Да ви кажа честно май се получи една прекрасна торта с ягоди. Дали защото свързваме тирамисуто с какао и/или кафе, или пропуснах нещо, не знам, но си беше като вкусна торта. На мен лично повече ми харесва от обикновеното тирамису, защото не обичам десерти с алкохол, а тук малкото марсала почти не се усеща. С други думи тази рецепта е идеална за всички, които не обичат много алкохолени торти.
Време за приготвяне - 30 мин
Време за престояване - 5 часа
Съставки:
За блата
- 1.5 пакета бишкоти
- 3/4 ч.ч. фреш портокал (може и от кутия, ако не ви се цеди)
- 1/4 ч.ч. марсала
За ягодите
- 3 ч.ч. ягоди, нарязани на филии
- 1 с.л. марсала
За крема
- 1 кутия 500 гр маскарпоне
- 2 ч.ч. сладкарска сметана
- 1 разтопен бял шоколад
- 1/2 ч.ч. пудра захар
- 1 с.л. марсала
Начин на приготвяне
Следва крема. Разбийте сметаната с миксер за 3-4 минути докато стане пухкава. Добавете захарта и разбийте за още 1-2 минути. Добавете маскарпонето, разтопения шоколад и марсалата и разбийте за още поне 3 минути докато се получи пухкава, хомогенна смес.
Пригответе правоъгълна тавичка 20х40 см. Смесете сока и марсалата и започнете да топите бишкотите. Само ги топвайте и вадете, за да не се разкашкат. Наредете плътно един ред бишкоти в тавичката. Начупвайте ги, за да запълните крайчетата. Изсипете половината крема и го разнесете равномерно върху бишкотите. След това наредете половината ягоди. Следва още 1 ред бишкоти, 1 ред крем и ягоди най-последен ред. Завийте хубаво тавичката да не попива аромати от хладилника и оставете поне 5 часа да се стегне. Бон апети :)
Здравей,
ОтговорИзтриванеБих искала да попитам как сиропираш бишкотите - на мен или ми стават кашкави (като ги топвам), или остават сухи (като пробвах с лъжичка) :(
Пише, че ги топваш - само от едната страна ли, от двете ли, супер бързо ли, в по-студена смес ли, как става?
Благодаря
Здравейте,
ОтговорИзтриванеами топвам ги по-скоро от едната страна само и доста за бързо. Може с лъжица да полея от другатас страна, ако съдът, в който топя не е достатъчно дълбок. Надявам се да съм била полезна :)
Хубав ден, Невена