом зеленчуците са готови, сложете бульона да заври. Веднага след като закъкри, добавете боба от консервата. Изчакайте да закъкри пак и добавете зеленчуците. Оставете да ври 5 минути. Вдигнете го от котлона и пасирайте с миксера 4-5 пъти. Трябва да остане на едро супата.

Сервирайте в топли чинии, поръсена със запазения бекон :)

Сьомга по японски


Поредната ми идея за вкусна и лесна сьомга, но с елемент на изненада в съставките. Аз лично останах очарована от идеята да сложиш РАКИЯ в соса. Истината е, че оригиналната рецепта е с оризово вино, което си е направо оризова ракия, защото е над 40 градуса алкохол. Но аз не намерих оризова ракия и си я направих с българска и се получи много вкусно. Ястието според мен стана много вкусно и е идеално за вечер след работа, защото става за 30 минути с готвенето.


Време за готвене - 10 мин
Време за печене - 20 мин



Съставки (за 4-ма):
  • около 600-700 гр филе от сьомга, разделено на порции
  • 1/2 ч.ч. соев сос
  •  2 с.л. пресно настърган джинджифил
  • 1.5 с.л. ракия
  • Сол
  • Черен пипер
  • 500 гр замразен или свеж зелен боб
  • 3 с.л.зехтин
  • 2 с.л. сусам
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене и пригответе 4 големи парчета алуминиево фолио достатъчно големи да завият напълно всяко парче риба. Трябва да е увито всяко парче много добре, включително да са затъпкани краищата.

В купичка смесете соевия сос, джинджифила и ракията и ги разбъркайте добре. Осолете парчетата риба и ги сложете по средата на подготвеното фолио. Повгиднете краищата на фолиото, така че да не изгубите от соса като го излеете върху рибата. Разделете на око соса на 4 равни дози за всяко парче и го изсипете във всяко подготвено фолио. Завийте добре фолиото и подредете парчетата в подготвената тавичка. В останалата част на тавичката сложете боба, поръсете със сол и черен пипер на вкус. Добавете зехтина и сусама и разбъркайте добре. Печете в загрялата фурна около 20 минути.

Сервирайте като извадите всяко парче риба от фолиото, към него прибавите 1/4 от боба и ги залеете със соса. Bon appetti :)

петък, 8 февруари 2013 г.

Хрупкаво пиле

Понеже дълго се чудих какъв да ми бъде 100-ният post, съдбата сама ми го поднесе на тепсия... И това се оказа първата ми авторска рецепта :) Не съм я мислила много, много даже по-скоро хич, наложи ми се да направя на бързо нещо и събрах наличното в къщи, всичките си знания по готварстго и спомени от рецепти и сглобих вечеря, която удушващо и за мен се получи добре, тъй че ето я и на вашето внимание. И понеже и себе си учудих, не

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 40 мин

Съставки (за 4-ма)
  • 4 пилешки филета
  • 2 скилидки чесън
  • 30 гр масло
  • 3/4 ч.ч. галета
  • 1/2 ч.ч. пармезан прясно настърган на ситно ренде
  • 1 домат
  • 50 гр скаморца или нормална моцарела
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене.

В малък съд сложете маслото и смачкания чесън и оставете на котлона да се стопи и леко запържи чесъна. Междувременно начукайте филетата да станат като нормални пържоли. Осолете пържолите и сложете черен пипер. Прецедете маслото от чесъна и намазнете пържолите с чесновото масло.

В голяма чиния смесете галетата и пармезана. Оваляйте добре пържолите в галетената смес. Ако ви остане, поръсете ги допълнително докато не я израсходвате цялата. Подредете пържолите в подготвената тавичка и ги сложете да се пекат 30 минути. Докато се пекат, нарежете 4 колелца от домат и 4 парченца скаморца. След като минат 30 минути, извадете пържолите и сложете по 1 парче доматче върху всяка и отгоре по 1 резенче скаморца. Върнете във фурната и печете още 15 минути.

И така приключва първият ми авторски експеримент... Надявам се да ви хареса :)

понеделник, 4 февруари 2013 г.

Шоколадов фъдж с тиквички

Моркови, тиквички... Модерната кухня не ограничава зеленчуците само в основните ястия... За сега експериментите са успешни... НО спазвайте стриктно рецептите на десерти, които включват зеленчуци , защото вкусът им реално не трябва да се усеща, само влажността на зеленчука трябва да остане. Аз лично съм огромен фен на морковения сладкиш (http://nenasfoody.blogspot.com/2012/11/blog-post_5682.html), но и тази рецепта се оказа добро попадение. Идеята е от един от любимите ми готварски блогове (http://www.weeklygreens.com/), където грешките са редки, а писането на авторката е много увлекателно. Често предлага идеалното четиво за преди лягане, тъй че всички англо говорящи любители на готвенето могат да се възползват.

Време за приготвяне - 20-25 мин
Време за готвене - 40-45 мин

Съставки:
  •  1 ч.ч. бяло брашно
  • 3/4 ч.ч. пълнозърнесто брашно
  • 1/3 ч.ч. какао
  • Щипка сол
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 3 ч.ч. едро настъргани тиквички
  • 1 яйце
  • 3/4 ч.ч. бяла захар
  • 3/4 ч.ч. кафява захар
  • 2/3 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ванилия
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1 черен шоколад
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява. Намазнете тавичка - 25-20 см и я постелете с хартия за печене.

Смесете брашната, какаото, солта и содата в отделен съд. Добавете към тях тиквичките.

В отделен съд сложете яйцето, захарите, киселото мляко, олиото и ванилията. Разбийте с миксера около 2 минути до получаване на хомогенна смес. Добавете сухите съставки и продължете да разбивате с миксера още 2 минути. Изсипете сместа в подготвената тавичка. 

Натрошете шоколада на малки парченца и поръсете сладкиша с него. Печете в загрялата фурна 40-45 минути. Клечка в сладкиша трябва да е влажна.  

неделя, 3 февруари 2013 г.

Брауни с карамел и банани

Ето начин от обикновено брауни да направите сензация! Няма какво повече да кажа! Опитайте го...

Време за приготвяне - 45 мин
Време за готвене - 35 мин
Състаки:
За барунито
  • 300 гр черен шоколад натрошен на парчета
  • 200 гр масло
  • 280 гр бяло брашно
  • 1 щипка сол
  • 200 гр захар
  • 2 яйца
  • 1 ванилия
  • 1 банан
  •  2 с.л. сладко от кайсии, горски ягоди или малини
За карамела
  • 25 гр масло
  • 75 гр захар
Начин на приготвяне

Започнете с карамела. Сложете съставките в тиган и оставете да се разтапят. Междувременно намажете с масло чиния или друг стъклен съд. Оставете съставките в тигана, докато започне захарта да придобива вкусен златист цвят. Бъркайте здраво през цялото време, защото иначе маслото и захарта ще започнат да се разделят. Около 6-7 минути са необходими, за да е готов карамелът. Изсипете го в намазнения съд и го оставете да изстине.

Когато сте готови да започнете със същинското брауни, намазнете квадратна тавичка, около 25 на 15 см  и я постелете с хартия за печене. Включете фурната да се загрява на 170 градуса.

На вода баня разтопе маслото и шоколада. Задължително на водна баня! Не трябва да е твърде топла сместа или да залепне за дъното на съда. Така вкусно изглежда като се разтопи шоколадът...
В голяма купа смесете яйцата, захарта и ванилията и разбийте с миксера, но не твърде дълго. Не е нужно да влиза много въздух в яйцата. Добавете разтопения шоколад и разбийте още 1 минута. Добавете брашното и щипката сол и разбийте до получаване на хомогенна смес. Нарежете банана на полуколелца и сложете в сместа, а карамелът начупете на парченца и също прибавете в сместа. Разбъркайте с лъжица и изсипете в подготвената тавичка. Сложете сладко върху сместа и разнесете леко с лъжица по продължение на целия сладкиш.

Печете в загрялата вече фурна около 35 минути. След 30-тата минута проверете как върви. Трябва да е леко запечен от горе, но като боднете с клечка, да излиза влажна и с парченца сладкиш. Точното време за печене е тайната на този сладкиш. Трябва да остане влажен, но не течен и в никакъв случай не сух!

сряда, 30 януари 2013 г.

Скариди с броколи

Според блога, в който открих тази рецепта, това е Рецептата на всички времена. Не мога да се съглася на 100%, но със сигурност е най-вкусната бърза рецепта, на която съм попадала от много време на сам.

Определено препоръчвам да ползвате охладени скариди, а не замразени и прясно броколи. Просто замразяването напълно променя вкуса.

Време за приготвяне - 10 мин
Време за печене -20-25 мин

Съставки (за 2-ма):
  • 1 броколи, разделено на цветчетата си
  • 12 скариди
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. млян кимион
  • 1 ч.л. млян кориандър
  • 1/2 ч.л. чили на прах
  • 1.5 ч.л. сол
  • Настърганата кора на 1 лимон
  • 1 ч.ч. ориз басмати (по желание)
Начин на приготвяне



Включете фурната да се загрява на 200-210 градуса.

Поръсете цветовете броколи с 2 с.л. зехтин, кимиона, кориандъра и 1 ч.л. сол. Постелете голяма тава с хартия за печене и разстелете броколите отгоре. Печете 10 минути в загрятата фурна. Докато се пекат изчистете скариди (главите и вените) и ги овкусете с останалия зехтин, сол и кората от лимон. Добавете ги към броколите и върнете във фурната за още минимум 10 минути. Ако скаридите не са станали вкусно розовки, оставете за още 5 минути във фурната.
 
Сервирайте върху ориз басмати с малко светъл соев сос :)

Ябълкова торта с карамел


На мен лично това ми е един от любимите десерти, защото хем е сладък, хем е кисел, хем маскобадото и кленовият сироп му е предават карамелен завършек. Предлагам да го направите скоро, защото ще искате да повторите много скоро.

Време за приготвяне - 25 мин
Време за готвене - 90 мин

Съставки:
За тестото
  • 80 гр стафиди
  • 4 с.л. вода
  • 3 средно големи ябълки нарязани на кубчета около 1 см
  • 120 гр зехтин
  • 160 гр захар
  • 1/2 пръчка ванилия
  • 280 гр брашно
  • 1.25 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. канела
  • Настъргана кора от 1 лимон
  • 2 яйца
  • 2 белтъка на пяна
За крема
  • 100 гр масло на стайна температура
  • 100 гр маскобадо захар (има я в био магазините и здравословните щандове на големите магазини)
  • 90 гр кленов сироп
  • 230 гр крема сирене
Начин на приготвяне

Сложете стафидите и водата в тиган и ги сложете на котлона, докато не изври цялата вода.

Намазнете тавичка, 20 см диаметър, с масло и постелете с хартия за печене. Включете фурната да се загрява на 170 градуса.
В отделен съд смесете брашното с всички сухи съставки и канелата.


В голям съд сложете зехтина, захарта и семената от ванилевата пръчка. Вадят се семената като с остър нож се разделя на 2 пръчката и семената се вадят с една лъжичка. Разбийте с миксер добре - 2-3 минути докато не се получи хомогенна смес. Добавете яйцата и разбивайте още 2 минути. Добавете ябълките, стафидите и кората от лимон. Разбъркайте добре с ръка. Добавете сухите съставки и разбийте за 1 минути с миксера. На 2 пъти добавете белтъците разбити на пяна. Изсипете сместа в приготвената тавичка и печете в загрялата фурна 1 час и 30 минути. Преди да извадите, пробвайте дали шишче забита в кекса излиза сухо. Ако не, печете още 10-тина минути.

Оставете кекса да изстине напълно в тавичката (около час). Междувременно направете крема. Разбийте с миксер първоначално маслото, захарта и кленовия сироп. След като се смесят добре, добавете крема сиренето и разбивайте до получаване на хомогенна смес. Аз експериментирах с крема сирене различно от Филаделфия и съжалих, защото кремът ми стана твърде течен. Препоръчвам да на повтаряте моята грешка :)

След като е изстинал вече сладкиша, го вдигнете от тавичката и го разделете по средата на 2 блата. Използвайте или много (много много) остър нож или дебел конец. Разстелете половината крем на долния блат. След това сложете горния и разстелете върху него останалия крем. Внимавайте да не се счупи блата, тъй като е много крехък от ябълките. Ако сте ги нарязали на ситно (1 см кубчета) ще ви е по-лесно :)

Сервирайте леко охладен и се наслаждавайте на богатството от вкусове :)

неделя, 27 януари 2013 г.

Крокети от патладжан

Много вкусни и малко мазнички крокети, идеални за неделя следобед. Има много стъпки по готвенето им, което ги прави подходящи за свободен ден. Аз лично ги правих на 2 пъти - 2 вечери по малко след работа, но се убедих, че е по-добре да ги направи човек в свободен ден и да им се наслади веднага след това.

Време за приготвяне + готвене - 3 часа


Съставки:
  • 4 средно големи патладжана
  • 2 средно големи картофа, обелени и сварени
  • 1 яйце
  • 150 гр сирене
  • 20 гр едро настърган пармезан
  • около 200 гр галета
  • Сол и черен пипер
  • Олио за пържене
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200-220 градуса. Направете по 1 разрез от всяка страна на патладжаните и ги сложете в тавичка с хартия за печене да се пекат. Печете ги около 40-45 минути. Проверете дали са омекнали напълно преди да извадите. Изчакайте да изстинат и ги обелете. Накъсайте ги на парчета и ги сложете в сито да се стича водата за минимум 20 минути. Преди да започнете реалното приготвяне на сместа за крокетите, изцедете водата през ситото с ръце като натискате патладжана.

В голяма купа смесете патладжана и сварения картоф. Намачкайте ги с вилица докато не се получи хомогенна смес. Добавете яйцето, натрошеното сирене, пармезана, 1/4 ч.л. сол и черен пипер. Разбъркайте добре и добавете половината галета, за да попие остатъчната вода. Разбъркайте добре. 

От сместа оформете около 20 крокети - 3 см диаметър и около 6-7 см дължина. Овалвайте всеки крокет е останалата галета като се опитвайте да са добре оваляни от всяка страна. Увийте ги във фолио (прозрачно или алуминиево) и ги приберете в хладилника да се стегнат за поне 20 минути (по-добре около 30).ю

Загрейте в тиган олиото, колкото да стигне до средата на всеки крокет. Започнете да ги пържите, в групички по няколко. Пържете по 2-3 минути от всяка страна, докато придобият приятен златист загар. Вадете ги върху кухненска хартия, за да попие мазнината.

Сервирайте горещи с млечно сосче, както при: http://nenasfoody.blogspot.com/2012/11/blog-post_15.html

сряда, 23 януари 2013 г.

Супа от нахут и домати

Полезна, вкусна, питателна, интересна, няма как да я пропуснете тази супичка...


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 45 мин

Съставки (за 4-ма):
  •  1 голяма глава лук
  • 1 средно голяма глава фенхел (копър) - има го във всички големи хранителни маагзини
  • 1 голям морков
  • 2 стръка целина
  • 400 гр нахут от консерва или си го сварете сами, ако имате време :)
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 400 мл домати на кубчета от консерва
  • 250 мл бяло вино
  • 1 лр зеленчуков бульон
  • 3 с.л. магданоз на нарязан на дребно
  • 2 ч.л. риган
  • 1 ч.л. чубрица
  • 2 дафинови листа
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. захар
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
  • 2 филиии черен или пълнозърнест хляб 
  • 4 ч.л. песто
Начин на приготвяне

В тенджера загрейте 3 с.л. зехтин. Нарежете лука и фенхела на едри кубчета и запържете в загрятия зехтин за 5-6 минути. Докато се запържват, нарежете моркова и целината на едри кубчета. Прибавете към сместа и запържете още 5-6 минути. След като зеленчуците омекнат прибавете всички подправки и доматеното пюре и запържете  още 2 минути. Добавете доматите и захарта и запържете още 2 минути. Добавете виното и бульона, опитайте как е на подправки и най-вече на сол и ако се налага прибавете още подправки. Захлупете тенджерата и оставете да къкри 30 минути.

Междувременно, загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете хляба на кубчета, залейте с малко зехтин и сол, подредете го в тавичка и запечете за 10 минути във фурната.

Нахутът трябва да е леко намачкан, но повечето зрънца да са цели. Така най-добре се запазват вкусовете и вида.

10 минути преди да изтече времето за готвене, прибавете в супата нахута и хляба. Разбъркайте добре и оставете да къкри още 10 минути.

Сервирайте супата гореща с по 1 лъжичка песто :)