сряда, 3 юли 2013 г.

Сладко от кайсии и ванилия

В сезона на толкова много плодове, защо пък да не направим и някое друго сладко. Зимата сладкото с препечена филийка черен хляб би било такъв хубав спомен за слънчевите летни дни на плажа или сред зелената планина. За това запретваме ръкави и творим, за да има какво да ни топли в студените зимни вечери.


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене  - 1 час

Съставки:
  • 1.8 кг кайсии
  • 1 пръчка ванилия
  • 4 ч.ч. захар
  • Сокът от 1 лимон
Начин на приготвяне

Обезкостете кайсиите и ги нарежете на кубчета около 1х1 см. Сложете ги в тенджера заедно със захарта на загрят котлон. Разбъркайте добре и оставете захарта да се разтопи. Междувременно, разполовете пръчката ванилия и сложете семената в тенджерата. След това нарежете пръчката на дребно и я сложете и нея при кайсиите. Добавете и лимоновия сок и разбъркайте добре.

Оставете да заври и намалете котлона до средно. Оставете да къкри поне 40 минути. Ако имате термометър, проверете сладкото да стигне 200 градуса, ако не следете да се сгъсти, около 45 минути.

Докато къкри сладкото, стерелизирайте буркани. Изсипите в тях врялото сладко и ги затворете веднага. Оставете да се стегне поне 24 часа преди да нападате. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар