четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Кюфтета от пиле и тиквички с млечен сос

Сходна рецепта бяхме готвили на един готварски курс и определено ми се видя много вкусно. На курса бяхме направили рецептата с пуешко месо, тъй че ако имате под ръка или обичате повече, може да опитате с него. Също така може да замените тиквичките с царевица.

За мен лично по-важното на тази рецепта е, че за първи път ви представям млечен сос. Толкова обичам разновидностите на млечни сосове, че ще ги видите в много рецепти, които ще публикувам в бъдеще. Почти няма пържено ястие, което да не върви с кисело мляко. Така вкусът на ястието става по мек и нежен.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 20-25 мин

Съставки (за 3-4):
За кюфтетата:
  • 3 филета от пилешки гърди без кожата
  • 1 малка или средна тиквичка (или половин консерва сладка царевица) 
  • 2 яйца
  • 2-3 с.л. галета
  • 2 ч.л. сух кориандър
  • 1 ч.л. кимион
  • 2 скилидки чесън
  • 2-3 стръка пресен лук
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин  
За соса:
  • 300 гр кисело мляко (аз лично обичам високо маслено - на 3%)
  • 1/2 ч.л. сух кориандър
  • 1 скилидка чесън
  • Сокът от половин лимон
  • Сол и черен пипер
  • 1 с.л. зехтин  
Начин на приготвяне

Настъргайте тиквичките на едро ренде. Сложете ги в сито, посолете и оставете за 20 минути, за да се оцеди добре водата. Преди да ги използвате, ги натиснете добре, за да сте сигурни, че няма остатъчна вода.
Пилешкото трябва да се смели на кайма. Аз лично си го меля сама на робота, но може да помолите да ви го смелят в близкия месарски магазин.
Смесете в купа пилешката кайма, тиквичките, яйцата, ситно нарязания пресен лук, кориандъра, кимиона, чесъна (смачкан), сол и черен пипер на вкус. Добавете галета колкото прецените за необходимо да държи сместа малко по-стегнато. От сместа направете около 6 средно големи плоски кюфтета, да приличат на кюфте за бургер.

Пуснете фурната да се загрява до 200 градуса. 

Загрейте зехтин в тиган и запържете кюфтета за по 2-3 минути от всяка страна, да придобият приятен златист цвят. 

Преместете кюфтета в тавичка покрита с хартия за печене и печете в предварително загрятата фурна за 10-13 минути.

Докато се пекат направете соса - смесете всички съставки в една купичка и разбъркайте добре. Опитайте преди да сервирате. Аз лично го обичам по-соленичък.

Сервирайте със соса отделно и всеки да си добавя колкото иска.

сряда, 14 ноември 2012 г.

Печени пълнени ябълки

Тук сериозна изненада и въведение няма нужда. Просто е краят на есента и е време за такива вкусотии :)

Време за приготвяне - 10-15 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки:
  • 4 големи ябълки
  • 3 с.л. разтопено масло
  • 5 с.л. мед
  • 2 ч.л. канела
  • 50 гр сушени кайсии
  • 50 гр натрошени орехи
Начин на приготвяне

Загрейте предварително фурната на 200 градуса.

Обелете ябълките на половина, малко под средата (виж снимката). Извадете семките и центъра на ябълките.

Разбъркайте меда, маслото и канелата до получаване на хомогенна смес. Добавете кайсиите (ситно нарязани) и орехите.

Напълнете ябълките с готовата смес. Намажете с малко масло всяка ябълка от горната страна. Покрийте малка тавичка с хартия за печене и наредете ябълките. Печете 30 мин в предварително загрятата фурна. Домът ви ще ухае много вкусно!

Ябълките са вкусни и топли и охладени на следващия ден!

Печено пиле с люти чушлета и босилек

Тази прекрасна рецепта е една от първите ми стъпки в кулинарията. Тя също е адаптация от Отоленги. 
Може би след толкова споменаване на този готвач е време да разкажа моята история с него :) За пръв път се сблъсках с готварската му книга преди 4 години. С Иван (my sweetheart) бяхме в Лондон на гости на две мой много близки приятелки от университета (Ира и Света). Та те ме заведоха в ресторанта му и аз толкова се впечатлих от ястията, че те ми подариха първата му готварска книга (Ottolenghi, The Cookbook, http://webstore.ottolenghi.co.uk/collections/books). Веднага след като се прибрахме в България изпробвах рецепта от книгата и WOW, беше уникална. И така всяка следваща... Няма рецепта от тази книга, която да не се е получила съвършено! Опитвала съм много други рецепти, но за мен лично по-добри от тези на Отоленги, няма. Така започнах да следя изявите му във вестници и други издания (включително съм се сдобила с всичките му книги) и да експериментирам с различни  негови рецепти! Последно по темата искам да благодаря на най-страхотния съпруг, който миналата година за рождения ми ден ми подари еднодневен готварски курс при Отоленги (сбъдната мечта)!!!!

Та за рецептата на бързо :) Много е вкусна и изисква много малко усилия, просто трябва да се изчака минимум 12 часа, за да се маринова добре пилето.


Време за приготвяне - 5 мин
Време за мариноване - 12 часа
Време за готвене - 35-40 мин

Съставки:
  • 2 пилешки бутчета с кожата
  • 2 изчистени пилешки гърди - може и 4 парчета от едното, ако имате много изявени предпочитания
  • 3 с.л. сусамово олио
  • 1 с.л. слънчогледово олио
  • 2 с.л. дижонска горчица
  • 3-4 с.л. соев сос
  • 1 с.л. оризов оцет
  • 3 стръка пресен лук нарязан на ситно
  • 4 средно люти чушлета
  • 1-2 с.л. чили на прах/chilli flakes (според вкуса може и повече)
  • Пресен босилек
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Смесете много добре (до получаване на хомогенна смес) в съд с похлупак всички съставки освен пилето. Добавете пилето като се стремите да го оваляте много добре в маринатата. Приберете в хладилника за минимум 12 часа, но може да стой до 36 часа така (аз лично го мариноваме единия ден след работа, а го пека на следващия).

12 часа по-късно, загрейте фурната на 220 градуса и сложете пилето да се пече за 35-40 минути докато не придобие златиста коричка. Ако обичате препечено, може и по дълго.

Сервирайте топло с картофено пюре или ориз.

вторник, 13 ноември 2012 г.

Тиквички с доматен сос на фурна

Тази рецепта дълго време беше фаворит на компанията ни в кварталния ресторант. За съжаление готвачът вече май не е същият и ястието НЕ СТАВА там. По-точно нищо там не става вече! По този повод адаптирах рецептата и сега е редовна вечеря вкъщи :)

Според мен няма човек, който да не обича тиквички, тъй че тази рецепта е идеално предястие и за гости. Може да направите тиквичките няколко часа преди да дойдат гостите, защото са много yummy дори студени!

Време за приготвяне - 5 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки:
  • 2 големи или 3 средни тиквички
  • 400 мл доматен сос (подходящи са готовите сосове за паста или вие да си задушите домати с пресен босилек, лук, захар и чесън на тиган)
  • 150 гр едро настърган кашкавал
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
  • Универсална зеленчукова подправка тип Маги 10 зеленчука (по желание)
Начин на приготвяне

Ок, този път ще го кажа - измийте тиквичките :) Просто пръста не е много вкусна, ако случайно има!

Нережете тиквичките на лентички като за скара (виж снимката). Нагрейте наребрен тиган (може и нормален). Овкусете добре тиквичките със зехтин черен пипер, сол и зеленчуковата подправка според вашия вкус. Запечете тиквичките на тигана докато не придобият приятни скара чертички. 

Междувременно загрейте фурната на 200 градуса.

Сложете изпечените тиквички в малка тавичка, залейте с доматения сос и разбъркайте добре. Поръсете с настъргания кашкавал и запечете за 10-15 мин докато кашкавалът придобие златист препечен цвят.

понеделник, 12 ноември 2012 г.

Сьомга със сладък горчичен сос


Много обичам риба, а и е много полезна, тъй че задължително присъства в менюто ни поне 1 път седмично. Тази рецепта е адаптация от Алисия Сокол, известен US food blogger. Тази рецепта е много бърза и много вкусна и става за делничен ден след работа.

Време за приготвяне - 10 минути
Време за готвене - 10 минути

Съставки (за 2-ма):
  • 200-250 гр филе от сьомга
  • 1 с.л. разтопено масло
  • 1 с.л. кафява захар
  • 2 с.л. дижонска горчица
  • 2 с.л. соев сос
  • 1 с.л. прясно настърган джинджифил
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Нарежете филето от сьомга на порции според броя хора. Осолете парчетата и сложете черен пипер на вкус. 

В малка купичка смесете добре маслото, захарта, горчицата, соевия сос и джинджифила и оставете настрани за малко.
Включете фурната да се нагрява на 200 градуса.

Загрейте добре зехтина в тиган и сложете рибата с кожата на долу. Запържете за около 3-4 минути и внимателно пренесете внимателно рибата в малка тавичка. Залейте с половината марината и печете в загрятата фурна за 5-6 минути. 

Сервирайте топла като залеете всяко парче с останалата марината.

За гарнитура вървят страхотно есенни зеленчуци (карфиол, броколи) или задушен спанак.

Запечени броколи


Това е идеалната есенна гарнитура според мен. Полезна и вкусна. Идеята за този начин на приготвяне на броколи идва от Отоленги, но е много адаптирана според моя вкус.

Време за приготвяне - 5 мин
Време за готвене - 20-25 мин

Съставки:
  • 1 средно голяма глава прясно броколи 
  • 2 скилидки чесън
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
  • Соев сос, сладък соев сос или сладко-лют сос на вкус
Начин на приготвяне

Би трябвало да започна с "измийте броколите", но днес прочетох нещо много готино в US cooking blog и смятам, че е наложително да го споделя с вас. "Да мия продукт, който ще минава термална обработка е загуба на време. Ако бактериите издържат на такава температура, заслужават да ме убият :)". Тъй че не мийте, а накъсайте броколите на отделни малки цветчета като премахнете дебелото стъбло. Във осолена вряща вода сложете броколите за около 3-4 минути на силен огън. Извадете и оцедете добре в сито.

Междувременно нарежете чесъна на малки кръгчета и загрейте зехтина в наребрен (не е задължително) тиган. Добавете чесъна докато загори добре, междувременно осолете броколите и сложете черен пипер според вкуса ви. 

В много загретия тиган сложете броколи, точно толкова колкото да се запълни дъното, т.е. да не се препокриват. Гответе на силен огън като обръщате от време на време докато всяко цветче броколи на придобие загорял цвят. 

Сервирайте с някой от предложените сосове според вкуса ви или просто така ако ястието, към което ги сервирате е сочно.


неделя, 11 ноември 2012 г.

Сиренцето на мама

От както се помня мама прави такова сиренце вкъщи като заместител на купените, твърде високо маслени готови топени сиренца. И аз сън попила добре и приготвям редовно и в моя дом.

Време за приготвяне - 5 мин
Време за гответе - 0 мин

Съставки:
  • 200 гр сирене
  • 5 с.л. зехтин
  • 2 ч.л. червен пипер или шарена сол
Начин на приготвяне

Смесете всичко в една купа и размачкайте с вилица. Рецептата на снимката е подготвена с домашна шарена сол, която почти няма сол :) в противен случай е рисковано с шарената сол и предпочитам да ползвам червен пипер...




3 вида бързи парти брускети

Това е начин да сте оригинални на бързо, когато очаквате гости. На мен лично рибата тон са ми любими, но оставам да решите за себе си.

Време на приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 0 мин

Съставки:
  • Хляб - багета, чабата или друг хляб с вкусна коричка
  • 1 консерва риба тон
  • 4 с.л. пастет от маслини
  • 1 домат
  • 2 лъжици каперси
  • 5 с.л. пастет от сьомга
  • Сиренцето на мама
Начин на приготвяне

Вид 1 - нарежете домата на дребни кубчете. Смесете с добре изцедената риба тон и пастета от маслини и разбъркайте добре.

Вид 2 - смесете пастета от сьомга с каперсите


Всяка от съставките сложете върху препечена филийка и подредете красиво, за да ви е по-вкусно и приятно хапването.




Вкусни домашни багети

Тази рецепта е продиктувана от огромната ми любов към хляба. Ако не се пълнееше, щях да ям хляб 3 пъти на ден! Хляб с хляб. 

Време за приготвяне - 45 мин
Време за втасване - 13 часа
Време за готвене - 20 мин

Съставки:
За кваста

  • 100 гр брашно
  • 65 мл вода
  • 20 гр прясна мая
  • 1 щипка сол
За багетите
  • 165 гр квас
  • 1 кг брашно
  • 650 мл вода
  • 25 гр мая
  • 20 гр сол
  • По желание - обезкостени маслини и/или сушени домати без марината
Начин на приготвяне

Минимум 12 часа преди замесването - смесете и разбъркайте с ръка всички продукти за кваста добре. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на стайна температура минимум 12, максимум 24 часа преди месенето не багетите.

Смесете кваста, брашното, водата и маята в един съд и месете 1-2 минути преди да добавите солта. Аз лично меся с миксер (приставка за тесто), винаги когато мога. Ако се налага, меся и на ръка. След като прибавите маята месете 2 минути на средни обороти на миксера и още 4 минути на бавни обороти. Оставете тестото да втасва 1 час и 20 минути като на всеки 20 минути пускате миксера за по 10-тина секунди, за да придадете обем на тестото. 

След като втаса тестото, го извадете от съда, сложете го на леко набрашнена повърхност, замесете за няколко секунди и го разделете на 4 равни топчета. Оставете всяко топче да подиша за 5 минути. От всяко топче направете по 2 багетки. Аз лично слагам сушени домати или маслини в някои багетки, за да придобият по интензивен вкус. Всяка разточена багетка увийте в кухненско фолио. Оставете да втасват между 25 и 35 минути според температурата в стаята.

Загрейте предварително фурната на 240 градуса. Печете багетките разделени една от друга за 20 минути, докато придобият вкусен златист цвят. Във фурната сложете малка купичка с вода да ври докато печете хляба, за да стане вкусна коричката му (последния път забравих и наистина има разлика). Стават наистина разкошни!

Майонезена салата с риба тон

Една рецепта останала ми спомен от леля, която също обича да готви и да хапва като мен :)

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки:
  • 1 консерва риба тон в собствен сос
  • 1 буркан кисели краставички
  • 1 авокадо
  • 1 малка глава лук
  • 1 майонеза
Начин на приготвяне

Изцедете консервата много добре и накъсайте риба на много малки парченца. Нарежете на дребно лука и авокадото. Нарежете последно киселите краставички и ги изцедете добре (тайната на тази както и на всички други майонезени салати е да нарежете, а не да настъргате краставичките).

Добавете майонезата и разбъркайте добре. Охладете за 30 минути и консумирайте с любов.