понеделник, 4 март 2013 г.

Лесна домашна питка

Сигурна съм, че всеки от вас си е мечтал да направи домашна питка "като на баба" и да я изяде още докато е топла със сирена и шарена сол :) Но и всички сте се страхували, че това е едно много трудно упражнение. Аз открих една лесна рецепта за питка, която не изисква много месене, само малко търпение за втасването и сте готови да нападате топличкия бабин хляб.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за втасване - 2 х 1 час
Време за печене - 35-40 мин

Съставки:
  •  1 кг високо качествено бяло брашно + екстра за поръсване на плота
  • 3 ч.ч. хладка вода
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
Смесете всички съставки в най-голямата купа, която имате и извадете миксера с приставката за месене на тесто.  Месете 2-3 минути докато всички съставки се объркат добре. Набрашнете кухненския плот и изсипете полу-готовото тесто. Месете 5-6 минути максимум. Аз лично не мисля, че спазвам онези специални правила за месене, т.е. от края сгъвате към центъра. Опитвам се, но не мога да кажа до колко успявам :)

След месенето, сложете на топло място да втасва тестово за 1 час. След 1 час, сложете тестото пак на набрашнения плот и замесете пак за 3-4 минути. Още 1 час втасване и можете да печете. Но задължително включете фурната да се загрява на 180 градуса 10 минути преди края на втасването. Задължително се пече в нагрята фурна :) Сложете купичка с вода във фурната, за да ви се получи хубава коричката.

Печете 35-40 минути и можете веднага след това да нападате :)

неделя, 3 март 2013 г.

Патладжан с млечен сос и нар

Снимките в тази рецепта са правени от професионален фотограф и за съжаление няма всеки път да мога да ви зареждам с такива красоти...Но поне може да се насладим заедно на няколкото рецепти, заснети от умелата ръка на http://new.xtosh.com/ :)
Иначе тази рецепта е на моя любим готвач Отоленги и е едно лесно, бързо и изключително вкусно ястие. Когато мине сезонът на нара, т.е. много скоро, може да се замени с пресни боровинки и малинки. Но присъствието на кисело-сладък червен плод е задължително в това вкусно ястие.
















Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 35-40 мин

Съставки:
За патладжана:
  •  2 големи патладжана или 3 малки
  • 2 с.л. суха мащерка
  • 2 с.л. сол
  • 3 -4 с.л. зехтин
  • Черен пипер
  • 1/2 нар
За соса:
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1.5 с.л. зехтин
  • 1 голяма или 2 малки смлени скилидки чесън
  • 0.5 ч.л. сол
  • Черен пипер
Начин на приготвяне
Включете фурната да се загрява на 220 градуса и постелете голяма тава с хартия за печене. Измийте добре патладжаните и ги разрежете на две. Направете 2-3 разреза в "местото" на всяка половинка патладжан и ги подредете в тавата за печене. Напоете ги добре със зехтин, те могат да попият адски много и не пестете. Подправете равномерно със солта, мащерката и черния пипер и сложете да се пекат в предварително загрятата фурна.
Докато се пекат патладжаните, смесете всички съставки за соса в една купа и ги разбъркайте добре. Приберете в хладилника.
След като патлдажаните омекнат добре, минимум 35 минути, ги извадете от фурната и изчакайте 10-тина минути да изстинат. Подрете патладжаните в голяма чиния, сложете върху всяка равномерно от млечния сос и поръсете с нар.
Пред вас ще се появи едно много красиво ястие подходящо за основно за двама или предястие за гости, които искате да впечатлите с визия :)

Бадемо брауни

Единствената разлика между едно брауни и друго може да само ако в това колко е изпечено. Тоест не е твърде сухо или пък твърде течно! Това в тънкостта на всяко брауни, да нацелите времето във фурната :) Съставките трябва да сте талант, за да ги объркате. Аз лично този път се спрях на бадемово брауни, тъй като имах остатъци от бадеми след приготвянето на бадемово мляко, които ползвах за брашно :) Така няма изхвърляне на качествени продукти, всичко се консумира.


Време за приготвяне - 20 мин
Време за печене - 35 мин

Съставки:
  • 150 гр черен шоколад
  • 100 гр масло
  • 1 ванилия
  • 1 ч.ч. брашно от бадеми или домашно смлян бадем
  • 1/2 ч.ч. бяло брашно
  • 1 ч.ч. кафява захар
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  •  1 щипка сол
Начин на приготвяне
Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Постелете кръгла тавичка (около 25 см диаметър) с хартия за печене.
На вода баня разтопете шоколада и маслото. Междувременно смесете яйцата, захарта и ванилията и разбийте с миксера добре за 2-3 минути. Добавете разтопените шоколад и масло и разбийте още 1 минута. Добавете всичко останало и разбийте още 1-2 минути с миксера до получаване на хомогенна смес. Ако искате може да добавите 1-2 шепи сурови орехи в сместа и да ги разбъркате с лъжица. Изсипете сместа в приготвената тавичка изравнете повърхността. Ако искате за визия може да добавите върху браунито парченца натрошен шоколад.

Печете в загрялата фурна 32-35 минути. Трябва да хване хубава коричка, но клечка в средата трябва да излиза с парченца сладкиш по нея :)

петък, 1 март 2013 г.

Ресторант Art Kitchen - София

Ново местенце се появи в прекрасния район около докторската градина в София (https://foursquare.com/v/art-kitchen/504f0e51e4b0994349b87cc9). В същност колко да е ново, то и до скоро беше ресторант, просто сега е със сменени собственици и концепция. Собственикът е добре познато лице от ресторантьорския пазар в София - Osteria di Sofia, Facebook... Но не това е важното, а фактът, че мястото определено е приятно. Има какви ли не дребни art детайлчета, които създават уют и уникалност на интериора.

Кухнята е Средиземноморска основно с акцент върху гръцката. Има и паста, която не опитахме и не мога да дам мнение за нея. Хумусът (4.90 лв) и маслините в подправки (3.90 лв) са идеално предястие, което да споделите с компанията на масата. Октоподът във вино (19.90 лв) също беше много крехък и вкусен, може би само малко безсолен. Панираните калмари (13.90 лв) също бяха ок. Патладжанът по гръцки може би беше най-доброто попадение от предястията, с домати, сирене, чесън и магданоз. Свинският джолан (11.90 лв) беше с уникален сос, което не мога да кажа за свинското филе с горчичен сос. Просто бяха сложили горчица от горе, без много друга обработка...  Всеки ден има различни десерти, но нас не ни остана място и за тях.

Разбирам, че след 22:00 дават да се пуши там, което мен лично много ме дразни, но пък може и да е магнит за някои от вас.

Обслужването беше странно. Първо ни бяха забравили резервацията, но пък ни настаниха на чужда резервация, която така и не се появи да си търси масата.

Другото странно е, че нямат българска минерална вода!!! Защо бих искала да дам 5 лв за 1 литър кофти френска вода вместо 2 лв за Девин примерно. След като казах, че не приемам това на сервитьорката, успях да се преборя за кана чешмяна вода.

Ето и снимка на поизядените вече манджички


вторник, 26 февруари 2013 г.

Телешко бон филе с марината от бира

Разкошна рецепта... Разбира се ключът е в качеството на месото, но и маринатата играе страхотна роля! Препоръчвам я на всеки фен на крехки телешки пържоли.


Време за приготвяне - 10 мин
Време за мариноване - 24 часа
Време за готвене - 10 мин

Съставки:
  •  500 гр телешко бон филе
  • 100 гр тъмна бира
  • 2 скилидки смлян чесън
  • 1 ч.л. кафява захар
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чили на прах
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне

Нарежете телешкото като за стекове. Смесете всички съставки освен телешкото в купичка. В друг съд залейте телешкото с маринатата като се опитате да го покрие добре. Затворете съда и приберете в хладилника за 24 часа.

На другия ден, просто загрейте наребрен тиган и печете по 2-3 минути от всяка страна на стека според зависи колко сурово го обичате и колко са ви големи стековете.

Бон апетит :)

Бадемово мляко

Всички, които се интересуват от здравословно хранене, със сигурност са попадали на рецепти за мляко от ядки (бадем, кашу и шам фъстък са най-подходящи). Но едва ли някой толкова откровено ви е казвал, че без мед и я канела, я ванилия, това мляко хич не е вкусно. Много е блудкаво и безвкусно.  Аз лично му добавих 2 лъжици мед и 1 ванилия, охладих го здраво и стана страхотен млечен шейк на другия ден :)
Ето тук можете да намерите подробна информация за полезните му съставки: http://en.wikipedia.org/wiki/Almond_milk

Време за приготвяне - 10 мин
Време за "втасване" - 24 часа

Съставки:
  • 250 гр сурови небелени бадеми
  • 4-5 чаши вода
  • 2 с.л. мед
  • 1 ванилия
Начин на приготвяне


Залейте бадемите с вода да ги покрие напълно и ги оставете 24 часа така. Ако забележите, че са "изпили" водата, долейте още.На другия ден, прецедете бадемите и изхвърлете водата. Сложете бадемите заедно с 3 чаши вода в блендер и разбивайте 10 минути на високи обороти. 

Почти сте готови. Прецедете през марля или много гъсто сито. Аз лично си запазих същината на ядката и направих с нея бадемово брауни на другия ден, което се получи много Yummi (http://www.nenasfoody.blogspot.com/2013/03/blog-post.html).
Готовото мляко подсладете с меда и подправете с ванилията, разклатете добре и хладете.

След няколко часа в хладилника имате идеалния здравословен ванилов  шейк за вас и вашите деца :)

понеделник, 25 февруари 2013 г.

Bar&Dinner Motto - София

Едно старо и добре познато местенце на Софиянци, чиято кухня през годините толкова пъти си мени реномето, че не съм сигурна това, което ще напиша сега колко време ще е актуално :) Но нека се пробвам.

Мястото (http://www.motto-bg.com/) е в центъра, на Аксаков и е с много готин леко замъглен интериор. Идеално е за хапване и пийване в едно, музиката е малко по-шумна, но това не е проблем със сигурност. 

Обслужването няма константа величина. Късмет е кой ще ви обслужва и в какво настроение се е събудил. От ден на ден и от сервитьор на сервитьор разликата е убийствена. Може да сполучите страхотно, лежерно обслужване, тежък стар сервитьор или нехаен студент, който все забравя по нещо.

Храната е вкусна. Не е нещо невероятно, което ще разтърси представите ви за кулинария, но е вкусна. На мен лично любими са ми азиатските шишчета (12 лв). Много балансирано са подправени и барбекю сосът ги допълва страхотно. Много добро попадение са и талиателите с прошуто и моцарела (8.50 лв), които може би никога не смениха качествето си, дори в най-лошите времена на заведението. Салатата с халуми (8 лв), която на скоро опитах за първи път, също беше вкусна и балансирана от към подправки. На сайта има меню, което отговаря на действителността като асортимент и като цени, така че можете добре да се ориентирате преди да отидете.

Ракия бар Ракета - София

Не се подлъгвайте по името - Ракия Бар Ракета си е ресторант, а не бар  (http://www.programata.bg/?p=71&c=1&id=6979&l=1).

Намира се на малко трудно, но пък в крайна сметка локацията му е страхотна. От другата страна на парка Заимов... Тоест в китни улички гледащи към парка.

Атмосферата определено е готина - модернистична версия на стар СОЦ стил, даваща нотка на закачка и в същото време простор. Вечер, когато е пълно (или почти всяка вечер с други думи), като влезе човек в първия момент се чувства като в кошер, което определено придава много приятно усещане на оживеност на заведението. Всеки си жужи и си споделя интересите и болките и някак може човек лесно да се впусне в жуженето.

Иначе както името предполага заведението предлага над 100 вида българска ракия. Така че за любителите на ракия това определено е място, което предлага голям избор.

Да, но храната не е много вкусна. Даже не искам да кажа и по-силна дума. Хич не е вкусна... Менюто на пръв поглед изглежда много готино, съчетаващо стари СОЦ идеи като кюфте и кебапче с лютеница с Тосканска салата и телешко с манатарки. Истината е обаче, че въпросната Тосканска салата (6.90 лв) беше най-вкусното, което поръчахме. И то защото беше с белени розови домати, което няма как да бъде сбъркано. Но пък бяха прегорели хляба, които освен това беше най-обикновен бял хляб от пакет...  Аз си поръчах телешко кюфте със спанак (9.90 лв), което имаше дъх странен и не го доядох. Опитахме и телешкото с манатарки (12.90 лв), което беше абсолютно безвкусно. Споделих с приятел впечатленията си от храната и той каза, че там е най-добре да се хапват най-обикновените СОЦ ястия, там бил таланта на готвача. Не мога да потвърдя от първо лице за съжаление.

Обслужването беше много добро и лежерно и включваше даже безплатна дегустация на ракия от РОЗИ :)


четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Фъстъчени бисквитки

След дълга серия от кофти дни, в които желанието ми за готвене беше около нула, вчера най-сетне страстта ми към кулинарстването се завърна. Мога само да кажа, че в такива дни, когато все едно всички сили са напуснали тялото, няма смисъл човек да се насилва да готви, просто не се получава достатъчно вкусно и разочарованието е още по-голямо. Даже може да ви откаже за дълго време.
В тези дни може да заложим на пица за вкъщи, салата от кварталната кръчма... Винаги има какво да хапне човек, макар и не толкова вкусно. Но тъй като моите сили се завърнаха, се завръщам и аз с едни божествени бисквити, които се топят в устата и остават прекрасен фъстъчен послевкус.


Време за приготвяне - 15 мин
Време за хладилника - 15-20 мин
Време за печене - 10-15 мин

Съставки:
  •  1/2 ч.ч. масло
  • 1/2 ч.ч. фъстъчено масло
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 яйце
  • 1 ванилия
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • Щипка сол
Начин на приготвяне:

Оставете маслото да се отпусне на стайна температура, даже ако се размекне би било още по-лесно. Смесете маслото и фъстъченото масло и разбивайте с миксера 2-3 минути. Трябва двете масла да се смесят много добре. Прибавете захарите и разбивайте още минимум 3 минути, отнема време захарта да се смести добре с маслото. Добавете яйцето и ванилията и разбийте пак за няколко секунди. Добавете брашното, солта и содата, разбийте за няколко секунди с миксера. Домесете тестото с ръце. Разделете го на 3 мини палки като салам и ги увийте във фолио. Оставете ги в камерата за около 15-20 минути, за да се стегнат.

10 минути преди да започнете да печете, включете фурната да се загрява на 180 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене. Нарежете първата палка на 12 колелца и ги подредете в тавата. Печете 10-15 минути  като след 10-тата минута започнете да поглеждате дали не са готови. Извадете, когато съвсем леко започнат крайчетата да се зачервяват. 

НЕ ги вадете от тавата веднага, ще се разпаднат. Изчакайте да изстинат и тогава можете да действате със следващата палка.   

сряда, 20 февруари 2013 г.

Китайско зеле с леща и стафиди

Идеята ми въобще не беше да готвя китайско зеле... Но се оказа, че в България, къдраво зеле  или пак чой няма! Аз съм ги яла и ползвала в кулинарията в други държави и определено стават по-вкусно + се готвят за по кратко време. Мислих дълго с какво да ги заместя и избрах китайско зеле, а може би и спанак би било добра идея. Все пак най-важното в тази рецепта са подправките и дребните трикчета и със сигурност, ако ги спазите, ще ви се получава много вкусно.
 
 
Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 25 мин

Съставки:
  • 1 китайско зеле
  • 100 гр стафиди
  • 3 с.л. винен оцет
  • 2 големи глави лук
  • 20 гр масло
  • 2 скилидки смлян чесън
  • 120 гр предварително сварена леща
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1/4 ч.л. куркума
  • 50 гр запечени ядки
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Смесете в купичка стафидите с оцета и ги оставете на страна докато им дойде времето.

Нарежете на едро китайското зеле. Подгответе тенджера с вряща вода и сложете зелето за 10 минути. След като се свари изцедете водата на сито и го изплакнете със студена вода.

Междувременно нарежете на ситно лука (на чопър най-добре, за да си спестите сълзите). Загрейте в тиган 3 с.л. зехтин и маслото и сложете лука. Оставете го да се карамелизира около 10 минути. Добавете чесъна, червения пипер и куркумата. Разбъркайте добре и запържете за още 2-3 минути. Добавете  зелето заедно с черен пипер и щедро сол. Разбъркайте добре и оставете да се готви окoло 10 минути докато цялата вода изври.

Преместете в голяма купа, смесете със стафидите, лещата и кедровите ядки и разбъркайте добре. Voila...