сряда, 26 юни 2013 г.

Нахутена крем супа

Тази рецепта е още една идея как да ядем безумно полезните бобени култури без да им се мръщим (или поне аз де).
Иначе тази рецепта я намерих в един нов сайт, който много ме впечатли и вече натворих няколко ястия от него (http://www.italianfoodforever.com). Хич е не подозирах до сега, че нахутът е разпространен и в Италия, но явно Средиземноморската кухня си има общи черти независимо от коя държава точно идва. Важното е, че накрая се получи една прекрасна супа с лека консистенция и балансиран вкус.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 50 мин

Съставки (за 4 порции):
  • 1 голяма глава лук
  • 2 скилиди чесън
  • 2 моркова
  • 2 стръка целина или 1/3 глава от целина
  • 3 чаши телешки бульон
  • около 600-700 гр консервиран нахут
  • 1 с.л. сух риган
  • 400 гр консервирани домати
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Обелете лука, чесъна, морковите и целината. Нарежете ги на ситно, аз както винаги препоръчвам чопър, за да си спестите време и сълзи. В тенджера загрейте 2-3 с.л. зехтин и запържете в тях нарязаните на ситно зеленчуци докато омекнат или 10-тина минути. Добавете ригана, черен пипер и сол на вкус и разбъркайте добре. Добавете всички други съставки, намалете котлона до средно и оставете да ври около 30-40 минути.

След като свалите от котлона, пасирайте за 1-2 минути с приставката за пасиране на миксера или в пасатор (с каквото разполагате). Не прекалявайте с пасирането, хубаво е да останат тук там цели нахутени зрънца. Сервирайте в филийка препечен черен хляб, а ако обичате, може и да я намажете с чесново масло, става трепач. Бон апети :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар