Ето още една интерпретация на любимата ми комбинация - сьомга, соев сос и джинджифил. Тук акцентът пада върху марсалата (може да смените с порт или шери, но не е желателно). Хубавото на тази рецепта е, че може да смените сьомгата с филе от друга риба, дори най-обикновена бяла риба, единствено трябва да намалите времето за готвене.
Време за приготвяне - 10 мин
Време за мариноване - 30 мин
Време за готвене - 15 мин
Съставки (за 4 човека):
За рибата и соса
- 800 гр филе от сьомга, нарязано на 4 порции
- 2 скилидки смлян или ситно нарязан чесън
- 40 гр ситно настърган пресен джинджифил
- 3 с.л. соев сос
- 3 с.л. марсала
- 1/2 ч.л. захар
- 3 с.л. сусамово олио
- 2 стръка ситно нарязан пресен лук
- 3 с.л. соев сос
- 3 с.л. марсала
Начин на приготвяне
Разбъркайте съставките за маринатата и залейте с тях сьомгата, нарязана вече на порции и оставете да се маринова на стайна температура.
Смесете соевия сос, марсалата, джинджифила и захарта в отделен съд и оставете на страна. Загрейте сусамовото олио и запържете чесъна докато покафевее, след което го извадете от тигана с шпатула. Добавете рибата и запържете по 1 минута от всяка страна, след което залейте със соса и оставете да къкри 5-7 минути, докато рибата е готова. Извадете рибата и оставете сосът да покъкри още малко, ако ви се вижда рядък. Добавете към него пресния лук. Сервирайте всяка порция в отделна чиния, залята със соса. За гарнитура уникално върви бланширано броколи. Приятна вечеря :)