Тази рецепта е още една идея как да ядем безумно полезните бобени култури без да им се мръщим (или поне аз де).
Иначе тази рецепта я намерих в един нов сайт, който много ме впечатли и вече натворих няколко ястия от него (http://www.italianfoodforever.com). Хич е не подозирах до сега, че нахутът е разпространен и в Италия, но явно Средиземноморската кухня си има общи черти независимо от коя държава точно идва. Важното е, че накрая се получи една прекрасна супа с лека консистенция и балансиран вкус.
Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 50 мин
Съставки (за 4 порции):
- 1 голяма глава лук
- 2 скилиди чесън
- 2 моркова
- 2 стръка целина или 1/3 глава от целина
- 3 чаши телешки бульон
- около 600-700 гр консервиран нахут
- 1 с.л. сух риган
- 400 гр консервирани домати
- Зехтин
- Сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Обелете лука, чесъна, морковите и целината. Нарежете ги на ситно, аз както винаги препоръчвам чопър, за да си спестите време и сълзи. В тенджера загрейте 2-3 с.л. зехтин и запържете в тях нарязаните на ситно зеленчуци докато омекнат или 10-тина минути. Добавете ригана, черен пипер и сол на вкус и разбъркайте добре. Добавете всички други съставки, намалете котлона до средно и оставете да ври около 30-40 минути.
След като свалите от котлона, пасирайте за 1-2 минути с приставката за пасиране на миксера или в пасатор (с каквото разполагате). Не прекалявайте с пасирането, хубаво е да останат тук там цели нахутени зрънца. Сервирайте в филийка препечен черен хляб, а ако обичате, може и да я намажете с чесново масло, става трепач. Бон апети :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар