вторник, 1 юли 2014 г.

Сьомга със сос "марсала, соев сос и джинджифил"

Ето още една интерпретация на любимата ми комбинация - сьомга, соев сос и джинджифил. Тук акцентът пада върху марсалата (може да смените с порт или шери, но не е желателно). Хубавото на тази рецепта е, че може да смените сьомгата с филе от друга риба, дори най-обикновена бяла риба, единствено трябва да намалите времето за готвене.

Време за приготвяне - 10 мин
Време за мариноване - 30 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки (за 4 човека):
За рибата и соса
  • 800 гр филе от сьомга, нарязано на 4 порции
  • 2 скилидки смлян или ситно нарязан чесън
  • 40 гр ситно настърган пресен джинджифил
  • 3 с.л. соев сос
  • 3 с.л. марсала
  • 1/2 ч.л. захар
  • 3 с.л. сусамово олио
  • 2 стръка ситно нарязан пресен лук
За маринатата
  • 3 с.л. соев сос
  • 3 с.л. марсала

Начин на приготвяне

Разбъркайте съставките за маринатата и залейте с тях сьомгата, нарязана вече на порции и оставете да се маринова на стайна температура.

Смесете соевия сос, марсалата, джинджифила и захарта в отделен съд и оставете на страна. Загрейте сусамовото олио и запържете чесъна докато покафевее, след което го извадете от тигана с шпатула. Добавете рибата и запържете по 1 минута от всяка страна, след което залейте със соса и оставете да къкри 5-7 минути, докато рибата е готова. Извадете рибата и оставете сосът да покъкри още малко, ако ви се вижда рядък. Добавете към него пресния лук. Сервирайте всяка порция в отделна чиния, залята със соса. За гарнитура уникално върви бланширано броколи. Приятна вечеря :) 

Спанак и гъби соте

Тази рецепта е моето авторско решение на едно лесно и популярно ястие. Вложих малко креативност и даже визия, нетипично за мен, и се получи една вкусна, красива, пролетна вечеря с елемент на изненада. Ако се постараете да подредите ястието добре, ще се получи и впечатляващо за гости.


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 20 мин

Съставки (за 3-ма):
  • 600 гр спанак
  • 500 гр пресни печурки
  • 2 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 50 гр сушени домати 
  • Зехтин
  • 6 филии препечен черен хляб
  • 6 пържени яйца
  • Сол
  • Черен пипер
Начин на приготвяне

Изчистете спанака от дръжките и го накиснете в ледена вода за 30 минути, така до голяма степен си спестявате дългото миене. След това го нарежете на едро. Докато кисне спанакът, нарежете гъбите на шайби, а чесънът на много ситно.

В тенджера загрейте 4 с.л. зехтин, добавете чесъна и гъбите и разбъркайте добре. Пържете 5-6 минути, докато гъбите са почти готови. Добавете сушените домати, спанака, 1 с.л. сол, 3 с.л. зехтин и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре и оставете да се готви, докато водата от спанака се изпари напълно, око 10-12 минути. 

Междувременно препечете филиите и изпържете яйцата, рохкост според вашите предпочитания. 

Аранжирайте по 2 филии в чиния, върху всяка сложете по 3-4 с.л. спанак и отгоре по 1 яйце. Бон апети :)

сряда, 7 май 2014 г.

Треска за Агнешко

С малко закъснение  за таз годишната Треска за Агнешко, давам идеи за рецепти, които ще променят представите ви за агнешкото! На мен поне ми я промениха. Аз не обичам агнешко по принцип, по най-обикновената причина - Мирише ми. И в тази връзка прекарах дълго време в ровене на нета за идеи как да "отмиришем" агнешкото. Но освен това се вслушах и в съвета на Баба. И така сглобих 2 рецепти за марината и се получиха супер. Особено тази марината, която направих за плешка/бут се оказа трепач. Може дори да заблудите някой, че не става въпрос за агнешко!!!  



Агнешки котлети с мед и кориандър

Време за приготвяне - 15 мин
Време за мариноване - 24 часа
Време за готвене - 30 мин

Съставки 
  • 1 кг агнешки котлети (аз взех от малко агънце и не ми се получи много като за снимка, но пък беше много крехко. Може да ползвате и от шиле)
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 връзка пресен кориандър
  • 2 с.л. мед
  • 3 скилидки чесън
  • 20 гр обелен и нарязан на дребно джинджифил
  • 50 мл лимонов сок
  • 100 мл олио
  • 4 с.л. винен оцет
  • 5 с.л. вода
Начин на приготвяне

Смесете в блендер всички съставки за маринатата и разбивайте до получаване на плътен сос. Залейте котлетите и оставете да се мариноват в хладилника минимум 8 часа, по-добре 24 часа.

Загрейте грил тиган на котлона и фурната на 180 градуса. Запечете котлетите по 4-5 минути от всяка страна на тигана и преместете в тавичка. Запечените котлети печете 15 минути във фурната. И сте готови :)

Агнешка плешка/бут с ракия и соев сос


Време за приготвяне - 25 мин
Време за мариноване - 24 часа
Време за готвене - 4-5 часа

Съставки 
  • 2.5-3 кг агнешка плешка или бут
  • 1/2 връзка магдано
  • 1/2 връзка пресен кориандър
  • 2 с.л. мед
  • 2 скилидки чесън
  • 20 гр обелен и нарязан на дребно джинджифил
  • 50 мл зехтин
  • 4 с.л. винен оцет
  • 150 мл соев сос
  • 50 мл ракия
  • 5 с.л. вода, ако ви се види малко сосът

Начин на приготвяне

Смесете в блендер всички съставки за маринатата и разбивайте до получаване на плътен сос. Най-важната стъпка на тази рецепта е да нарежете месото на дълбоки ивици, за да може добре да попие маринатата. Най-добре би било ако може да мариновате в съда, в който ще печете. Оставете да се мариноват в хладилника за 24 часа

Загрейте фурната на 180 градуса. Извадете месото от хладилника 30 минути преди да започнете да го печете. Завийте тавата с фолио и печете в загрятата фурна 1 час, след което намалете фурната на 120-130 градуса. Печете завито около 3-3.30 часа. Извадете тавата и махнете фолиото. Месото би трябвало да пада от костите вече. Ако ви се стори, че има нужда от още печене, завийте и върнете пак във фурната. Ако е добре изпечено, махнете фолиото и печете още 30-тина минути до получаване на хрупкава коричка.   

петък, 7 февруари 2014 г.

Изненадващо вкусна вечеря

Сьомга с пълнозърнести спагети и спанак

Исках да спретна хубава вечеря със сьомга, но и да е нещо ново, неопитвано до сега. Рових дълго и попаднах на една рецепта, която не ми допадна достатъчно, но реших да я подобря малко и да тествам. Самата аз се съмнявах ш крайния резултат, но Изненадаааа, получи се повече от добре. Тъй че смело тествайте, няма да съжалявате.


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки (за 4-ма)
  • 750-800 гр филе от сьомга
  • 1 пакет пълнозърнести спагети
  • 400 гр бейби спанак
  • 6 с.л. зехтин
  • 2 ч.л. отцедени каперси
  • 2 големи розови домата, нарязани на дребни кубчета
  • 2 смляни скилидки чесън
  • 1 ч.л. кафява захар
  • Сокът и кората от един лимон
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

В купичка смесете зехтина, каперсите, доматите, чесъна, захарта, лимона и 1/2 ч.л. сол. Оставете на една страна.
Сложете да заври вода с много сол (около 2 с.л.) и варете спагетите според инструкциите на опаковката, хубаво би било спагетите да са ал денте. 1 минута преди края на времето за готвене, добавете спанака. Веднага щом са готови, изцедете през гевгир, разпределете в 4 дълбоки чинии и полейте с приготвения сос. Разбъркайте всяка порция отделно.
Разпределете филето от сьомга на 4 порции. Загрейте малко зехтин в един тиган. Поръсете рибата със сол и черен пипер по ваш вкус. Запържете филетата по 2 минути от всяка страна. Поставете по едно филе върху всяка порция. 
Ефектът е не само божествено вкусен, но и много впечатляващ на вид. 

четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Богат шоколадов мус

Едва ли шоколадовият мус има нужда от представяне. Едно истинско пухкаво изкушение. А частта с пухкавото е най-сложната за изпълнение, която изисква много работа с миксера! Но пък, когато се получи, крайният резултат е "!!!" :)
                                 

Време за приготвяне - 20 мин
Време за стягане - 1-2 часа

Съставки (за 4 диетични порции):
- 60 гр захар
- 90 мл вода
- 3 жълтъка
- 170 гр черен шоколад
- 350 мл течна сладкарска сметана, леко разбита

Начин на приготвяне

Сложете захарта и водата в тиган и загрейте на котлон, докато захарта се разтопи напълно и сместа заври. Оставете да къкри на средно силен огън, докато стегне до гъст сироп, около 10-12 минути. Междувременно на другия котлон разстопете шоколада на водна баня. Охладете леко захарния сироп преди да го използвате. 
Смесете захарния сироп и жълтъците и разбивайте с миксера до получаване на пухкава смес на балончета, наподобяваща консистенцията на мус. Добавете разстопения шоколад и разбийте с миксера докато се инкорпорира добре в сместа. Веднага след това добавете сметаната и разбийте с миксера много за кратко. 
Разпределете муса в 4 отделни чашки за десерт и охладете в хладилника за 1-2 часа, докато се стегне. Бон апетиии :)

неделя, 2 февруари 2014 г.

Ресторант Rossini - София

Едно добре познато заведение в София, ресторант Крим, сега е с нова визия и концепция, която определно ми допада повече - Ресторант Rossini. Намира се на улица Славянска 17.

Заведението е на 3 етаж, всеки от които с различна концепция - етаж 1 е Bar&Dinner, етаж 2 е "тежък" ресторант, а етаж 3 е частен клуб, но концепцията му май не е съвсем изчистена още. Аз лично съм посетила само етаж 1 за сега и за него ще дам мнение, другите етажи не са ми по вкуса май и едва ли ще стигна до тях. За сметка на това с удоволствие пак бих посетила Bar&Dinner частта.

Обстановката е много готина, създава усещане, че си в заведение в някой космополитен град. Е, преди да излезеш отвън и се огледаш де :) Има градина, която изглежда супер и лятото със сигурност трябва да се тества.

Обслужването също беше добро - на място, без нищо излишно.

А сега към кухнята, най-важната част на всеки един ресторант. Храната определно е много вкусна, почти нямам забележки. Ако трябва да направя съотношение качество-цена, печели качеството, а при съотношението размер на порцията-цена, цената определено води. Или с други думи, много вкусно, в не много големи размери. Точно колкото да хапнеш и да запазиш талия. Опитах салата етажи (9.90 лв) и беше страхотна - много добър микс на козе сирене с розови домати. Калмарите също бяха адски вкусни, макари и малко на брой, около 7-8 кръкчета на цена от 11.90 лв. Виенският шницел обра овациите и като размер, и като качество на цена от 19.90 лв. Огледах и чиниите на съседчетата - сьомга на плоча (около 20 лв, не помня точно) и свински роленца с бекон (15.90 лв). На вид определено бяха много добре, а и оценката на компанията беше положителна. От десертите опитахме само панакотата (5.90 лв) и това определено е най-добрата панакота, която до сега съм опитвала в София.

Или изводът от посещението ни е, че ако не сте много гладни, а искате да хапнете вкусно и да се почувствате в Ню Йорк или Лондон, това е вашия избор.

Леща с бекон, горгонзола и сушени боровинки

Едно ястие, което ще ви накара да се почувствате едновременно в Италия, в Близкия Изток, в Англия и поне малко в къщи. Странна комбинация, която в странността си достига идеален синхрон на вкусове и аромати. Препоръчвам всеки готов на експерименти да опита това ястие и обещавам, че ще остане очарован от крайния резултат.


Време за приготвяне - 30 мин
Време за готвене - 20-30 мин

Съставки (за 4-ма за предястие)
  • 130 гр леща
  • 2 давинови листа
  • 1 голяма глава лук, нарязан на ситно
  • 3-4 с.л. зехтин
  • 3 с.л. вода
  • 1 ч.л. захар (може и кафява)
  • 60 гр сушени боровинки
  • 70 мл винен оцет
  • 8 тънки резена бекон
  • 100-120 гр горгонзола
  • 100 гр спанак, добре измит и нарязан на едро
  • 1 с.л. масло
  • Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне

Измийте лещата в гевгир под течаща студена вода. Сложете я в тиган или тенджера и я залейте с вода, така че да покрие лещатата 3 пъти. Добавете дафиновия лист, изчакайте да заври и оставете да къкри 20 минути.
Междувременно направете соса. Загрейте зехтина в тиган и добавете лука да се запържи до златисто. Добавете водата, захарта, сушените боровинки и оцета. Оставете да къкри още 8-10 минути докато не се получи хубав гъст сос. Овкусете със сол (около 1 ч.л.) и черен пипер. 
Щом лещата е готова, я изцедете веднага и още гореща я смесете със соса, за да може добре да попие всички аромати. Опитайте как е на сол и ако трябва добавете още. 
Докато изстива лещатата, запечете бекона в тиган до златисто. В отделен съд загрейте маслото и задушете спанака за 5-6 минути, докато повечето му вода изври. 
Смесете лещата, бекона и спанака в голям съд и разбъркайте добре. Последно добавете горгонзолата накъсана на едри парчета. Най-добре сервирайте докато бекона е още топъл.  
  

събота, 1 февруари 2014 г.

Пиле със сумак, за'атар и лимон

 Изненадах ли ви с няколко нови подправки още от заглавието? Сумак може би сте чували - това е леко пикантна подправка използвана много широко в арабската кухня и по конкретно в държавите в северна Африка.Сумакът се прави от стритите дребни червени плодове на дърво, което расте на много топло. А за за'атар (za'atar) може много дълго да се пише, ако искам да обхвана всичките му видове и характеристики. Но понеже в wikipedia е много добре описано, няма да се повтарям, а ще предоставя линк (http://en.wikipedia.org/wiki/Za'atar) за по-любопитните. Аз лично ползвам Ирански за'атар в момента, но всякакъв би свършил добра работа. Тази подправка лесно можете да откриете в повечето арабски хранителни магазини на Симеон в София или в подобни магазини и в други градове.
Иначе ястието е богато на аромати, но не натрапчиво и определено заслужава да му дадете шанс. А последната щипка перфектност на ястието е лимонът, който позволява на подправките да покажат истинската си същност.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за мариноване - 4-24 часа
Време за готвене - 30-40 мин

Съставки (за 4-5 човека):
  • 1 разфасовано пиле
  • 2 глави червен лук
  • 2 скилидки чесън, смлян
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. стрит бахар
  • 1 с.л. сумак 
  • 1 лимон нарязан на резенчета
  • 200 мл пилешки бульон
  • 2 с.л. за'атар
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 50 гр кедрови ядки
Начин на приготвяне

В голяма купа смесете пилето, лука, чесъна, зехтина, подправките (без за'атара), лимона, бульона, солта и черния пипер и омешайте добре. Сложете в хладилника да се маринова за минимум 5 часа, по-добре и за 24 часа.

Когато решите да започнете да печете, включете фурната да се загрява на 200 градуса. Сложете пилето заедно с маринатата в голяма тава, така че всички парчета да са едно до друго, т.е. да не се припокриват. Поръсете със за'атар и печете в предварително загрятата фурна 30-40 минути, докато пилето леко се зачерви.

Докато пилето се пече, в загрят тиган запечете кедровите ядки за 2-3 минути. Поръсете готовото пиле с кедровите ядки. Voaila :)

Свинско със соев сос, мед и джинджифил

Тази рецепта е за едно много лесно ястие, което ви обещавам да зашемети всички, обичащи екзотичните вкусове и в същото време да удовлетвори традиционалистите! Освен това ще ви отнеме само 5 минути да я направите и още 30-40 да я изпечете.

Време за приготвяне - 5 мин
Време за мариноване - 1-5 часа
Време за готвене - 30-40 мин

Съставки:
  • 6 свински пържолки (може и чисто контрафиле, може и вратна пържолка, според личните предпочитания)
  • 5 с.л. светъл соев сос
  • 2 с.л. мед
  • 1 малка грудка ситно настърган джинджифил
Начин на приготвяне

Смесете месото и всички съставки за маринатата в голям съд и ги разбъркайте добре, така че всички съставки на маринатата да се втрият добре в месото. Оставете да се маринова в хладилника за минимум 1 час, за предпочитане по-дълго, дори за 24 часа.
Загрейте предварително фурната на 200 градуса, вентилатор. Изсипете месото заедно със соса в тавичка и я покрийте с алуминиево фолио. Печете 20 минути завито и махнете фолиото. Печете още 10-20 минути според зависи от вида на месото, дебелината на пържолите и личните предпочитания. Обещавам ви неустоим резултат!

Салата фузили с риба тон

 Тази салата е създадена като микс от няколко различни подобни комбинации, за да достигне до своите собствени форма и вкус, които според мен предхождат значително първоизточниците си. От практична гледна точка салатата засища като в същото време е изтънчена, различна и леко изненадваща. Дресингът, с който се залива, може да се използва за редица други салати (зелена салата с морски дарове, салата със сирена и т.н.), а и също така търпи конфигурации според личните предпочитания - например може да добавите мед или малко лека майонеза, или пък щипка мащерка. С други думи това е моята идея за салата, но вие можете да я адаптирате към собствените си вкусове.

Съставки (за 4-6 души като предястие)
За салатата
  • 1/2 пакет фузили или друга дребна паста
  • 1 кутия риба тон в зехтин (за предпочитане Рио Маре или друг висок клас риба тон, разликата винаги е осезаема)
  • 6 кисели краставички нарязани на колелца
  • 1/4 бурканче каперси
За дресинга
  • 2 с.л. дижонска горчица
  • 3 с.л. зехтин
  • Сокът от 1 лимон
  • 1/3 връзка копър, ситно нарязан
  • 1/2 ч.л. сол
  • Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне

Започнете с дресинга. Сложете в малка купичка или друг подобен съд всички съставки на дресинга и ги разбъркайте добре. Сложете на страна, докато се подготвя салатата.

Варете пастата според указанията на опаковката като се стараете пастата да остане ал денте. Щом е готова пастата я изцедете в гевгир и я облейте със студена вода. Прехвърлете пастата в съда, в който ще сервирате салатата и я залейте веднага с дресинга, за да не се слепи пастата. Разбъркайте добре и прибавете останалите продукти. Ако рибата тон падне на по-големи парчета, я начупете с ръце. Сервирайте студена салатата. Ако имате възможност, най-добре би било салатата да постои в хладилника 2-3 часа преди сервиране, за да се смесят добре вкусовете на различните продукти.