Още една закъсняла пролетна идея. Все още може да се намери спанак, подходящ за готвене, тъй че нека се възползваме за последно.
Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 15-20 мин
Съставки:
За палачинките
Типично за такъв тип ястие, препоръчвам да се сервира с млечен сос като този път за разнообразие съм предложила млечен сос с лайм.
Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 15-20 мин
Съставки:
За палачинките
- 400 гр спанак, измит и с изрязани дръжки
- 1 стрък пресен лук, нарязан на дребно
- 1 яйце
- 1 белтък
- 1 люта чушка (по избор), нарязана на много ситно
- 80 гр брашно
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. млян кимион
- 120 мл прясно мляко
- 1/2 кофичка кисело мляко
- Сокът от 1 лайм
- 1/3 ч.л. сол
- Черен пипер
- 1 с.л. зехтин
Бланширайте спанака за 2 минути във вряща вода. Изплакнете го веднага със студена вода и нарежете на едро. В голяма купа разбийте брашното, содата, яйцата, солта, кимиона и млякото. Разбивайте до получаване на хомогенна смес. Добавете лука, спанака и лютото чушле и разбъркайте пак.
На голям тиган загрейте 1 с.л. зехтин. Слагайте по 2 с.л. от сместа в тигана като правите палачинките да са тънички и пържете по няколко палачинки на 1 път. Пържете по 1-2 минути от всяка страна до получаване на златен загар. След изпържване, преместете палачинките върху кухненска хартия или салфетка, за да попие добре излишната мазнина.
За млечния сос сложете всички съставки в една купичка и бъркайте докато сосът не стане гладък.
Сервирайте палачинките и соса отделно, за да може всеки да си слага колкото му се иска. И се насладете на богатия леко пикантен вкус на това ястие.