понеделник, 10 юни 2013 г.

Мармалад от лимони и мед

За първи път правя сладко или мармалад и много си се радвах сама :) Сега като видях, че се получава сравнително лесно, не може да ме усмири човек, дълъг списък със сладка, които искам да направя, съм си подготвила.

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 2.5-3 часа


Съставки (за 4х300 мл буркана):
  • 5 лимона
  • 1.1 кг захар
  • 1/2 ч.ч. мед
  • 1.2 литра вода
Начин на приготвяне

Измийте хубаво лимоните и им отрежете крайчетата. Сложете ги в тенджера с водата

и ги оставете да заврят на силен огън. Оставете да врат около 2 часа на средно силен котлон. Преди да ги извадите погледнете дали кората е омекнала добре. Ако да, извадете от водата и оставете да изстинат. Разрежете и ги почистете добре от семките. Нарежете на малки кубчета.


Загрейте пак водата, върнете лимоните в нея и добавете захарта и меда. Бъркайте докато се разтопи цялата захар. Намалете котлона на средно и оставете да къкри 30-40 минути. За да може да тествате дали е готов мармалада, сложете една чиния в камерата преди смесите продуктите. 
Докато се сгъстява мармалада, стерелизирайте бурканите във вряща вода. След като изтекат 30 минути извадете замръзналата чиния и сложете 1 малка лъжица мармалад на нея. За да е готов, трябва да се желира бързо, а не да тече по чинията. Ако се разтече, оставете да покъкри още малко и повторете теста. Веднага щом вдигнете тенджерата от котлона, сложете мармалада в стерелизираните буркани и ги затворете. Оставете да изстине и да се стегне - около 24 часа и приберете в тъмен, хладен шкаф. Мармаладът може да издържи до 1 година, ако оцелее толкоз. При нас няма такива изгледи май :)

4 коментара:

  1. Здравейте!!На колко кг се равняват 5 лимона,защо все пак е относително и зависи от големината им :) Благодаря

    ОтговорИзтриване
  2. И още един въпрос-водата не трябва ли да се смени,защото горчилката на лимоните е останала в нея???Ще се радвам ако ми отговорите

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте. Около 0.9-1 кг са лимоните. А за водата, аз лично не я сменям, защото горчивината на кората е част от чара на сладкото според мен. Но ако смятате, че на вас няма да ви хареса, може да я смените. Успех. Дано сладкото ви хареса. Ще се радвам да споделите мнение.
    Лека вечер,
    Невена

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Ви за конкретните отговори.Рецептата Ви ме впечатли!Не съм много по правенето на сладка,не защото не искам,а от страх че ще объркам нещо и няма да се получи!Ще пробвам и ще Ви пиша :)

    ОтговорИзтриване