Едно ястие, което ще ви накара да се почувствате едновременно в Италия, в Близкия Изток, в Англия и поне малко в къщи. Странна комбинация, която в странността си достига идеален синхрон на вкусове и аромати. Препоръчвам всеки готов на експерименти да опита това ястие и обещавам, че ще остане очарован от крайния резултат.
Време за приготвяне - 30 мин
Време за готвене - 20-30 мин
Съставки (за 4-ма за предястие)
- 130 гр леща
- 2 давинови листа
- 1 голяма глава лук, нарязан на ситно
- 3-4 с.л. зехтин
- 3 с.л. вода
- 1 ч.л. захар (може и кафява)
- 60 гр сушени боровинки
- 70 мл винен оцет
- 8 тънки резена бекон
- 100-120 гр горгонзола
- 100 гр спанак, добре измит и нарязан на едро
- 1 с.л. масло
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Измийте лещата в гевгир под течаща студена вода. Сложете я в тиган или тенджера и я залейте с вода, така че да покрие лещатата 3 пъти. Добавете дафиновия лист, изчакайте да заври и оставете да къкри 20 минути.
Междувременно направете соса. Загрейте зехтина в тиган и добавете лука да се запържи до златисто. Добавете водата, захарта, сушените боровинки и оцета. Оставете да къкри още 8-10 минути докато не се получи хубав гъст сос. Овкусете със сол (около 1 ч.л.) и черен пипер.
Щом лещата е готова, я изцедете веднага и още гореща я смесете със соса, за да може добре да попие всички аромати. Опитайте как е на сол и ако трябва добавете още.
Докато изстива лещатата, запечете бекона в тиган до златисто. В отделен съд загрейте маслото и задушете спанака за 5-6 минути, докато повечето му вода изври.
Смесете лещата, бекона и спанака в голям съд и разбъркайте добре. Последно добавете горгонзолата накъсана на едри парчета. Най-добре сервирайте докато бекона е още топъл.